Talált tárgyak

A talált tárgyat a találó köteles nyolc napon belül  a kerületi jegyzőnek beszolgáltatni.

Segítségre lenne szüksége?
Ügyintézőink segítenek Önnek, és elmagyarázzák a szükséges lépéseket. Jöjjön el hozzánk egy rövid beszélgetésre. Foglaljon időpontot és várnia sem kell. Az időpontfoglaláshoz nem kell Ügyfélkapu regisztráció.

 Időpontfoglalás

Rövid leírás

A találó köteles nyolc nap alatt a dolog elvesztőjének, tulajdonosának vagy más átvételre jogosult személynek átadni illetve a jegyzőnek beszolgáltatni. A találó nyilatkozni köteles, hogy igényt tart-e a talált dolog tulajdonjogára. Erről az igénybejelentésről igazolást kap a találó.

Vonatkozó jogszabályok: 2013. évi V. törvény (Ptk.)

Ügyintézés folyamata

A talált tárgy leadása a Polgármesteri Hivatal épületében ((1082 Budapest, Baross u. 63-67.) a II. emelet 210. szobában történik személyesen (Igazgatási Iroda – Pauliák László ügyintézőnél).

Ha a talált dolog átvételére jogosult személy megállapítható, a jegyző a dolgot haladéktalanul átadja a jogosultnak. Ha a jogosult személye nem állapítható meg, a jegyző a dolgot három hónapon át megőrzi. Ha ez idő alatt nem jelentkezik a jogosult, a dolgot a találó kapja meg. Ha pedig a találástól számított egy éven belül sem jelentkezik a jogosult, a találó megszerzi a dolog tulajdonjogát.

Abban az esetben, ha a találó nem tart igényt a dologra, és a jogosult sem jelentkezik három hónapon belül a dologért, a jegyző értékesíti azt. Ha a jogosult értékesítés előtt jelentkezik a dologért, a jegyző a dolgot kiadja neki, ha értékesítés után jelentkezik az értékesítésből befolyt összeg megilleti. Azonban ha a jogosult a találástól számított egy éven túl jelentkezik, a tulajdonjogára vagy az értékesítésből befolyt összegre nem tarthat igényt.

Határidők és díjak

Díjak: a tárgyak leadása és átvétele illetékmentes

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Igazgatási Iroda

1082 Budapest, Baross utca 63-67. II. em. igazgatas@jozsefvaros.hu +36 20/261-9981 (közterület-használat) +36 1/459-2164 +36 30/572-6539 (kereskedelmi és általános ügyintézés) (pénteki napokon!) +36 20/261-9981 (közterület-használat) (pénteki napokon!)

Ügyintézők

Pauliák László Pál

hatósági és környezetvédelmi ügyintéző

Hatósági Ügyosztálychevron_rightIgazgatási Iroda

meeting_room II. em. 210. email pauliaklp@jozsefvaros.hu phone +36 1/459-2550

Letölthető dokumentumok

Utolsó frissítés: 2024. május 27.
egyéb

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!