Talált tárgyak

event_available Utolsó frissítés:

Rövid leírás

A találó köteles nyolc nap alatt a dolog elvesztőjének, tulajdonosának vagy más átvételre jogosult személynek átadni illetve a jegyzőnek beszolgáltatni. A találó nyilatkozni köteles, hogy igényt tart-e a talált dolog tulajdonjogára. Erről az igénybejelentésről igazolást kap a találó.

Vonatkozó jogszabályok: 2013. évi V. törvény (Ptk.)

Ügyintézés folyamata

A talált tárgy leadása a Polgármesteri Hivatal épületében ((1082 Budapest, Baross u. 63-67.) a II. emelet 210. szobában történik személyesen (Igazgatási Iroda – Pauliák László ügyintézőnél).

Ha a talált dolog átvételére jogosult személy megállapítható, a jegyző a dolgot haladéktalanul átadja a jogosultnak. Ha a jogosult személye nem állapítható meg, a jegyző a dolgot három hónapon át megőrzi. Ha ez idő alatt nem jelentkezik a jogosult, a dolgot a találó kapja meg. Ha pedig a találástól számított egy éven belül sem jelentkezik a jogosult, a találó megszerzi a dolog tulajdonjogát.

Abban az esetben, ha a találó nem tart igényt a dologra, és a jogosult sem jelentkezik három hónapon belül a dologért, a jegyző értékesíti azt. Ha a jogosult értékesítés előtt jelentkezik a dologért, a jegyző a dolgot kiadja neki, ha értékesítés után jelentkezik az értékesítésből befolyt összeg megilleti. Azonban ha a jogosult a találástól számított egy éven túl jelentkezik, a tulajdonjogára vagy az értékesítésből befolyt összegre nem tarthat igényt.

Határidők és díjak

Díjak: a tárgyak leadása és átvétele illetékmentes

Felelős szervezeti egység
Igazgatási Iroda

meeting_room 1082 Budapest, Baross utca 63-67. meeting_room II. em. email igazgatas@jozsefvaros.hu phone +36 20/261-9981 (közterület-használat)phone +36 1/459-2164 home_work +36 30/572-6539 (kereskedelmi és általános ügyintézés) (pénteki napokon!)home_work +36 20/261-9981 (közterület-használat) (pénteki napokon!)
Ügyintézők
Pauliák László Pál

hatósági és környezetvédelmi ügyintéző

Hatósági Ügyosztálychevron_rightIgazgatási Iroda

meeting_room II. em. 210. email pauliaklp@jozsefvaros.hu phone +36 1/459-2550
Kapcsolódó dokumentumok
event_available Utolsó frissítés: 2023. június 4.
egyéb

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!