Az Orczy negyed következik

event_available Utolsó frissítés:

Mintegy kétmilliárd forintos pályázati forrásból valósulhat meg az a szociális városrehabilitációs program, amely az Orczy negyed hosszú távú fejlesztésének első lépése lehet – mondta a lapunknak adott interjúban Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere. A társadalmi, foglalkoztatási és bűnmegelőzési programok mellett a pályázat kiemelt figyelmet fordít a lakhatási problémák megoldására. Az alpolgármester hangsúlyozta: a tervek között szerepel egy integrált városrehabilitációs program is, amelynek keretében közterek és épületek újulhatnak meg. Emellett a Ludovika-beruházás is nagy hatással van a környék fejlődésére.

Sikereket könyvelt el a Magdolna Negyed Program III. üteme, azonban van még tennivaló a kerületben, különösen igaz ez a sok elemében hasonló adottságú Orczy negyedre. 

A képviselő-testület májusban éppen ezért döntött arról, hogy indul a „Leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja Budapesten” című pályázaton. Sikeres elbírálás esetén mintegy kétmilliárd forintból egy szociális városrehabilitációs program valósul meg, amelyben a társadalmi, foglalkoztatási, bűnmegelőzési elemekre helyezzük a hangsúlyt. Mivel az Orczy negyed fejlesztését komplexen képzeljük el, ezért nem titkolt szándékunk, hogy egy további pályázaton, magasabb összeggel egy integrált városrehabilitációs programot is végrehajtsunk. A nagyobb építkezéseket, közterület-fejlesztéseket a következő ütem foglalná magába, ugyanis a mostani pályázati keretnek 30 százaléka használható fel ilyen célra. Tehát a közszolgálati egyetem már több éve zajló állami beruházásával együtt a fent említett három fő pillér mentén képzeljük el az Orczy negyed megújítását.

Milyen elemekből áll a tervezett szociális városrehabilitáció? 

Alapvetően a lakhatási problémákra szeretnénk fókuszálni, úgy, hogy a közelmúltban meghirdetett bérlővédelmi és otthonfelújítási programban megfogalmazottak érvényesüljenek. Józsefváros önkormányzata hosszú távú és méltányos segítséget szeretne nyújtani az együttműködő bérlőknek. Emellett viszont fellépünk a lakásfoglalókkal, illetve azokkal szemben, akik nem tartják be a társadalmi együttélés szabályait.

A negyed egyik fő problémája a bűnözés és a munkanélküliség.

A bűnmegelőzési koncepció hasonló lesz ahhoz, ami a Magdolna Negyed Programban már megvalósult, célszerű a már bevált elemeket átvenni. Ilyen például a Szomszédsági Rendőr Program.

A foglalkoztatási és gazdaságélénkítési elem keretében szeretnénk bevonni a helyi civileket és vállalkozókat is a programba. A városrészben található szakiskolák végzősei a tervek szerint – az önkormányzat közvetítésével – gyakornoki helyekre pályázhatnak majd a vállalkozásokhoz, de számítunk a civil szervezetek és az egyházak közreműködésére is.

A korábbi beruházásoknál is jellemző volt, hogy már a tervezés időszakában aktívan bevonták az érintetteket.

A Magdolna negyedhez hasonlóan az Orczy negyedben is számítunk a lakosság összefogására: ha létrejön egy erős helyi közösség, akkor velük könnyebb bármilyen munkába belefogni. A Kálvária tér éppen azért ideális kiindulási pontnak, mert ott már kialakult egy olyan tér, ami alkalmas arra, hogy színtere legyen a közösségi programoknak.

Az Orczy negyed melyik részén kezdődhet el a munka?

A Magdolna Negyed Program folytatásaként a Kálvária tér és környékéről indulna a rehabilitáció. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem területén jelenleg az egyetem bővítése zajlik, ezért úgy választottuk ki az akcióterületet, hogy ne ütközzön, hanem harmonizáljon az egyetemhez kapcsolódó állami beruházással. Hiszen a tervek szerint a jövőben egy nagyobb léptékű, integrált városrehabilitációs programot szeretnénk megvalósítani az Orczy negyedben.

Mit lehet ennek a részleteiről tudni?

Az önkormányzat tervei között szerepel egy, a jelenlegi pályázat kereteinél nagyobb összegű, integrált városrehabilitációs program végrehajtása is, amely a nagyobb beruházásokra, felújításokra és építkezésekre fókuszál. Tehát azokat az elemeket tartalmazza majd, amelyeket a jelenlegi pályázatból ki kell hagynunk. Így lehetne igazán teljes a negyed átfogó szociális és építészeti megújulása.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!