Megindult az Orczy Negyed Program előkészítése

event_available Utolsó frissítés:

„Milyen legyen az Orczy negyed?” címmel családias hangulatú rendezvényt tartott a Józsefvárosi Önkormányzat pénteken a Kálvária téren. A kerület vezetése pályázatot nyújt be 2 milliárd forint uniós támogatás elnyerése érdekében, amelyet a városrész rehabilitációjára kíván fordítani. Az önkormányzatnak ehhez egy projekt-előkészítő tanulmányt is el kell készítenie, amelyhez a lakosság véleményét is kikérték.

A Kálvária téren megjelent kerületi lakosokat Sára Botond alpolgármester köszöntötte. „A képviselő-testület májusban döntött arról, hogy elindul egy európai uniós pályázaton az Orczy negyed fejlesztésének érdekében. A pályázat előkészítése elkezdődött. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a sikeres és eredményes városrehabilitációhoz elengedhetetlen az ott élő közösségek megerősítése. Ennek a mai eseménynek az a célja, hogy az Orczy negyedben élő közösségeket összefogjuk és bevonjuk a pályázati előkészítő munkába” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Sára Botond hozzátette: a pályázaton belül – amelyen sikeres elbírálás esetén 2 milliárd forint támogatás nyerhető el – szociális, társadalmi, bűnmegelőzési és gazdaságélénkítési programokra lehet pályázni, az összeg több mint 70 százalékát ilyen célokra lehet felhasználni. Az önkormányzat arra készül, hogy három nagy programelemet alakít ki pályázatában: az egyik a lakhatással kapcsolatos, emellett lesz egy foglalkoztatási-gazdaságélénkítési, valamint egy bűnmegelőzési-közterületi programrész is.

„Szeretnénk, hogy a lakosok javaslataikat, észrevételeiket már a pályázat előkészítése során is megtegyék, hogy minden itt élő ember magáénak érezhesse a programot. Fontos ez azért is, mert együtt nagyobb eséllyel nyújthatunk be egy valóban sikeres pályázatot” – szögezte le Sára Botond.

Fontos az itt élők véleménye

Veres Lajos harminc éve él az Orczy negyedben található Kőris utcában és kíváncsian látogatott ki a Kálvária téri rendezvényre. „Fontosnak tartanám a házak felújítását és az utcák rendbetételét. A Magdolna negyed is gyönyörűen megújult, bízom benne, hogy legalább annyira szép lesz az Orczy negyed is” – fejtette ki a hetvenes éveiben járó férfi.

Szabó Sándor a Visi Imre utcából érkezett a programra. „Évről évre látványosan fejlődik Józsefváros, ha csak a közterekre gondolok, jó érzés esténként kijönni a házból sétálni. Abban reménykedem, hogy az önkormányzat nyerni fog ezen a pályázaton és az én lakókörnyezetem is megszépül” – emelte ki Szabó Sándor.

A rendezvényen három fontos szempont alapján mondhatták el véleményüket a józsefvárosiak az Orczy negyed fejlesztéséről: a lakhatási, a foglalkoztatási illetve a közterület-közbiztonsági témakörben. A Kálvária téren a negyed önkormányzati képviselői, Guzs Gyula és Kaiser József is várták a városrész lakóinak javaslatait. A szervezők játékos programokkal is készültek: amíg a szülők a szakemberekkel konzultáltak, addig a gyermekek kipróbálhatták az ugrálóvárat, az óriás sakkot és sok más játékot.

Az Orczy negyed következik

A sikeres Magdolna Negyed Programot követően Józsefváros önkormányzata kiemelt feladatának tekinti a sok elemében hasonló adottságú Orczy negyed rehabilitációját is. Mintegy kétmilliárd forintos pályázati forrásból valósulhat meg az a szociális városrehabilitációs program, amely a városrész hosszú távú fejlesztésének első lépése lehet. A társadalmi, foglalkoztatási és bűnmegelőzési programok mellett a pályázat kiemelt figyelmet fordít a lakhatási problémák megoldására. Augusztus végén a képviselő-testület dönt a pályázati anyagról és annak tartalmáról, amit szeptemberben kell benyújtani és az év végén bírálják el. Nyertes pályázat esetén a megvalósítási időszak 2020-ig tart majd. Sára Botond alpolgármester korábban a lapunknak adott interjúban hangsúlyozta: a jövőbeli tervek között szerepel egy integrált városrehabilitációs program is, amelynek keretében újabb közterek és épületek újulhatnak meg. Emellett a Ludovika-beruházás is nagy hatással van a környék fejlődésére.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!