Kétmilliárd forint az Orczy negyed fejlesztésére

event_available Utolsó frissítés:

Kétmilliárd forintos pályázati forrást hagyott jóvá a Fővárosi Közgyűlés az Orczy negyed rehabilitációjára – jelentette be Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere a közösségi oldalán. Kerületünk vezetése elkötelezett az Orczy negyed fejlesztésében ezért pályázatot nyújtott be uniós támogatás elnyerése érdekében. A városrehabilitációs program a társadalmi, a foglalkoztatási és a bűnmegelőzési, valamint a lakhatási problémák megoldására fordít kiemelt figyelmet. Egyes elemeinek tervezésébe az önkormányzat a helyi lakókat, egyházakat, civileket és intézményeket is bevonta.

A józsefvárosi képviselő-testület a tavalyi évben döntött arról, hogy indul a „Leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja Budapesten” elnevezésű pályázaton. Az Orczy negyed fejlesztésére fókuszáló program tervezésébe az önkormányzat bevonta a helyi lakosságot, az intézményeket, valamint az egyházi és civil szervezeteket. A Fővárosi Közgyűlés augusztus 30-ai ülésén döntött az Orczy negyed rehabilitációjának kétmilliárd forintos támogatásáról, amelynek jóváhagyásához a Miniszterelnökség megerősítésére van csupán szükség.

A pályázat három nagy programelemet foglal magában: az egyik a lakhatással kapcsolatos, emellett egy foglalkoztatási-gazdaságélénkítési, valamint egy bűnmegelőzési-közterületi programrész is lesz. Mint azt Sára Botond alpolgármester korábban elmondta: a rehabilitáció – a Magdolna negyed egyes tömbjeinek bevonásával – a Magdolna Negyed Program folytatásaként a Kálvária tér környékéről indul, ugyanakkor jól illeszkedik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Orczy negyedben zajló állami beruházáshoz is. Az akcióterület határai a Dankó utca – Magdolna utca – Dobozi utca – Baross utca – Kálvária tér – Diószegi utca – Dugonics utca – Illés utca – Kálvária tér által határolt területre eső hét tömb.

A programban nagy hangsúlyt kapnak a szociális elemek, az itt élők társadalmi integrációjának elősegítése. Átveszik ugyanakkor a korábbi városrehabilitációs programokban szereplő bevált elemeket is, mint például a Szomszédsági Rendőr Program. A pályázat részeként továbbá támogatható társasházak, szociális bérlakások energiahatékonysággal egybekötött felújítása, bérlakások vásárlása, közterületek felújítása, akadálymentesítés, társadalmi beilleszkedést segítő, családsegítő, gyermekvédelmi és egészségügyi programok, valamint bűnmegelőzési projektek szervezése.

Bányai Rudolf 

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!