Közösségi, bűnmegelőző programok az Orczy negyedben

event_available Utolsó frissítés:

A Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. által üzemeltetett Kesztyűgyár Közösségi Ház pályázata pozitív elbírálásban részesült – Bűnmegelőzési projektek megvalósítására tárgyban – a Belügyminisztérium által kiírt, Kemény Dió 1828 című pályázati projekt megvalósítására. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Elnöke a projektet mintegy tíz és félmillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

benyújtott pályázat az Orczy negyed egyik legproblémásabb területét, a Diószegi Sámuel utca 18–28. szám alatti épületegyüttest érinti. „A 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő hat lakóházban megvalósuló projekt kiemelten fontos, hiszen az akcióterületen koncentráltan élnek szociális- és egyéb hátrányokkal küzdő, gyermekvédelmi problémákkal jelentősen terhelt családok” – mondta lapunknak Pál Enikő, a Kesztyűgyár Közösségi Ház szakmai igazgatója. Mint kifejtette: a projekt elsődleges célja a területen élő 7–16 éves korú gyermekek és fiatalok részére célirányos és problémaközpontú szabadidős, fejlesztő és prevenciós programok biztosítása. A programban szociális munkások és más segítő szakemberek közösen fognak dolgozni. A tervezett programok célja a bűnelkövetés, az áldozattá válás megelőzése, a szabadidő hasznos eltöltése, és nem utolsósorban a közösségépítés.

„Számos programmal készülünk: többek között közös szabadtéri főzések, kertészkedés, kirándulások, kézműves- és más művészeti tevékenységek, filmvetítések, sportversenyek és vetélkedők sora teszi majd lehetővé, hogy a szülők és gyermekeik közti kapcsolatok elmélyüljenek, valamit kiemelt cél a lakókörnyezetben lévő társas együttélés segítése” – fogalmazott Pál Enikő.

A programot a Kesztyűgyár Közösségi Ház szakmai együttműködő partnerek bevonásával valósítja meg, így a lakosok a projekt folyamat során találkozhatnak a Külső-Józsefvárosi Református Egyházközösség, a Józsefvárosi Magdolna Negyed Egyesület, a Hazavárunk Alapítvány és a Külső-Józsefvárosi Református Diakónia Alapítvány munkatársaival is.

A projekt a 2018. november 1. és 2019. augusztus 31. közötti időszakban, összesen 10 455 762 Ft összegű, vissza nem térítendő pályázati keretösszegből valósul meg, és bár nem része, de szoros egysége lehet a közeljövőben útjára induló, az akcióterülettel szoros közvetlenségben lévő, Magdolna-Orczy Negyed Szociális Városrehabilitációs Programnak.

Fotó: Józsefváros újság/archív

 

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!