Bölcsibe készülünk

event_available Utolsó frissítés:

„A gyermekem a mindenem, de sokszor mégis úgy érzem, elveszek az anyaságban” – ez a gondolat az édesanyák többségében időről időre megfogalmazódik. Sokan szégyellik bevallani, mások egy idő után próbálnak megoldást találni a bennük felmerülő kételyekre. Kerületünkben a Magdolna utca 47-ben van egy hely, ahol már a megérkezés pillanatában tudhatjuk: itt értenek minket, segítenek nekünk. A Fókusz Női Csoport Én/idő programján jártunk és elsőként – hiszen még visszatérünk – a Bölcsibe készülünk című kerekasztal-beszélgetésen vettünk részt.

Jártam már baba-mama klubban, ami bár ingyenes volt, mindössze kéthetente két óra keretében beszélgethettem szakértőkkel és sorstársakkal. Fizettem játszóházban vezetett workshopért nem kevés összeget, és rángattam a még aktív dolgozó nagymamát vidékről magamhoz, amikor a csecsemőm mellől fogorvoshoz kellett rohannom.

A Magdolna utca 47-ben azonban egy olyan egyedülálló  – a Józsefvárosi Önkormányzat által működtett – helyre leltem, ahol az anya valós igényeire koncentrálnak, és ahol tényleg mi – természetesen a babánkkal együtt – vagyunk a központban. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy minden programjuk ingyenes, akkor máris azt gondolhatjuk, valahol a finneknél járunk.

Fókuszban a nő

„Rossz anya nincs, csak megfáradt, önmagában kételkedő anya van, aki elzárva a külvilágtól sokszor egyedül marad a problémáival. Mi azért vagyunk, hogy nekik segítsünk” – kezd bele Hajnal Ágnes háromgyerekes anyuka, az Én/idő programok egyik szervezője. „Aki hozzánk betér, az ihat egy forró teát, olvasgathat, kipróbálhatja magát a horgoló körben, tornázhat, részt vehet az önismereti csoportjainkban, vagy épp’ munkát kereshet” – teszi hozzá Ágnes.

Kajtsa Emese programszervező

„Mindeközben szakképzett gyerekfelügyelőink 0-3 éves korig heti háromszor 2 órát foglalkoznak a kicsikkel, hogy az anyuka kicsit feltöltődhessen, megkaphassa azt az „énidő”-t, ami neki is jár” – veszi át a szót Kajtsa Emese, aki többek között a Bölcsibe készülünk című program szervezője.

Visszatérés a munkába

Nem mindenki tehet meg, hogy gyermekével 3 éves koráig otthon lehessen. A közönség soraiban ülő édesanyákról is kiderült, nem jó kedvükben érdeklődnek a bölcsis lehetőségekről. „A kislányom fél év múlva lesz 2 éves, szeptemberben várnak vissza a munkahelyemre.

Anyagi okokból nem dönthetek másképp, minthogy visszamegyek” – meséli az egyik anyuka az éppen szopizó babája feje fölül. „Szerencsére nagyon szociális, kíváncsi kislány, így remélem, könnyen megy majd a beilleszkedés” – teszi hozzá az édesanya.

Bölcsibe készülünk

A majd’ 1,5 órás beszélgetésen a szakértők tényleg minden fontos kérdésre kitértek. A kéthetes beszoktatás gyakorlati tudnivalóitól kezdve, a bölcsődei altatás kialakításán át a kicsik lelki egészségének megóvásán keresztül minden szóba került.

Ámulattal hallgattam Vajda Krisztiánné Henit, a Mini-Manó Bölcsőde vezetőjét, aki arra kérte az anyukákat, hogy ne legyenek restek a kéréseiket, igényeiket a bölcsődei gondozóknak jelezni. „A családokkal a közös cél, a gyermek harmonikus gondozása és fejlődése. Ehhez elengedhetetlen a szoros együttműködés” – mondja a bölcsődevezető. „Igazából a szülő diktál, hiszen ő tudja, mi a jó a kicsinek, nekünk viszont tudnunk kell, mi az irány, mik az igények.”

Lehetőségek a kerületben

Józsefvárosban összesen 7 bölcsődében várják a 20 hónapos és 3 év közötti gyerekeket. Jelentkezni évközben is lehet, a csoportok kis létszámmal (11-12 fő) működnek.

Lukácsné Ódor Olga bölcsődei szaktanácsadó és Vajda Krisztiánné Heni, a Mini-Manó Bölcsőde vezetője

„A kis közösségnek hála, valóban oda tudunk figyelni a kicsik személyes igényeire” – biztosít a gyerekközpontú szemléletről Lukácsné Ódor Olga bölcsődei szaktanácsadó. „A kerületi bölcsődékben helyben készülnek az ételek, a kicsik fejlődéséhez szükséges tápanyagok beillesztésével. A fizikai szükségletek mellett a lelki és a mentális igényekre is fókuszálunk” – teszi hozzá.

A bölcsi a szoptatás végét jelenti?

A legtöbb anyuka attól félt, hogyan alszanak majd el a kicsik anya és cici nélkül. „A még szopó babákat nem kell a bölcsőde miatt elválasztani” – nyugtatja meg az édesanyákat Csősz Kata kerületi vezető védőnő.

Csősz Katalin vezető védőnő

„A reggeli és az esti szoptatást nyugodtan megtarthatják. Egy anyaillatú póló, vagy egy kedvenc plüss azonban megkönnyítheti a délutáni alvást.”

Miközben a szerkesztőség felé battyogok, forgatom magamban a hallottakat. Az elválasztás sok esetben nem a gyermeknek, hanem az anyának nehezebb és gyakran az az élet hozza a választás kényszerét. Úgy gondolom, körültekintéssel, tájékozódással megtalálhatjuk azt az intézményt, és ami még fontosabb, azt a szívvel és lélekkel gyermek felé forduló gondozót, akinél a család kicsi kincse jó kezekben lehet.

 

A program a VEKOP-6.2.1-15-2016-00013. számú pályázati projekt keretében, a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. szervezésében valósult meg.

 

Szerző: Pfliegel Dóra

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!