Bölcsibe készülünk

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Bölcsibe készülünk

„A gyermekem a mindenem, de sokszor mégis úgy érzem, elveszek az anyaságban” – ez a gondolat az édesanyák többségében időről időre megfogalmazódik. Sokan szégyellik bevallani, mások egy idő után próbálnak megoldást találni a bennük felmerülő kételyekre. Kerületünkben a Magdolna utca 47-ben van egy hely, ahol már a megérkezés pillanatában tudhatjuk: itt értenek minket, segítenek nekünk. A Fókusz Női Csoport Én/idő programján jártunk és elsőként – hiszen még visszatérünk – a Bölcsibe készülünk című kerekasztal-beszélgetésen vettünk részt.

Jártam már baba-mama klubban, ami bár ingyenes volt, mindössze kéthetente két óra keretében beszélgethettem szakértőkkel és sorstársakkal. Fizettem játszóházban vezetett workshopért nem kevés összeget, és rángattam a még aktív dolgozó nagymamát vidékről magamhoz, amikor a csecsemőm mellől fogorvoshoz kellett rohannom.

A Magdolna utca 47-ben azonban egy olyan egyedülálló  – a Józsefvárosi Önkormányzat által működtett – helyre leltem, ahol az anya valós igényeire koncentrálnak, és ahol tényleg mi – természetesen a babánkkal együtt – vagyunk a központban. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy minden programjuk ingyenes, akkor máris azt gondolhatjuk, valahol a finneknél járunk.

Fókuszban a nő

„Rossz anya nincs, csak megfáradt, önmagában kételkedő anya van, aki elzárva a külvilágtól sokszor egyedül marad a problémáival. Mi azért vagyunk, hogy nekik segítsünk” – kezd bele Hajnal Ágnes háromgyerekes anyuka, az Én/idő programok egyik szervezője. „Aki hozzánk betér, az ihat egy forró teát, olvasgathat, kipróbálhatja magát a horgoló körben, tornázhat, részt vehet az önismereti csoportjainkban, vagy épp’ munkát kereshet” – teszi hozzá Ágnes.

Kajtsa Emese programszervező

„Mindeközben szakképzett gyerekfelügyelőink 0-3 éves korig heti háromszor 2 órát foglalkoznak a kicsikkel, hogy az anyuka kicsit feltöltődhessen, megkaphassa azt az „énidő”-t, ami neki is jár” – veszi át a szót Kajtsa Emese, aki többek között a Bölcsibe készülünk című program szervezője.

Visszatérés a munkába

Nem mindenki tehet meg, hogy gyermekével 3 éves koráig otthon lehessen. A közönség soraiban ülő édesanyákról is kiderült, nem jó kedvükben érdeklődnek a bölcsis lehetőségekről. „A kislányom fél év múlva lesz 2 éves, szeptemberben várnak vissza a munkahelyemre.

Anyagi okokból nem dönthetek másképp, minthogy visszamegyek” – meséli az egyik anyuka az éppen szopizó babája feje fölül. „Szerencsére nagyon szociális, kíváncsi kislány, így remélem, könnyen megy majd a beilleszkedés” – teszi hozzá az édesanya.

Bölcsibe készülünk

A majd’ 1,5 órás beszélgetésen a szakértők tényleg minden fontos kérdésre kitértek. A kéthetes beszoktatás gyakorlati tudnivalóitól kezdve, a bölcsődei altatás kialakításán át a kicsik lelki egészségének megóvásán keresztül minden szóba került.

Ámulattal hallgattam Vajda Krisztiánné Henit, a Mini-Manó Bölcsőde vezetőjét, aki arra kérte az anyukákat, hogy ne legyenek restek a kéréseiket, igényeiket a bölcsődei gondozóknak jelezni. „A családokkal a közös cél, a gyermek harmonikus gondozása és fejlődése. Ehhez elengedhetetlen a szoros együttműködés” – mondja a bölcsődevezető. „Igazából a szülő diktál, hiszen ő tudja, mi a jó a kicsinek, nekünk viszont tudnunk kell, mi az irány, mik az igények.”

Lehetőségek a kerületben

Józsefvárosban összesen 7 bölcsődében várják a 20 hónapos és 3 év közötti gyerekeket. Jelentkezni évközben is lehet, a csoportok kis létszámmal (11-12 fő) működnek.

Lukácsné Ódor Olga bölcsődei szaktanácsadó és Vajda Krisztiánné Heni, a Mini-Manó Bölcsőde vezetője

„A kis közösségnek hála, valóban oda tudunk figyelni a kicsik személyes igényeire” – biztosít a gyerekközpontú szemléletről Lukácsné Ódor Olga bölcsődei szaktanácsadó. „A kerületi bölcsődékben helyben készülnek az ételek, a kicsik fejlődéséhez szükséges tápanyagok beillesztésével. A fizikai szükségletek mellett a lelki és a mentális igényekre is fókuszálunk” – teszi hozzá.

A bölcsi a szoptatás végét jelenti?

A legtöbb anyuka attól félt, hogyan alszanak majd el a kicsik anya és cici nélkül. „A még szopó babákat nem kell a bölcsőde miatt elválasztani” – nyugtatja meg az édesanyákat Csősz Kata kerületi vezető védőnő.

Csősz Katalin vezető védőnő

„A reggeli és az esti szoptatást nyugodtan megtarthatják. Egy anyaillatú póló, vagy egy kedvenc plüss azonban megkönnyítheti a délutáni alvást.”

Miközben a szerkesztőség felé battyogok, forgatom magamban a hallottakat. Az elválasztás sok esetben nem a gyermeknek, hanem az anyának nehezebb és gyakran az az élet hozza a választás kényszerét. Úgy gondolom, körültekintéssel, tájékozódással megtalálhatjuk azt az intézményt, és ami még fontosabb, azt a szívvel és lélekkel gyermek felé forduló gondozót, akinél a család kicsi kincse jó kezekben lehet.

 

A program a VEKOP-6.2.1-15-2016-00013. számú pályázati projekt keretében, a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. szervezésében valósult meg.

 

Szerző: Pfliegel Dóra

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!