Családi programok és kiszebáb égetés a Kálvária téren

event_available Utolsó frissítés:

A napsütéses idő és a remek programok rengeteg családot csalogattak ki a Kálvária térre, az Orczy negyed program keretében február 16-án megrendezett télbúcsúztató karneválra. Hatalmas sikere volt az állatsimogatónak – különös tekintettel az egyhetes kiskecskékre –, de a gyerekek játszhattak népi fajátékokkal, készíthettek álarcot vagy íjászkodhattak is, sőt, apró ajándékot, fánkot és kenyérlángost is kaptak a kiérkezők. Az esemény fináléja egy elképesztő tűzzsonglőr-bemutató, majd a kiszebáb ünnepélyes égetése volt.

A hiedelmek szerint a tél utolsó napjaiban a Nap elgyengül és ártó szellemek, boszorkányok kelnek életre, akiket csak a hangos zajokkal, ijesztő jelmezekkel és tűzgyújtással lehet elkergetni. Sok helyütt nagy máglyákat raktak, mert úgy hitték, hogy a tűz újra erőt ad a Napnak. Ezeket a hagyományokat ma is tartják, kerületünk lakói szombat délután gyűltek össze, hogy elűzzék a telet, és egy biztos: a Kálvária tér közelébe egyetlen gonosz lény sem merészkedett. Már messziről hallatszott a gyerekzsivaly, ahogy a karnevál felé közeledtünk.

Elsőként az állatsimogatónál összeverődött kis csapathoz csatlakoztunk. Az egyhetes kecske testvérpár teljesen belopta magát a látogatók szívébe, az állatok gondozója felválta emelte fel hol a kis fehér, hol a feketés kecskegidát, hogy a simogató kezek jobban elérjék. Egy kicsit távolabb folyamatos volt a sorban állás a finom friss fánkért és meleg teáért, de gyorsan fogyott a kenyérlángos is.

A gyerekek kitartóan gyűjtötték a játékokért, feladatokért járó pecséteket, hogy aztán megpörgethessék a szerencsekereket a jobbnál jobb ajándékok reményében. Ki csattogós pillangóval, ki jojóval, kereplővel, madársíppal távozott. Hamarosan az egész tér zengett a játékok keltette zajoktól. Nem csoda, hogy a télnek színét se láttuk. Kicsik és nagyok próbára tették ügyességüket a népi fajátékokkal és kipróbálták magukat az íjászkodásban is.

Sokaknak sikerült beletalálni a céltáblába. Aki elfáradt, készíthetett álarcot vagy rajzolhatott, színezhetett a kézműves asztalnál, a legkisebbek pedig megpihenhettek a körhintán, aminek a fonott kis kosaraiból mindig kikandikált egy-egy vidám gyerekfej.

A karnevál fináléjaként izgalmas és látványos tűzzsonglőr bemutatót láthatott a közönség, melynek végén az előadók ünnepélyesen meggyújtották Józsefváros kiszebábját, mellyel a babona szerint megszabadították az embereket minden bajtól, és idénre reméljük, a telet is elűzték.

A program a VEKOP-6.2.1-15-2016-00013 számú pályázati projekt keretében a Józsefváros Közöségeiért Nonprofit Zrt. szervezésében valósul meg.

 

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

Szöveg: Beleznai Csenge

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!