Családi programok és kiszebáb égetés a Kálvária téren

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Családi programok és kiszebáb égetés a Kálvária téren

A napsütéses idő és a remek programok rengeteg családot csalogattak ki a Kálvária térre, az Orczy negyed program keretében február 16-án megrendezett télbúcsúztató karneválra. Hatalmas sikere volt az állatsimogatónak – különös tekintettel az egyhetes kiskecskékre –, de a gyerekek játszhattak népi fajátékokkal, készíthettek álarcot vagy íjászkodhattak is, sőt, apró ajándékot, fánkot és kenyérlángost is kaptak a kiérkezők. Az esemény fináléja egy elképesztő tűzzsonglőr-bemutató, majd a kiszebáb ünnepélyes égetése volt.

A hiedelmek szerint a tél utolsó napjaiban a Nap elgyengül és ártó szellemek, boszorkányok kelnek életre, akiket csak a hangos zajokkal, ijesztő jelmezekkel és tűzgyújtással lehet elkergetni. Sok helyütt nagy máglyákat raktak, mert úgy hitték, hogy a tűz újra erőt ad a Napnak. Ezeket a hagyományokat ma is tartják, kerületünk lakói szombat délután gyűltek össze, hogy elűzzék a telet, és egy biztos: a Kálvária tér közelébe egyetlen gonosz lény sem merészkedett. Már messziről hallatszott a gyerekzsivaly, ahogy a karnevál felé közeledtünk.

Elsőként az állatsimogatónál összeverődött kis csapathoz csatlakoztunk. Az egyhetes kecske testvérpár teljesen belopta magát a látogatók szívébe, az állatok gondozója felválta emelte fel hol a kis fehér, hol a feketés kecskegidát, hogy a simogató kezek jobban elérjék. Egy kicsit távolabb folyamatos volt a sorban állás a finom friss fánkért és meleg teáért, de gyorsan fogyott a kenyérlángos is.

A gyerekek kitartóan gyűjtötték a játékokért, feladatokért járó pecséteket, hogy aztán megpörgethessék a szerencsekereket a jobbnál jobb ajándékok reményében. Ki csattogós pillangóval, ki jojóval, kereplővel, madársíppal távozott. Hamarosan az egész tér zengett a játékok keltette zajoktól. Nem csoda, hogy a télnek színét se láttuk. Kicsik és nagyok próbára tették ügyességüket a népi fajátékokkal és kipróbálták magukat az íjászkodásban is.

Sokaknak sikerült beletalálni a céltáblába. Aki elfáradt, készíthetett álarcot vagy rajzolhatott, színezhetett a kézműves asztalnál, a legkisebbek pedig megpihenhettek a körhintán, aminek a fonott kis kosaraiból mindig kikandikált egy-egy vidám gyerekfej.

A karnevál fináléjaként izgalmas és látványos tűzzsonglőr bemutatót láthatott a közönség, melynek végén az előadók ünnepélyesen meggyújtották Józsefváros kiszebábját, mellyel a babona szerint megszabadították az embereket minden bajtól, és idénre reméljük, a telet is elűzték.

A program a VEKOP-6.2.1-15-2016-00013 számú pályázati projekt keretében a Józsefváros Közöségeiért Nonprofit Zrt. szervezésében valósul meg.

 

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

Szöveg: Beleznai Csenge

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!