A 2019-es közösségi fogadóórák kérdőíveinek eredményei

event_available Utolsó frissítés:

A 2019-es önkormányzati választást követően Józsefváros negyedeiben tavaly novemberben és decemberben 5 közösségi fogadóórát szerveztünk, ahol a lakosok megismerhették a kerület képviselőit és vezetését, és elkezdtük a párbeszédet a kerület előtt álló legfontosabb kihívásokról.

A 2019-es önkormányzati választást követően Józsefváros negyedeiben tavaly novemberben és decemberben 5 közösségi fogadóórát szerveztünk, ahol a lakosok megismerhették a kerület képviselőit és vezetését, és elkezdtük a párbeszédet a kerület előtt álló legfontosabb kihívásokról.

Köszönetet mondunk annak a több száz józsefvárosinak, akik részt vettek ezeken a közösségi fogadóórákon, amelyek idén is folytatódni fognak: minden hónapban találkozhatunk egymással a kerület egy-egy negyedében. Továbbá köszönetet mondunk annak a 180 józsefvárosinak, aki a helyszínen kitöltötte kérdőívünket, melyben külön figyelmet fordítottunk a kerületiek közösségi részvételi igényeire is.Az alább bemutatott eredményekből látszik, hogy a legtöbben saját helyi képviselőjükkel havonta és egyéni fogadóóra formájában igénylik a találkozást. A polgármestertől a lakók szintén havi rendszerességű kapcsolattartást várnak és itt is kiemelt találkozási forma az egyéni fogadóóra. Megkérdeztük a résztvevőket arról is, hogy szerintük hogyan kellene az önkormányzatnak a lakosságot bevonni a kerület ügyeibe – itt kiemelten sokan említettek különböző digitális formákat és a kérdőíves megkérdezést.

Kapcsolattartás az egyéni képviselővel

Arra a kérdésre, hogy milyen gyakran kellene a lakossággal kapcsolatot tartania az egyéni képviselőnek, 92 darab választ kaptunk, a megkérdezettek fele havi rendszerességű, valamivel több mint negyede pedig negyedévi rendszerességű kapcsolattartást jelölt meg.

 1. ábra: Ön szerint milyen gyakran kellene tartania a kapcsolatot a lakókkal az Ön önkormányzati képviselőjének?Arról is megkérdeztük a résztvevőket, milyen módon szeretnének kapcsolatot tartani az egyéni képviselőjükkel: összesen 120 választ kaptunk a kérdésre, amelyek valamivel kevesebb mint negyede a képviselők egyéni fogadóóráját, valamivel több mint ötödük az emailes kapcsolattartást tekinti a legjobb módnak az egyéni képviselők és a lakók kapcsolattartására.

 2. ábra: Ön szerint milyen módon kellene tartani a kapcsolatot a lakókkal az Ön önkormányzati képviselőjének?

Kapcsolattartás a polgármesterrel

Az egyéni képviselőkre vonatkozó kérdéshez hasonlóan azt is megkérdeztük a résztvevőktől, hogy szerintük milyen gyakran és hogyan kellene a kerület polgármesterének kapcsolatot tartania a lakókkal. 94 választ kaptunk, amelyek negyede havonta, negyede negyedévente és szintén negyede félévente igényli a kapcsolattartást.  3. ábra: Ön szerint milyen gyakran kellene tartania a kapcsolatot a lakókkal a polgármesternek?Ami a polgármesterrel való kapcsolattartás módját illeti, a vonatkozó kérdésre 117 válasz érkezett: a résztvevők elsősorban az egyéni fogadóórát tartják erre megfelelő formának, de kiemelten említették a közösségi fogadóórák és fórumok szerepét is a kapcsolattartásban.

 4. ábra: Ön szerint milyen módon kellene tartania a kapcsolatot a lakókkal a polgármesternek?

A lakók bevonásának módjai

A válaszadókat arra kértük, fogalmazzák meg, szerintük hogyan kellene, hogy az önkormányzat bevonja a  lakókat a kerület ügyeibe. Összesen 129, köztük számos részletes és konkrét választ, ötletet kaptunk. Az alábbi szófelhő a legjellemzőbb válaszok címszavait tartalmazza: a szavak nagysága egyben az említések gyakoriságát is jellemzi: a nagyobb méretű ötleteket többen mondták, mint a kisebbeket. Az ábrából jól látható, hogy a bevonás legfontosabb felületeinek a válaszadók az önkormányzati honlapot és újságot tartják, emellett kiemelten igénylik a kérdőíves megkérdezést és más digitális eszközöket: a közösségi média használatát és az online szavazásokat.

 5. ábra: Ön szerint hogyan tudja a Józsefvárosi Önkormányzat a legjobban bevonni a lakókat az őket érintő döntésekbe?

Miért fontosak ezek az adatok?

A közösségi fogadóórák résztvevőinek válaszai segítenek abban, hogy az önkormányzat olyan eszközökkel törekedjen a lakók bevonására, amelyek valóban hatékonyak és amelyek az ők igényeire válaszolnak. Természetesen tudjuk, hogy a válaszok a kerületben élő és érintett lakosság kis hányadát képviselik – ezért fogjuk a jövőben az ilyen és ehhez hasonló felméréseket folytatni. Azonban már most is törekszünk arra, hogy a megfogalmazott igényeknek megfeleljünk.

Mi várható a jövőben?

A fenti kérdőív eredményeivel összhangban alakulnak a józsefvárosi egyéni képviselők, a polgármester és alpolgármesterek egyéni fogadóórái. Ezekről bővebb tájékoztatást az alábbi linkeken talál:

https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/polgarmester

https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/alpolgarmesterek

https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/kepviselok

2020-ban nemcsak a közösségi fogadóórák folytatódnak, hanem egy bővített kérdőív segítségével a résztvevők igényeinek felmérését is folytatjuk. A Józsefvárosi Önkormányzat Facebook-oldalán mindig megtalálja az aktuális közösségi fogadóórára vonatkozó információkat:https://www.facebook.com/jozsefvaros.hu/

Vegyen részt a fogadóórákon, szóljon bele közös ügyeinkbe, hogy együtt építsünk erős közösséget Józsefvárosban!

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!