Józsefváros is újraindul – restart programunk

event_available Utolsó frissítés:

A Józsefvárosi Önkormányzat Restart munkacsoportja folyamatosan követi a koronavírus járvánnyal kapcsolatos fejleményeket és ennek megfelelően hoz intézkedéseket

A kijárási korlátozások május 17. vasárnap éjféltől megszűntek Budapesten, május 18., hétfőtől a következő szabályok lépnek életbe:

 • Az egy háztartásban élők kivételével mindenki köteles a másik embertől lehetőleg másfél méteres védőtávolságot tartani.

 • Az üzletben történő vásárlás, illetve a tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a maszk viselése továbbra is kötelező.

 • A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, a parkok és a szabadtéri játszóterek hétfőtől látogathatóak.

 • A 65 éven felüliek továbbra is 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, a drogériákat és a gyógyszertárakat, a 65 éven aluliak pedig az ezen kívüli időszakban.

 • A piacok nyitvatartásának rendjéről az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek.

 • Május 18-tól valamennyi üzlet kinyithat és látogatható.

 • A vendéglátóhelyeken, így különösen az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban, büfékben, presszókban a kerthelyiségben, illetve a teraszon már lehet tartózkodni.

 • A vendéglátóhelyeknek 2020. szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetnie a terasz után.

 • A strandok, szabadtéri fürdők nyitva tarthatnak.

 • A szabadtéri múzeumok és az állatkert kinyithat.

 • A szolgáltatások bárki által szabadon igénybe vehetők, a szolgáltatást nyújtó üzletek szintén nyitva tarthatnak korlátozás nélkül.

 • Istentiszteletek és misék megtarthatóak, polgári házasságkötés és temetés szintén. A 200 fő alatti családi rendezvények, lakodalmak Budapesten 2020. június 15-től tarthatók meg.

 • Az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a felsőoktatási intézmény vezetője jogosult dönteni. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos.

 • Kötelező továbbra is az arc eltakarása a fővárosi közösségi közlekedés járatain, a budapesti üzletekben, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint a taxikban. Az eltakarásra minden olyan eszközzel sor kerülhet, amely a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas. Célszerű ugyanakkor a házilag is fertőtleníthető, tartósan használható textilmaszk alkalmazása, mivel az egyszer használatos papírmaszkok rövid ideig hordhatóak, és veszélyes hulladékként kell azokat kidobni.

A Józsefvárosi Önkormányzat Restart munkacsoportja folyamatosan követi a koronavírus járvánnyal kapcsolatos fejleményeket és hoz ennek megfelelően intézkedéseket:


- Nincsenek érvényben a korábbi hetek hétvégéire jellemző kerületi parklezárások. Valamennyi park szabadon látogatható. A lakosokat kérjük a járványügyi óvintézkedések betartására.

- Megnyíltak a kerületi játszóterek, amelyekben tájékoztatók helyeztünk el azok használatáról a járványügyi veszélyhelyzet alatt. A 18 év feletti kísérőik csak kendővel, maszkkal vagy sállal eltakart orral és szájjal tartózkodhatnak a budapesti játszótereken. A Városüzemeltetési Igazgatóság a játszóterek megnyitása előtt valamennyi játszóeszköz fertőtlenítését elvégezte. A játszóterek újranyitása után kétnaponta a reggeli nyitás előtt ismételt tisztítást végeznek valamennyi játszóeszközön.

- 2020. június 2. keddtől a józsefvárosi óvodák és bölcsődék a veszélyhelyzet előtti, rendes nyitvatartással fognak működni. Június 2-ig az óvodák a veszélyhelyzet márciusi kihirdetésekor elrendelt rendkívüli szünetre vonatkozó szabályok szerint látják el feladataikat, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy csoport létszáma maximum 5 fő lehet. Az elérhető ügyeletről az érintett szülők részletesen itt tájékozódhatnak. A 13 kerületi óvodából 12 jelenleg is a maximum 5 fős csoportrend szerint működik. Amennyiben szülői igények alapján a fenti létszámkorlát nem tartható, úgy a még zárva lévő Baross utcai Virágkoszorú tagóvoda is kinyit.

- Május 22-től megváltozik a Teleki téri piac nyitvatartása a 65. életévüket betöltött vásárlók számára. A piac hétköznapokon 7 és 9 óra között, szombati napokon 6 és 9 óra között kizárólag a 65. életévüket betöltöttek számára, 9 óra után viszont életkortól függetlenül mindenki számára látogatható. A piacon az ott tartózkodó személynek a száj- és orrnyílását maszkkal, sállal vagy kendővel teljes egészében és folyamatosan továbbra is el kell takarnia!

- Megmarad és hívható az önkormányzat által a járvány idejére létrehozott zöld szám (06-80-277-256), ahogyan a Szolidaritási Alap és a tárgyi adománygyűjtő akció is várja a jövőben is a felajánlásokat. A beérkező tárgyi adományok, tanulási eszközök, mosható maszkok elosztása is folytatódik, amíg azt a készletek lehetővé teszik.

- Továbbra is érvényben marad és igényelhető a járványhelyzet miatt életbe léptetett rendkívüli települési támogatás, amely a Józsefvárosi Önkormányzat családtámogatási irodáján igényelhető; és a népkonyhai krízisétkeztetés, ami a zöld számon igényelhető; valamint a hónap végéig biztosan érvényben marad az étel házhozszállítás azok számára, akik erre jogosultak.

- A Józsefvárosi Önkormányzat intézményeinek ügyfélfogadása várhatóan június 2-től a rendes nyitvatartásokkal áll helyre.

- A Józsefvárosban teraszt működtető vendéglátó üzleteknek nem kell közterület-használati díjat fizetni, erről részletesebb információ itt található

- Rajzpályázatot hirdetünk! Azokat a rajzokat várjuk, amiket a kijárási korlátozás alatt készítettek a kerületi gyerekek. A legszebbeket kiállítjuk és nyereménnyel jutalmazzuk. A rajzokat 2020. június 15-ig a reszvetel@jozsefvaros.hu e-mail címre kérjük küldeni.

- A kerületben dolgozó civil szervezetek, vallási közösségek, sportolók, művészek és nemzetiségi önkormányzatok számára június elején írja ki az Önkormányzat a pályázatot, erről részletes információt fogunk közölni a honlapon.

Pályázat egyházaknak és vallási közösségeknek: https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele/75053/jozsefvarosi-egyhazi-palyazat

Pályázat sport szervezeteknek és sportolóknak: https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele/75052/jozsefvarosi-sportpalyazat

Pályázat civil szervezeteknek: https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele/75048/jozsefvarosi-civil-es-kulturalis-palyazat

Pályázat nemzetiségi önkormányzatoknak: https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele/75051/jozsefvarosi-nemzetisegi-palyazat

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!