Tájékoztató a vendéglátóhelyek teraszainak engedélyezéséről és működtetéséről

event_available Utolsó frissítés:

Nem kell közterület-használati díjat fizetni 2020. március 1 és szeptember 1 között.

Két jogszabály is segíti azokat, akik Józsefvárosban vendéglátóhelyet üzemeltetnek és közterületen akarnak teraszt működtetni, valamint ehhez kapcsolódóan napernyőt kihelyezni.

•    22/2020. (V. 20.) önkormányzati rendelet a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 4/2020. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról – letölthető formában itt >>>

•    168/2020. (IV. 30.) Kormányrendelet a védelmi intézkedésekről – letölthető formában itt >>>

2020. március 1. és 2020. május 17. között a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének nem kell közterület-használati díjat fizetnie a közterületen működő terasz és a teraszhasználathoz kapcsolódó napernyő után. Ha az üzemeltető befizette a 2020. március 1 és május 17 közötti időszakra eső közterület-használati díjat, azt az önkormányzat visszafizeti neki.

2020. május 18. és szeptember 1. között a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének nem kell közterülethasználati díjat fizetni a közterületen működő terasz után, azonban a napernyő használatának díját meg kell fizetnie. 

A 2020. március 1. és 2020. május 17. közötti időszakra vonatkozó rendelkezések csak arra az üzemeltetőre alkalmazható, aki 2020. március 1-jén vagy azt követően érvényes közterület-használati hozzájárulással rendelkezik és nincs tartozása. Nem minősül tartozásnak, ha a közterület használója a 2020. február 29-ig terjedő időarányos közterület használat díját vagy tartozását 2020. június 15-ig befizeti. Ha a közterület-használó ezen kötelezettségének nem tesz eleget, akkor a közterület-használati díjat nem lehet elengedni.

A közterület-használat ingyenessége mellett is kötelező közterület-használati hozzájárulást kérni. Az igénylés menetéről itt talál információt >>>

Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy visszaállítsuk a járvány előtt kialakult közterület-használati állapotokat, hogy senkit ne érjen érdeksérelem a járványügyi helyzetből fakadóan. Ha Ön vendéglátó terasz üzemeltetője és már korábban rendelkezett közterület-használati hozzájárulással, de 2020. március 1-je után azt lemondta, és most ugyanolyan feltételek mellett kívánja használni a közterületet, akkor 2020. május 29. péntek 16 óráig nyújtsa be kérelmet, melyben a lemondott területre vonatkozó határozatszámra hivatkozik. Ebben az esetben az önkormányzat garantálja, hogy ugyanazt a területet fogja tudni használni.

További információt a Gazdálkodási Ügyosztálytól (gazdalkodas@jozsefvaros.hu) kaphat, amelynek az elérhetőségeit itt találja >>>

Kérjük, a teraszokon továbbra is fokozottan figyeljenek a járványügyi előírásokra és tartsák be a másfél méteres védőtávolságot. A kerület lakói különösen érzékenyek a pihenésükre, ezért kérünk minden teraszüzemeltetőt, hogy fokozottan ügyeljen a szabályok és az együttélési normák követésére. Mindenkinek kellemes időt kívánunk a teraszokon!

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!