Tájékoztató a vendéglátóhelyek teraszainak engedélyezéséről és működtetéséről

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

   Tájékoztató a vendéglátóhelyek teraszainak engedélyezéséről és működtetéséről
Nem kell közterület-használati díjat fizetni 2020. március 1 és szeptember 1 között.

Két jogszabály is segíti azokat, akik Józsefvárosban vendéglátóhelyet üzemeltetnek és közterületen akarnak teraszt működtetni, valamint ehhez kapcsolódóan napernyőt kihelyezni.

•    22/2020. (V. 20.) önkormányzati rendelet a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 4/2020. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról – letölthető formában itt >>>

•    168/2020. (IV. 30.) Kormányrendelet a védelmi intézkedésekről – letölthető formában itt >>>

2020. március 1. és 2020. május 17. között a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének nem kell közterület-használati díjat fizetnie a közterületen működő terasz és a teraszhasználathoz kapcsolódó napernyő után. Ha az üzemeltető befizette a 2020. március 1 és május 17 közötti időszakra eső közterület-használati díjat, azt az önkormányzat visszafizeti neki.

2020. május 18. és szeptember 1. között a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének nem kell közterülethasználati díjat fizetni a közterületen működő terasz után, azonban a napernyő használatának díját meg kell fizetnie. 

A 2020. március 1. és 2020. május 17. közötti időszakra vonatkozó rendelkezések csak arra az üzemeltetőre alkalmazható, aki 2020. március 1-jén vagy azt követően érvényes közterület-használati hozzájárulással rendelkezik és nincs tartozása. Nem minősül tartozásnak, ha a közterület használója a 2020. február 29-ig terjedő időarányos közterület használat díját vagy tartozását 2020. június 15-ig befizeti. Ha a közterület-használó ezen kötelezettségének nem tesz eleget, akkor a közterület-használati díjat nem lehet elengedni.

A közterület-használat ingyenessége mellett is kötelező közterület-használati hozzájárulást kérni. Az igénylés menetéről itt talál információt >>>

Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy visszaállítsuk a járvány előtt kialakult közterület-használati állapotokat, hogy senkit ne érjen érdeksérelem a járványügyi helyzetből fakadóan. Ha Ön vendéglátó terasz üzemeltetője és már korábban rendelkezett közterület-használati hozzájárulással, de 2020. március 1-je után azt lemondta, és most ugyanolyan feltételek mellett kívánja használni a közterületet, akkor 2020. május 29. péntek 16 óráig nyújtsa be kérelmet, melyben a lemondott területre vonatkozó határozatszámra hivatkozik. Ebben az esetben az önkormányzat garantálja, hogy ugyanazt a területet fogja tudni használni.

További információt a Gazdálkodási Ügyosztálytól (gazdalkodas@jozsefvaros.hu) kaphat, amelynek az elérhetőségeit itt találja >>>

Kérjük, a teraszokon továbbra is fokozottan figyeljenek a járványügyi előírásokra és tartsák be a másfél méteres védőtávolságot. A kerület lakói különösen érzékenyek a pihenésükre, ezért kérünk minden teraszüzemeltetőt, hogy fokozottan ügyeljen a szabályok és az együttélési normák követésére. Mindenkinek kellemes időt kívánunk a teraszokon!

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!