Mit tegyen, ha patkányt lát a kerületben?

event_available Utolsó frissítés:

Az írtás elvégzése a lakosság számára díjmentes.

Mit tegyen, ha patkányt lát a kerületben?

Budapesten a patkányirtási munkák elvégzése nem kerületi hatáskör, hanem az RNBH Konzorcium végzi Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából.

A patkányészleléssel kapcsolatos bejelentéseket elsősorban a Főpolgármesteri Hivatal által kifejezetten erre a célra létrehozott bejelentő felületen tudják megtenni: https://patkanybejelentes.budapest.hu

Másodlagos lehetőségként továbbra is lehetőség van telefonon is bejelenteni a patkányészlelést munkaidőben a 06-1-327-1957-es, és a 06-1-999-9322-es telefonszámon.

Az irtás elvégzése a lakosság számára díjmentes.

Hogyan segítheti a lakosság a patkányirtási program sikerét?

Fontos, hogy a vállalkozó a kezeléseket akadály nélkül el tudja végezni. Ennek érdekében kérjük, segítsék az irtást végző vállalkozó helyszíni tevékenységét. A patkányészlelés bejelentését követően kérjük, hogy a helyszínre érkező szakembereket lássák el a megfelelő információkkal (pl. a patkányészlelés pontos helye), valamint a szükséges esetekben biztosítsák számukra az ingatlanra való bejutást.

Ne szemeteljünk, ügyeljünk a környezetünk tisztán tartására!

–    Az utcán eldobott szemét hozzájárul a patkányártalom kialakulásához, valamint a patkánypopuláció elszaporodásához. Ezért kérjük, hogy a szemetet mindig hulladéktároló-edényben helyezzék el. A háztartási hulladékot elzárva tárolják.

–    Utcai ételfogyasztás esetén a csomagolást, illetve a maradékot a szemeteskukába dobják, vagy célszerű hazavinni és inkább saját kukába dobni, különösen akkor, ha a csomagolás szelektíven gyűjthető.

–    Lomokat csak lomtalanításkor tegyenek ki, és kizárólag a kijelölt helyekre, mert a felhalmozott lomok fészkelő- és búvóhelyet biztosíthatnak a rágcsálóknak.

Ételmaradékok megfelelő kezelése

–    Kérjük, ne öntsenek ételmaradékot a csatornarendszerbe, mert az ételmaradékokkal terhelt csatornarendszer ideális feltételeket biztosít a patkánypopulációnak. Ehelyett kérjük, hogy gondosan lezárva és becsomagolva helyezzék a háztartási hulladékgyűjtő edénybe az ételmaradékokat, illetve lehetőség esetén komposztáljanak.

A rágcsálók fészkelő és búvóhelyeinek megszüntetése

–    Ügyeljenek az ingatlanok környezetének rendben tartására! Az épületek környékén található, fészkelésre alkalmas törmelékek, téglarakások, felhalmozott építőanyagok, széna- vagy szalmakazlak alkalmas fészkelőhelyet biztosíthatnak a rágcsálóknak. Ezek megfelelő módon való tárolásával, vagy elszállításával megelőzhető a patkányok elszaporodása.

–    A kertben felhalmozott tűzifát legalább 30 cm-rel a föld felett tárolják. A fákról lehullott diót, gyümölcsöt célszerű mielőbb felszedni a kertből, udvarról.

–    A sövények alját szükséges ritkítani, és ősszel az avart gondosan ki kell húzni alóla.

–    A komposztot zárt komposztáló ládákban helyezzék el és ezekbe állati eredetű hulladékokat ne tegyenek.

–    A háziállatok száraztápja vonzó a rágcsálóknak, ezért kültéri etetéskor csak annyit helyezzenek ki, amennyit azonnal elfogyaszt a háziállatuk.

Tartsuk rendben és tisztán lakóhelyünket!

Ne etessük a galambokat!

Kérjük, ne szórjanak ki kenyér és pékáru maradékot a galamboknak és más madaraknak, mert a megmaradt felesleges élelem odacsalogatja a patkányokat is.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!