Mit tegyen, ha patkányt lát a kerületben?

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Mit tegyen, ha patkányt lát a kerületben?

Az írtás elvégzése a lakosság számára díjmentes.

Mit tegyen, ha patkányt lát a kerületben?

Budapesten a patkányirtási munkák elvégzése nem kerületi hatáskör, hanem az RNBH Konzorcium végzi Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából.

A patkányészleléssel kapcsolatos bejelentéseket elsősorban a Főpolgármesteri Hivatal által kifejezetten erre a célra létrehozott bejelentő felületen tudják megtenni: https://patkanybejelentes.budapest.hu

Másodlagos lehetőségként továbbra is lehetőség van telefonon is bejelenteni a patkányészlelést munkaidőben a 06-1-327-1957-es, és a 06-1-999-9322-es telefonszámon.

Az irtás elvégzése a lakosság számára díjmentes.

Hogyan segítheti a lakosság a patkányirtási program sikerét?

Fontos, hogy a vállalkozó a kezeléseket akadály nélkül el tudja végezni. Ennek érdekében kérjük, segítsék az irtást végző vállalkozó helyszíni tevékenységét. A patkányészlelés bejelentését követően kérjük, hogy a helyszínre érkező szakembereket lássák el a megfelelő információkkal (pl. a patkányészlelés pontos helye), valamint a szükséges esetekben biztosítsák számukra az ingatlanra való bejutást.

Ne szemeteljünk, ügyeljünk a környezetünk tisztán tartására!

–    Az utcán eldobott szemét hozzájárul a patkányártalom kialakulásához, valamint a patkánypopuláció elszaporodásához. Ezért kérjük, hogy a szemetet mindig hulladéktároló-edényben helyezzék el. A háztartási hulladékot elzárva tárolják.

–    Utcai ételfogyasztás esetén a csomagolást, illetve a maradékot a szemeteskukába dobják, vagy célszerű hazavinni és inkább saját kukába dobni, különösen akkor, ha a csomagolás szelektíven gyűjthető.

–    Lomokat csak lomtalanításkor tegyenek ki, és kizárólag a kijelölt helyekre, mert a felhalmozott lomok fészkelő- és búvóhelyet biztosíthatnak a rágcsálóknak.

Ételmaradékok megfelelő kezelése

–    Kérjük, ne öntsenek ételmaradékot a csatornarendszerbe, mert az ételmaradékokkal terhelt csatornarendszer ideális feltételeket biztosít a patkánypopulációnak. Ehelyett kérjük, hogy gondosan lezárva és becsomagolva helyezzék a háztartási hulladékgyűjtő edénybe az ételmaradékokat, illetve lehetőség esetén komposztáljanak.

A rágcsálók fészkelő és búvóhelyeinek megszüntetése

–    Ügyeljenek az ingatlanok környezetének rendben tartására! Az épületek környékén található, fészkelésre alkalmas törmelékek, téglarakások, felhalmozott építőanyagok, széna- vagy szalmakazlak alkalmas fészkelőhelyet biztosíthatnak a rágcsálóknak. Ezek megfelelő módon való tárolásával, vagy elszállításával megelőzhető a patkányok elszaporodása.

–    A kertben felhalmozott tűzifát legalább 30 cm-rel a föld felett tárolják. A fákról lehullott diót, gyümölcsöt célszerű mielőbb felszedni a kertből, udvarról.

–    A sövények alját szükséges ritkítani, és ősszel az avart gondosan ki kell húzni alóla.

–    A komposztot zárt komposztáló ládákban helyezzék el és ezekbe állati eredetű hulladékokat ne tegyenek.

–    A háziállatok száraztápja vonzó a rágcsálóknak, ezért kültéri etetéskor csak annyit helyezzenek ki, amennyit azonnal elfogyaszt a háziállatuk.

Tartsuk rendben és tisztán lakóhelyünket!

Ne etessük a galambokat!

Kérjük, ne szórjanak ki kenyér és pékáru maradékot a galamboknak és más madaraknak, mert a megmaradt felesleges élelem odacsalogatja a patkányokat is.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!