A Covid-járványhoz kapcsolódó fogalmak, tudnivalók és eljárások

Utolsó frissítés:

  A Covid-járványhoz kapcsolódó fogalmak, tudnivalók és eljárások
Kérjük, olvassa ez közérthető útmutatónkat!

(frissítve: 2020. november 1)

ALAPFOGALMAK

PCR tesz kötelező elvégzése: A gyanús és a valószínűsített eseteket kötelezően tesztelik a vírusra, ha kórházba kerülnek vagy ott tartózkodnak. Ha otthon vannak, akkor kapacitás függvényében végzik el a tesztet, tehát nem feltétlenül kerül rá sor. A háziorvos a tünetek alapján teszt nélkül is jogosult megállapítani a COVID-fertőzést.

Megerősített eset: akinek a PCR tesztje pozitív.

Gyanús esetnek számít,

•    aki lázas (legalább 38°C) VAGY köhög, légszomja van ÉS a tünetek kezdetét megelőző 14 napban külföldön járt,

•    aki lázas (legalább 38°C) VAGY köhög, légszomja van ÉS szoros kapcsolatban volt olyannal, aki megerősítetten vagy valószínűsítetten fertőzött (egy háztartásban él vele, 15 percen keresztül, egy légtérben tartózkodott vele 2 méter távolságon belül),

•    aki lázas (legalább 38°C) ÉS a légúti megbetegedés legalább egy tünete fennáll nála (pl. köhögés, légszomj, tüdőgyulladás) ÉS állapota kórházi kezelést indokol

•    akinek szaglás- és/vagy ízérzékelés hiánya tünete van

•    akinek légúti tünetei vannak ÉS az orvos/hatóság gyanús esetnek minősíti.

Valószínűsített esetnek számít, ha valaki teljesíti a gyanús eset kritériumait ÉS

•    a laboreredménye nem egyértelmű VAGY

•    olyan gyanús eset, akinek a laboratóriumi vizsgálata nem volt elvégezhető, VAGY

•    kizárólag gyorsteszt elvégzésére került sor (annak eredményétől függetlenül).

JÁRVÁNYÜGYI ELKÜLÖNÍTÉS

Ez a fertőző beteg elkülönítését jelenti az otthonában vagy kórházban. Ez kötelező azok elkülönítése, akiknél igazolták, hogy koronavírusban szenvednek. A kórházban történő elkülönítés a kijelölt fekvőbeteg osztályokon, illetve a Dél-Pesti Centrumkórházban, az erre kijelölt kórtermekben történik. A járványügyi elkülönítés feloldásához két negatív PCR tesztre van szükség.

JÁRVÁNYÜGYI MEGFIGYELÉS ÉS HATÓSÁGI KARANTÉN

A járványügyi megfigyelés és a hatósági karantén között szabályaikat tekintve gyakorlatilag nincs különbség. A korábbi szabályozásnál a hatósági házi karantén feloldható volt egy negatív PCR teszttel. Ezután a lakást el lehetett hagyni, de a járványügyi megfigyelés fennmaradt a második negatív PCR teszt elkészítéséig. Jelenleg mindenképpen két negatív PCR teszt szükséges.

Járványügyi megfigyelés

Aki koronavírussal fertőzött személlyel érintkezett és feltehetően maga is a betegség lappangási szakaszában van, azt járványügyi megfigyelés alá kell helyezni. Ugyanezt lehet tenni azzal is, aki koronavírusos beteggel (annak légúti váladékával) került szoros kapcsolatba. A megfigyelés 10 napig tart. Kontaktszemélynek minősül az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 65. § (1) bekezdése szerinti azon személy, aki COVID-19 betegségben szenvedő személlyel érintkezett, nem mutatja a COVID-19 betegség tüneteit, és a hatóság kontaktszeméllyé nyilvánítja.

A járványügyi megfigyelés módja (az otthon történő elkülönítés vagy szükség esetén járványügyi zárlat) a kontaktszemély egyedi körülményeire vonatkozóan kerül meghatározásra olyan módon, amellyel biztosítható a fertőzés további terjedésének megelőzése. Ha ebben az időszakban klinikai tünetek jelentkeznek, a beteg további vizsgálata szükséges.

A járványügyi megfigyelés alá helyezett személy a megfigyelés időtartama alatt a kijelölt területet nem hagyhatja el, másokkal csak a fertőzés megakadályozását biztosító rendszabályok betartásával érintkezhet. Köteles betartani mindazokat az előírásokat és együttműködni azoknak az intézkedéseknek a végrehajtásában, melyeket az egészségügyi hatóság a járvány megakadályozása érdekében ír elő és tesz meg. Ezen kívül köteles a következő szabályokat betartani:

1. A járványügyi megfigyelés időtartama alatt otthonában köteles tartózkodni, azt nem hagyhatja el. Otthonában vendéget nem fogadhat.

2. Köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni.

3. Szükséges egészségügyi ellátás esetén köteles a kezelőorvossal/ügyeletes orvossal előzetesen egyeztetni.

4. Légúti tünetek (láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.

5. Az átadott figyelmeztető feliratot köteles a tartózkodási helyének bejárati ajtaján elhelyezni.

Az országos tisztifőorvos ajánlása alapján a hatósági házi karanténra kijelölt személynek a háztartási szemetet dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni. Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki. Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.

A megfigyelt embernek otthon kell maradnia. A megfigyelt ember nem mehet el otthonról. Amikor a megfigyelt ember beteg lesz, akkor járványügyi zárlat alá kerül.

A járványügyi zárlat

A járványügyi zárlat alatt a megfertőződött embert zárt helyen gyógyítják. Zárt hely a kórház vagy aza személy lakóhelye. A gyógyításban kötelező részt venni. A járványügyi zárlat a beteg ember gyógyulásáig tart. Az elrendelt járványügyi zárlat kötelező.

A járványügyi intézkedések kötelezők, tehát nem kell hozzá a beleegyezésünk, ezeket akár az egyén szabadságának korlátozásával is meg lehet valósítani. Az erről szóló döntés azonnal végrehajtható. Ha valaki ellenáll, akkor akár erőszakkal is érvényt szereznek neki. A szabályok megszegése esetén pénzbírság kiszabása is történhet.

A járványügyi megfigyelés feloldása a 10 nap leteltével, vagy ha korábban szeretnénk annak feloldását igényelni, akkor két negatív PCR teszttel lehetséges, amelynek eljárásáról alább adunk tájékoztatást.

Hatósági házi karantén

Hatósági házi karantént két esetben lehet elrendelni:

•    ha valaki külföldről utazik be Magyarországra (részletes információk a külföldről hazaérkezőknek itt >>>)

•    ha valakiről a tesztek alapján is bebizonyosodott, hogy elkapta a koronavírust, de állapota nem indokolja a kórházi kezelést.

A hatósági házi karantén szabályai

A döntésről nem kell határozatot hozni, és a hatósági házi karantént már attól a pillanattól kötelező betartani, hogy a döntést szóban közlik, tehát el kell indulni a meghatározott címre. Beutazás esetén a döntést a rendőr közli, és a karantén automatikusan, a belépéssel vonatkozik mindenkire, a rendőrség csak tájékoztat ennek tényéről (hiszen vele találkozik az, aki átlépi a határt), fertőzés vagy megbetegedés esetén pedig bármilyen erre kijelölt egészségügyi dolgozó, akár telefonon vagy emailben is.

Ha valaki külföldi országokból utazik be Magyarországra, hatósági házi karanténba kerül, ami az eddigi gyakorlat alapján jelenleg 10 napig tart. A beteg elkülönítése a gyógyulásig tart.

A hatósági házi karantén alatt a karantén alá vont személynek a lakást nem szabad elhagynia és nem szabad vendégeket fogadnia, és vonatkoznak rá a járványügyi megfigyelésnél felsorolt szabályok.

A hatósági házi karantén szabályainak betartását a rendőrség szúrópróbaszerűen ellenőrzi. A rendőrség automatikusan megkapja azon személyek listáját, akik esetében a hatósági házi karatén elrendelésére és az egyéb járványügyi intézkedésekre sor került, hogy ellenőrzési feladatait el tudja látni. Vagyis az illetékes rendőrkapitányság mindig tudja, hogy az illetékességi területén kik vannak karanténban. Ha valaki a hatósági házi karantén idején elhagyja a lakást, akkor igazoltatás esetén ez ki fog derülni.

Eddig csak lehetőség volt, mostantól viszont kötelező használni a karanténkövető applikációt mindazoknak, akiknek erre alkalmas telefonjuk van. Az app folyamatosan továbbítja a rendőrségnek a helyadatainkat, és amikor értesítést küld, 15 percen belül szelfit kell készítenünk, amely alapján a telefonra telepített arcfelismerő program ellenőrzi a személyazonosságunkat. A rendőrség csak akkor ellenőrizhet személyesen, ha felmerül, hogy megszegtük a karantén szabályait, vagy nem használjuk az előírás szerint az appot. Az app itt elérhető: https://hazikaranten.hu/

Önmagában a közös háztartásban élő érintett karanténba helyezése miatt senki másra nem vonatkoznak a karantén szabályai. Ez azt jelenti, hogy a többiek, akik nincsenek karantén alatt, elhagyhatják az otthonukat. Ha a velünk egy háztartásban élő személy fertőzöttsége beigazolódik, akkor viszont már mi is kontaktszemélynek számítunk, ezért a hatóság – külön, ránk nézve – közléssel el fogja rendelni a karantént.

Mivel a karanténba nem önkéntes, beleegyezéses alapon kerülnek az emberek, a kiskorú is karanténba zárható a szülő beleegyezése nélkül. Ettől még a gyereket is – a számára érthető módon – és a szülőt is tájékoztatni kell!

Otthoni elkülönítés esetén természetesen továbbra is lehet tartani a családtagokkal a kapcsolatot. Akit így különítenek el, tanácsokat fog kapni arra nézve, hogy milyen óvintézkedéseknek kell eleget tennie, de fizikailag nem fogják elválasztani a családjától.

A koronavírus esetén a gyanús, a valószínűsített és az igazolt eseteket is kórházban kell elkülöníteni. Ha erre kerül sor, akkor viszont elképzelhető, hogy el fogják választani a szülőt és a gyereket. Hogy ez miért van így, arról az alábbiakban részletesen is írunk.

Ha egy gyereket kórházban különítenek el, akkor a szülő nem mehet vele, erre nincs lehetőség. Komoly járványügyi helyzet esetén a közegészségügyi szempontok sajnos felülírhatják az olyan alapvető jogosultságokat is, mint amilyen a kapcsolattartási jog.

MENTESÍTÉS A HATÓSÁGI HÁZI KARANTÉN ÉS A JÁRVÁNYÜGYI MEGFIGYELÉS ALÓL

A hatósági házi karantén vagy a járványügyi megfigyelés alól mentesítésre kerülhet sor az előre megállapított idő előtt. Ennek feltétele, hogy különös méltánylást érdemlő esetről legyen szó, és a járványügyi védekezés a hatósági karantén alkalmazása nélkül is biztosítható legyen.

1.    KÖTELEZŐ MENTESÍTÉS:

A COVID-19 fertőzéssel összefüggő járványügyi megfigyelés esetén alkalmazandó egyes szabályokról szóló 409/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet szerinti járványügyi megfigyelés és a hatósági házi karantén a 10 nap letelte előtt két negatív PCR teszttel oldható fel. A mentesítési eljárás minimum 5 napot vesz igénybe, így figyelembe véve a PCR teszt jelentős költségét (19.500,- Ft/db) megfontolandó, hogy érdemes-e ebbe belevágni.

A hatóság részére be kell jelenteni, hogy elhagyhassuk a karantént és elvégeztethessük a koronavírus-tesztet.

Ezt a rendőrség felé kell bejelenteni, hiszen ők ellenőrzik, hogy nem hagyja-e el otthonát az érintett.

A bejelentést elektronikusan, ügyfélkapun, vagy a rendőrség oldalán kell kitölteni. A kérelmeket alapvetően ügyfélkapun vagy cégkapun keresztül kell benyújtani, de akinek ilyenje nincs, a rendőrség honlapján lévő űrlapokat is használhatja. Bizonyos kérelmeket angolul is be lehet adni. https://ugyintezes.police.hu/web/guest/uj-ugy-inditasa/

Itt ki kell választani a „Járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos beadványok" fület, majd a megfelelő ügycsoportot: PCR teszt időpontjáról tájékoztatás megküldése - Karanténkötelezett személy PCR szűrésen való megjelenése idejének és helyének bejelentése (ügyfélkapu / szervezeti tárhely regisztrációval rendelkezők részére) vagy Karanténkötelezett személy PCR szűrésen való megjelenése idejének és helyének bejelentése (bejelentkezés nélkül)

Ha mindkét negatív teszt eredménye rendelkezésre áll, akkor kérelmet kell írni a karantén alóli mentesítésről. A kérelmet annak a járványügyi (népegészségügyi) hatóságnak kell benyújtani, amelyik a karantént elrendelte – tehát csak külföldről történő beutazás esetén a rendőrségnek! Az, hogy melyik az illetékes hatóság, a karantént elrendelő határozatból derül ki, de itt is megtalálható információ erről: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/795-jarasi-es-fovarosi-keruleti-nepegeszsegugyi-hatosagokhoz-tartozo-telepulesek-es-keruletek-listaja

Józsefvárosi lakosok esetében az illetékes népegészségügyi osztály elérhetősége:

BFKH VI. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztály (illetékesség: VI.,VII.,VIII., IX.ker.)

1067 Budapest, Podmaniczky u. 27.

Tel.:301-5050, 301-5052

Fax:301-5051

E-mail: nepegeszsegugy06@06kh.bfkh.gov.hu

A kérelmet emailben is el lehet küldeni. A hatóság a kérelmet 24–48 óra alatt bírálja el.

A kérvényhez használható minta innen letölthető >>>

A kérvény illetéke 3.000 Ft, amelyet a Magyar Államkincstár felé kell megfizetni (számlaszám: 10032000-01012107; a közlemény rovatban tüntesse fel, hogy ,,KÉRELEM Hatósági házi karantén alóli mentesítéshez”).

A hatósági házi karantén vagy járványügyi megfigyelés alóli mentesítéshez szükséges kérvényt az alábbi formában lehet benyújtani:

– Ügyfélkapu segítségével (E-papír)

– Kézbesítő segítségével (családtag, ismerős – aki nem karanténra kötelezett -)

– E-mailben

A kérvényben az alábbi dokumentumokat mindenképpen csatolni kell:

– Az ideiglenes intézkedés során kiállított dokumentum (határátlépés esetén),

– 3.000 Ft-os illeték befizetéséről szóló igazolás,

– Negatív PCR típusú koronavírus-teszt eredmény (2 db, maximum öt nap, minimum 48 órás különbséggel) – ez a vizsgálatok elvégzését követően utólag csatolható

2. MÉLTÁNYOSSÁGI ALAPÚ MENTESÍTÉS:

A hatósági házi karantént elrendelő járványügyi hatóságtól kérhető, hogy az ügy egyéni körülményeire tekintettel a hatóság mentesítse az érintettet a karanténkötelezettség alól, vagy állapítson meg számára enyhébb magatartásszabályokat (például a karantén korlátozott elhagyásának lehetőségét). A járványügyi hatóság a kérelmet szakmai szempontból mérlegeli, és annak nem köteles eleget tenni

Figyelem! Ha a hatóság azt állítja, hogy ilyen jogköre nem létezik, érdemes felhívni a figyelmét az egészségügyről szóló törvény 67/A. § (4) bekezdésében foglaltakra, mely innen letölthető: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700154.tv

3. ENYHÉBB BEUTAZÁSI ÉS KARANTÉN SZABÁLYOK:

A. Kapcsolt vállalkozásokat érintő üzleti ügyekben

B. Ingázás

C. Az üzleti, illetve gazdasági célból utazók

D. Egyes országokból belépéskor az általánoshoz képest enyhébb karanténszabályokat alkalmaznak, vagy nincs is előírva karantén

E. Bárki, aki már átesett a betegségen

F. Teherforgalom

G. Egyes sporttal és kulturális eseményekkel kapcsolatos utazások

MINTAVÉTEL (TESZTELÉS)

Mintavétel (tesztelés) céljából a kijelölt intézmények valamelyikével szükséges felvenni a kapcsolatot, amelynek tételes listája az alábbi felületen tekinthető meg: https://www.nnk.gov.hu/index.php/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek

A teszt elvégzése díjköteles, amelynek hatósági ára 19.500,- Ft

A mintavételi helyek felkereséséhez tömegközlekedési eszközt nem lehet igénybe venni, és előzetesen egyeztetett időpontban, maszkban kell érkezni.

A karantén elhagyására – tesztelési céllal – útvonalengedélyt kell kérni az illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztályától (ezek listáját lásd fent). Az útvonalengedélyre vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell a mintavétel pontos idejét és a helyszínt is meg kell adni. Az engedélyt meg kell várni, csak ezután lehet felkeresni a tesztet végző egészségügyi szolgáltatót.

Az elkészült eredmények az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) felületén keresztül vagy e-mailben kerülnek kiküldésre az érintettnek, továbbá az egészségügyi hatóságnak

2020. szeptember 5-étől csak a második tesztet kötelező Magyarországon végeztetni. Az első tesztet külföldön is meg lehet csináltatni, és az eredményét figyelembe fogják venni, ha:

•    az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálatról – SARS-CoV-2 PCR tesztről – van szó;

•    az alábbi országok valamelyikében végezték el:

o    a schengeni térség valamelyik országában;

o    az Amerikai Egyesült Államokban; vagy

o    Kanadában

•    és az eredményét magyar vagy angol nyelvű okirat igazolja.

Ha mindkét teszt eredménye negatív, a karantént fel kell oldani (tehát a hatóság nem mérlegelhet, kötelező ezt a döntést hoznia). Az eddigi tapasztalatok alapján a mentesítés majdnem annyi ideig tart, mint a karantén időtartama.

A hatóság a tapasztalatok szerint nagy késéssel csak a pozitív esetekben keresi a pácienseket. A negatív leletek (illetve minden egészségügyi lelet) a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) lakossági oldalán ügyfélkóddal, TAJ szám ismeretében lekövethető: http://www.oep.hu/

Aki megszegi a karantén szabályait, arra 5.000 forinttól 150.000 forintig terjedő bírság szabható ki. (A bírság közigazgatási bírság, tehát a karanténszabályok megsértése nem szabálysértés és nem is bűncselekmény.) A bírságot akár egy napon belül is többször ki lehet szabni; egy nap legfeljebb 600.000 forintnyi bírságot szabhatnak ki.

További hasznos információk: https://koronavirus-kisokos.eu/

JÓZSEFVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT

Zöld szám munkanapokon 8-18 óra között: 06 80 277 256

facebook.com/jozsefvaros.hu

facebook.com/groups/jozsefvarososszefog

A MAGYAR KORMÁNY HIVATALOS TÁJÉKOZTATÁSA

koronavirus.gov.hu

facebook.com/koronavirus.gov.hu

nnk.gov.hu

Zöld szám: 06 80 277 455, 06 80 277 456

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!