A koronavírus sem állította le a Mentor programot

event_available Utolsó frissítés:

Nyáron is lesz segítség: általános és középiskolás gyerekeket mentorálnak a Kesztyűgyárban, most már személyesen is.

Márciusban is folytatódott a Kesztyűgyár Közösségi Házban a Mentor program, amelyre a megszokott módon, a környező iskolákból érkeztek tanulók, az általános és középiskolás korcsoportból. A diákok többsége a házi feladatban, a tananyag megértésében, az írás- vagy szóbeli feladatok gyakorlásában kért segítséget, de sokan érkeztek érettségi vizsga felkészülésre is. A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt azonban a foglalkozásokat online felületre kellett átvinni, így – a hazai oktatáshoz hasonlóan – előtérbe kerültek a különböző kommunikációs applikációk és üzenetküldő programok. A Mentor programmal együttműködő családok nagy része viszont nem volt felkészülve online tanulásra: hiányoztak az eszközeik és a felhasználói tudásuk.

A józsefvárosi családok számára a számítógépek hiánya okozta a legnagyobb problémát, amit adományokból és egyéb felajánlásokból próbált pótolni a Kesztyűgyár Közösségi Ház. Az átállás első időszaka nem volt zökkenőmentes: az időpontok, a mindkét fél számára használható kommunikációs platformok megtalálása, a feladatok online formára átalakítása rengeteg időt és energiát emésztett fel. A kezdeti nehézségek után viszont, áprilisban és májusban már gördülékenyen ment a közös munka.

A Kesztyűgyár azt tapasztalta, egyre több kérdéssel keresik fel a gyerekek a segítő tanárokat. Ennek oka részben az iskolai feladatok sürgető határideje volt, másrészt azonban, aki már lemaradásban volt, ebben az időszakban még inkább egyedül maradt a kérdéseivel, és még fontosabbá vált számukra a segítő tanár támogató jelenléte.

Júniustól lassanként visszatért az élet a normál kerékvágásba, így a Kesztyűgyár is újra személyesen várja a diákokat. A tanév végét megelőző két hétben sokan kaptak lehetőséget javításra vagy a pótvizsgák elkerülésére, a Mentor program pedig megpróbálta támogatni őket, és csökkenteni lemaradásukat az adott tananyagban. A nyári szünetben sem áll le a program, továbbra is várják azokat a tanulókat, akik korábbi lemaradásaikat szeretnék pótolni vagy pótvizsgára készülnek.

Szöveg: Zoltai Ákos; Fotók: MTI/Komka Péter

A cikk a Józsefváros újság 2020.06.24-i számában jelent meg.

We only use cookies (data stored in your browser) when necessary to make our sites smarter for you. Please click the Accept button after reading the Privacy Policy!