Ép testben két lélek

event_available Utolsó frissítés:

Halmozottan hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között élő kismamák egészségtudatosságának fejlesztésére indul tanácsadás a kerületben idén ősszel. A programba az Orczy- és Magdolnanegyed lakóit várja a Magyarországi Dúlák Egyesületének (MODULE) józsefvárosi csapata, a találkozóknak a Magdolna 47. szám alatti Fókusz Női Közösségi Központ ad helyet.

Legyen élmény a szülés

A mélyszegénységben élő nőknek van a legkevesebb lehetőségük és esélyük arra, hogy várandósságuk alatt akár szakmai, akár lelki támogatást kapjanak felmerülő kérdéseik, problémáik, félelmeik megvitatására, pedig ez mind a saját, mind a babájuk egészségét is szolgálná – mondja a kerületben élő Novák Julianna, perinatális szaktanácsadó, dúla. A szakember a Magdolna-Orczy Negyed Szociális Városrehabilitációs Program részeként megvalósuló kezdeményezés ötletgazdája. A program célja, hogy ezeket a nőket is ellássák azokkal az információkkal, melyek a nyugodt, békés gyermekvárást és szülést segítik elő. A részvétel ingyenes és nem jár semmiféle kötelezettséggel.

Személyre szabva

A program klubfoglalkozásként működik majd. Lesznek előadások, illetve terveznek csoportos és egyéni beszélgetéseket is. A szervezők azt ígérik, segítenek a kismamáknak felkészülni a baba érkezésére, tanácsot adnak az egészséges életmód kialakításához, eligazítanak a várandóssággal, szüléssel kapcsolatos lehetőségekben és az újszülött érkezésekor legfontosabb holmik beszerzésében, sőt, a szülés után is rendelkezésre állnak. A részt vevő kismamák kísérése mégis személyre szabott. „A legfontosabb, hogy alkalmazkodjunk az anyához, és azt nézzük, éppen mire van szüksége, mivel tudjuk elősegíteni, hogy minél könnyebb legyen számára a várandósság, a szülés és a gyermekágyas időszak” – emeli ki Novák Julianna.

Több szem többet lát

A projekt lebonyolításában részt vállaló civil szervezet 5 tagja közül 4 Józsefvárosban él, többségük kisgyermeket nevelő édesanya, akik mindannyian szívügyüknek tekintik, hogy segítsék a legkiszolgáltatottabb körülmények között élő nők minél szélesebb körű tájékoztatását. „A várandósság körül az anyákat ellátó szakszemélyzet – a körzet szerint kijelölt védőnő és orvos – sokaknak az egyetlen információforrás, ahonnét tájékozódni tudnak. Az időhiány miatt azonban sokszor nincs lehetőség alaposan megbeszélni a kismamát foglalkoztató kérdéseket. Mi ennek adunk teret egy-egy találkozáskor.

Én például nagyon jó szülésfelkészítő foglalkozásokon vettem részt, az ott megszerzett tudást szívesen – fejti ki Bitaróczky Eszter, a program egyik mentora.

Egymás közt

Egy kismamában rengeteg kérdés vetődik fel a várandóssággal és a szüléssel összefüggésben, főleg, ha első gyermekét várja. A tapasztalat szerint sok esetben az anyák összeülve, tapasztalataikat megosztva, beszélgetve is segíthetik egymást. „Gyakori, hogy egy első gyermekét váró anyuka tart a szülés élményétől. A félelem, sőt esetenként a szüléstől való kontrollálatlan rettegés leginkább a negatív szüléstörténetekből táplálkozik. Ilyen esetben már az sokat adhat, ha rémtörténetek helyett pozitív szülésélményeket hallanak akár egymástól, akár tőlünk” – véli Palkó Borbála, a Mandák-házban működő baba-mama csoport oszlopos tagja, aki maga is három kisgyereket nevel.A projekt mentorai valamennyien elvégezték az elmúlt években a MODULE szervezésében elérhető dúla-képzést. Egyetértenek azzal a felfogással, hogy a várandósság és a szülés folyamatára legjelentősebb hatást az gyakorolja, hogyan érzi magát az anya. „Azonban nem vagyunk egészségügyi szakemberek, a szakmai kompetenciahatárokat megtartjuk” – mondja Palkó Bori. Vagyis, ha olyan problémával találkoznak, ami nem az ő hatáskörük alá tartozik, az érintettek kezét nem engedik el, hanem tovább irányítják a megfelelő kerületi, vagy kerületen kívüli segítő szervezethez.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Fotó: Takács Mária

A cikk a Józsefváros újság 2020.10.07-i számában jelent meg.

We only use cookies (data stored in your browser) when necessary to make our sites smarter for you. Please click the Accept button after reading the Privacy Policy!