Közösen kiválasztott új fák a Rókus kórház kertjében

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Közösen kiválasztott új fák a Rókus kórház kertjében

A fák cseréjének és az újak telepítésének tervei két lakossági fórumon, szakemberek bevonásával történt meg.

Mindig szomorú, ha fákat kell kivágni Budapesten. Néha viszont mind a fáknak, mind a lakosságnak érdeke, hogy megtörténjen. A beteg, elhalt idős fák eltávolítása és cseréje tudatos eljárás a városi kertészetben, amit a fővárosi területeken a Főkert Zrt. lát el.

Ez történt tavaly tavasszal is, amikor a Rókus kórház kertjében hét fát kellett kivágni kéregrákos megbetegedés miatt. A munkálatok indokolt volta mellett azonban a lakosság előzetes tájékoztatása elmaradt, amit jeleztek az önkormányzat és a Főkert kollégái felé is a szomszédos házakban élők.

Az önkormányzat kezdeményezésére és koordinációjában a fák cseréjének és az újak telepítésének tervezése már két lakossági fórumon, nyílt platformon, szakemberek bevonásával októberben és decemberben történt meg. Nem csupán a pontos helyüket, de magukat a fákat is közösen választották ki a lakók és a szakemberek – a fajták részletes ismertetésével, figyelembe véve a diverzitást és az esztétikai, ökológiai hasznosságot is. 2020. december végén, még a fagyok beállta előtt elvégezték a kiültetést, hogy a fák tavaszra akklimatizálódjanak új lakhelyükön.

A közös tervezés eredménye:

Fotó: Nagy Dániel

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!