Nem döntenek a lakók nélkül

event_available Utolsó frissítés:

Bár minden adott volt egy békés lakógyűléshez a Dankó utca 40-ben, mégis komoly indulatok törtek a felszínre. Pedig a téma idillinek tűnt: felújítják a ház rossz állapotban lévő udvarát.

Békés, konstruktív hangulatú lakógyűlésre készültünk a Dankó utca 40-ben, hiszen uniós forrásból (VEKOP-program keretében) újítják fel az épületet és a hozzá tartozó, ramaty állapotban lévő udvart. Meglepetésünkre mégis komoly indulatok szabadultak el, sok kiabálást hallottunk, és néhány lakó egyértelműen elutasította, hogy megújuljon a belső udvaruk. Az okokról az eseményen részt vevő Camara-Bereczki Ferenc Miklóst, a Magdolna- és Orczy-negyed önkormányzati képviselőjét és Sárkány Csillát, a Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. (Rév8) vezetőjét kérdeztük.

„Az újratelepített zöldkertnek minden lakó örül. Többen csak gyönyörködni szeretnének benne, de vannak, akik kiülnének kicsit napozni, beszélgetni, játszani a gyerekekkel. A földszinten lakók nappalija viszont a kertre nyílik, ők féltik a magánszférájukat, a nyugalmukat, amelyet az elmúlt években a zárva tartott kert biztosított nekik” – magyarázta a helyzetet Sárkány Csilla. A Rév8 vezetője hangsúlyozta: a lakókkal együtt keresik azokat a kertépítészeti eszközöket, amelyek figyelembe veszik a földszinten lakók intimitási igényét, de lehetővé teszik az emeleten élőknek is, hogy a ház közös kertjét élvezhessék. „A Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ (JSzSzGyK) munkatársai majd a lakókkal közösen alakítják ki az új udvarrendet.”

Camara-Bereczki Ferenc Miklós szerint az indulatok elszabadulásának megértéséhez vissza kell mennünk az időben, hiszen sok évvel ezelőtt több gyanús figura lakott a házban. „Ők már szerencsére elköltöztek, azonban az itt élők még emlékeznek arra, hogy nem mertek későn egyedül hazajönni. A szociális munkásaink most egyenként felkeresik a lakókat, akik névtelenül elmondhatják, mit szeretnének. Nem döntünk nélkülük.”

Arra a kérdésünkre, hogy mégis mennyire tudja az önkormányzat és a Rév8 figyelembe venni a lakók kéréseit, Sárkány Csilla azt mondta, a program alapvetően a lakói közösségek kialakítását célozza, és nem az egyéni lakói érdekek teljesítését. „Ezekben a házakban sok helyen tapasztaltunk ad hoc közösséget. Az igazi közösségek kialakulása segíti a lakók együttélését, a zöld kert pedig egy eszköz ehhez. Nem fordult még elő, hogy a lakók ne szerettek volna megújított kertet, udvart.”

Camara-Bereczki Ferenc Miklós úgy érzi, megnyugtatóan végződik majd a Dankó utca 40-ben a történet. Pozitív példának a közeli Dankó utca 34-et hozta, ahol a lakók például a felújított házuk színét is maguk választhatták ki. A képviselő egyébként azért érzi fontosnak, hogy személyesen is részt vegyen ilyen és ehhez hasonló lakógyűléseken, mert szeretné megismerni a lakók véleményeit. „Csinálhatnánk azt, mint az előző vezetés: kijelenthetnénk, hogy mikor kezdődik és fejeződik be a felújítás, és semmilyen beleszólást nem engedélyezünk a lakóknak. Nekünk viszont nem ez a célunk, és nem is ezért választottak meg bennünket tavaly ősszel.”

 

Mi az a VEKOP?

A Józsefvárosi Önkormányzat 2018-ban nyerte el az EU-s forrásokat elosztó Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében kiírt, VEKOP-6.2.1-15 pályázatot, amely a leromlott budapesti településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítását, társadalmi és fizikai rehabilitációját célozza. A Magdolna- és az Orczy-negyed szociális városrehabilitációjára a kerület 2 milliárd forintot költhet el. A projekt összetett: lakóépületek komplex közösségi megújítása, menthetetlen épületek bontása, házak üzemeltetési költségeinek csökkentése, közösségi zöldudvar program, család és lakóközösség mentorálása és ezek számos részprogramja. A megvalósításban több önkormányzati szervezet is részt vesz. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. (JGK) felelős a műszaki jellegű feladatok – terveztetés, kivitelezés – elvégzéséért, a JSzSzGyK az érintett lakók tájékoztatásáért, a felmerülő problémák mentorálásáért, a különféle tevékenységeket pedig a Rév8 fogja össze.

Szöveg: Zoltai Ákos; Fotók: Ványi Ákos

A cikk a Józsefváros újság 2020.09.09-i számában jelent meg.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!