Nem döntenek a lakók nélkül

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Nem döntenek a lakók nélkül

Bár minden adott volt egy békés lakógyűléshez a Dankó utca 40-ben, mégis komoly indulatok törtek a felszínre. Pedig a téma idillinek tűnt: felújítják a ház rossz állapotban lévő udvarát.

Békés, konstruktív hangulatú lakógyűlésre készültünk a Dankó utca 40-ben, hiszen uniós forrásból (VEKOP-program keretében) újítják fel az épületet és a hozzá tartozó, ramaty állapotban lévő udvart. Meglepetésünkre mégis komoly indulatok szabadultak el, sok kiabálást hallottunk, és néhány lakó egyértelműen elutasította, hogy megújuljon a belső udvaruk. Az okokról az eseményen részt vevő Camara-Bereczki Ferenc Miklóst, a Magdolna- és Orczy-negyed önkormányzati képviselőjét és Sárkány Csillát, a Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. (Rév8) vezetőjét kérdeztük.

„Az újratelepített zöldkertnek minden lakó örül. Többen csak gyönyörködni szeretnének benne, de vannak, akik kiülnének kicsit napozni, beszélgetni, játszani a gyerekekkel. A földszinten lakók nappalija viszont a kertre nyílik, ők féltik a magánszférájukat, a nyugalmukat, amelyet az elmúlt években a zárva tartott kert biztosított nekik” – magyarázta a helyzetet Sárkány Csilla. A Rév8 vezetője hangsúlyozta: a lakókkal együtt keresik azokat a kertépítészeti eszközöket, amelyek figyelembe veszik a földszinten lakók intimitási igényét, de lehetővé teszik az emeleten élőknek is, hogy a ház közös kertjét élvezhessék. „A Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ (JSzSzGyK) munkatársai majd a lakókkal közösen alakítják ki az új udvarrendet.”

Camara-Bereczki Ferenc Miklós szerint az indulatok elszabadulásának megértéséhez vissza kell mennünk az időben, hiszen sok évvel ezelőtt több gyanús figura lakott a házban. „Ők már szerencsére elköltöztek, azonban az itt élők még emlékeznek arra, hogy nem mertek későn egyedül hazajönni. A szociális munkásaink most egyenként felkeresik a lakókat, akik névtelenül elmondhatják, mit szeretnének. Nem döntünk nélkülük.”

Arra a kérdésünkre, hogy mégis mennyire tudja az önkormányzat és a Rév8 figyelembe venni a lakók kéréseit, Sárkány Csilla azt mondta, a program alapvetően a lakói közösségek kialakítását célozza, és nem az egyéni lakói érdekek teljesítését. „Ezekben a házakban sok helyen tapasztaltunk ad hoc közösséget. Az igazi közösségek kialakulása segíti a lakók együttélését, a zöld kert pedig egy eszköz ehhez. Nem fordult még elő, hogy a lakók ne szerettek volna megújított kertet, udvart.”

Camara-Bereczki Ferenc Miklós úgy érzi, megnyugtatóan végződik majd a Dankó utca 40-ben a történet. Pozitív példának a közeli Dankó utca 34-et hozta, ahol a lakók például a felújított házuk színét is maguk választhatták ki. A képviselő egyébként azért érzi fontosnak, hogy személyesen is részt vegyen ilyen és ehhez hasonló lakógyűléseken, mert szeretné megismerni a lakók véleményeit. „Csinálhatnánk azt, mint az előző vezetés: kijelenthetnénk, hogy mikor kezdődik és fejeződik be a felújítás, és semmilyen beleszólást nem engedélyezünk a lakóknak. Nekünk viszont nem ez a célunk, és nem is ezért választottak meg bennünket tavaly ősszel.”

 

Mi az a VEKOP?

A Józsefvárosi Önkormányzat 2018-ban nyerte el az EU-s forrásokat elosztó Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében kiírt, VEKOP-6.2.1-15 pályázatot, amely a leromlott budapesti településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítását, társadalmi és fizikai rehabilitációját célozza. A Magdolna- és az Orczy-negyed szociális városrehabilitációjára a kerület 2 milliárd forintot költhet el. A projekt összetett: lakóépületek komplex közösségi megújítása, menthetetlen épületek bontása, házak üzemeltetési költségeinek csökkentése, közösségi zöldudvar program, család és lakóközösség mentorálása és ezek számos részprogramja. A megvalósításban több önkormányzati szervezet is részt vesz. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. (JGK) felelős a műszaki jellegű feladatok – terveztetés, kivitelezés – elvégzéséért, a JSzSzGyK az érintett lakók tájékoztatásáért, a felmerülő problémák mentorálásáért, a különféle tevékenységeket pedig a Rév8 fogja össze.

Szöveg: Zoltai Ákos; Fotók: Ványi Ákos

A cikk a Józsefváros újság 2020.09.09-i számában jelent meg.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!