Népszerűek a kerület szociális mosodái

event_available Utolsó frissítés:

A Józsefvárosban néhány éve létrehozott, szociális alapon működő mosodák szolgáltatásait nem csak a környékbeliek, hanem a kerület távolabbi pontjain élők is szívesen igénybe veszik.

A Diószegi utcai egység általában dugig van, és a Szerdahelyi utcai mosodában is szinte mindig teljes kihasználtsággal dolgoznak a gépek. Időpontot kérni személyesen és telefonon is lehet. A mosás-szárítás csupán 200 forintba kerül. A Szerdahelyi utcában található Köz(össégi)hely és Mosoda a Magdolna Negyed Városrehabilitációs Program egyik projektelemeként nyílt, és évek óta népszerű.

Az intézmény azoknak a környéken élő, hátrányos helyzetű lakóknak nyújt segítséget a mosásban és a szárításban, akiknek nincs mosógépük, vagy akiknél a ruhák teregetése otthon nem megoldható, például a vizes falak vagy helyhiány miatt. De nem csak ők mosathatnak: a szolgáltatást minden józsefvárosi lakcímkártyával rendelkező lakos igénybe veheti, csak csak regisztrálnia kell.

Egyből kettő

A Szerdahelyi utcai közösségi mosoda népszerűségét és hasznosságát felismerve a fenntartó Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ (JSzSzGyK) 2019-ben újabb egységet nyitott az Orczy-negyed programhoz kapcsolódóan a Diószegi utcában.

Marad az ár

Egy adag, azaz egy nagy kosárnyi, 8 kg súlyú ruha mosás-szárítás térítési díja kezdettől 200 forint, ami tartalmazza a mosószer és az öblítő árát is. Az összeget eddig sem emelték, s nem is tervezik, mert a cél az, hogy a szolgáltatás megfizethető maradjon a leginkább rászorult személyeknek, családoknak is.

 

A mosást-szárítást előjegyzés alapján végzik, személyesen és telefonon is lehet időpontot foglalni. Előfordul, hogy az egyeztetett időpontban az ügyfél mégsem jelenik meg, vagy későn mondja le a foglalását, de ezért nem jár szankció.

Szabály szerint

A ruhák átvétele, tisztítása és kiadása az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ANTSZ) által előírtak, illetve a mosodák belső szabályzata szerint zajlik. A gépek kezelése az alkalmazottak feladata. Kizárólag otthon átválogatott, szortírozott, zsebbel kifelé fordított ruhát vesznek át, alsónemű tisztítását nem vállalják, illetve ha bogárfertőzésre utaló jeleket találnak, a ruhákat visszaadják. Ebben az esetben viszont tanácsot adnak az otthoni fertőtlenítés módjára.

Az üzletekben ANTSZ által bevizsgált mosóporral mosnak, ami fertőtlenítő hatású, így a tavaszi járványhelyzetben is működhettek, és működnek most is, a második hullám idején. A mosást lehet kérni 40, 60 és 90 fokon is. A nagyobb drapériák, szövetek tisztává varázslására a Szerdahelyi utcai mosodában van lehetőség, ott a korábbi fejlesztés során ugyanis éppen ezért szereltek be nagyobb kapacitású gépeket. Ott vannak fűtőszálas gépek is, amik akkor is működnek, ha a vízmelegítő rendszer meghibásodik.

Várakozni tilos

A teljes mosási-szárítási idő 90 perc. Korábban az ügyfél helyben megvárhatta, míg lejár a program, de a járványhelyzet miatt erre most nincs lehetőség, vissza kell jönni a ruhákért. A tervezéskor a gyerekkel érkezőkre is gondoltak: kreatív- és játszósarkot alakítottak ki – de most ez a rész is használaton kívül van.

Közösségi tér is

A mosodák elsődleges funkciójukon kívül közösségi térként is működnek, a betérők tájékozódhatnak a kerületben elérhető szociális szolgáltatásokról, szabadidőprogramokról is. A korábbi elképzelések szerint a Szerdahelyi utcai üzletben, amely jóval nagyobb, mint a Diószegi utcai, terápiás jellegű segítőbeszélgetéseket, csoportfoglalkozásokat, kézműves- foglalkozásokat is szerveztek volna, de erre nem volt igény. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ügyfelek, mivel általában ismerik egymást, nem nyitottak csoportos beszélgetésre, foglalkozások tartására pedig a beszűrődő forgalom zaja miatt nem ideális a helyiség.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Fotó: Huszár Boglárka

A cikk a Józsefváros újság 2020.09.30-i számában jelent meg.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!