Sorsfordító gyerekrajzok

event_available Utolsó frissítés:

Nemrég számoltunk be az EU-s forrásból működő VEKOP pályázat józsefvárosi programjának első eredményéről, két ház rehabilitációjáról, ami a lakóközösség bevonásával történik. A Magdolna és a Losonci negyed szegregált részén folyó VEKOP mentorálási program a járvány alatti csöndben gyermekrajz-versennyel folytatódott.

A mentorálási program egyik célja, hogy ráébressze a hátrányos helyzetben élőket arra, mennyi érték, képesség, jó tulajdonság van bennük, ami lehetőség arra, hogy nehéz sorsukon önmaguk is javítani tudjanak. A perifériára szorulás már gyermekkorban megkezdődik, és onnan nagyon nehéz visszajönni.

A rajzverseny céljáról Horváth Ágnes, a VEKOP projekt szakmai vezetője beszélt: „Ha egy gyerkőc azt szokja meg, hogy csak akkor kap figyelmet a világtól, ha rosszalkodik, míg, ha jól csinál valamit, észre sem veszik, akkor rosszalkodni fog. Ő lesz az, akit elültetnek az utolsó padba egyedül, és majd hozza magával ezeket a káros magatartási formákat. A csapatunknak az a feladata, hogy felismerje és láthatóvá tegye ezekben a gyerekekben a bennük rejlő tehetséget, tudást, és meggyőzze őket arról, olyan értékeik vannak, amiket érdemes megmutatni, és ezt elfogadtassa abban a lakóközösségben is, ahol élnek. A koronavírus- járvány erősen korlátozta a tevékenységünket, ami személyes találkozásokra épül, de megpróbáltunk előremenekülni, és a Zöld Udvar programban rajzpályázatot hirdettünk a gyerekeknek, amiben megmutathatják tehetségüket.”

Az érintett családok lelkesen fogadták az ötletet, és megszülettek a rajzok, amiket a Párizsban élő pszichológus és művész, Kafka Márta értékelt. A járvány idején nem kerülhetett sor nyilvános elismerésre – ez a július 4-én, szombaton 14 órakor volt a FiDo parkban –, csak zárt körben adhattak át ajándékokat a gyerekeknek.

A gyerekek szüleit, nagyszüleit kérdeztem arról, mit jelent számukra ez a kezdeményezés.

Kozák Dzsesszika csak négyéves, de 4 festményt is készített, ami egy „víg sorozat a virágokról, az emberről, a természetről” Kafka Márta szerint. Nagymamája, Horváth Angéla szerint a kislánynak olyan élmény volt a rajzverseny, amire egész életében emlékezni fog. „Bíztatás ez arra, hogy az iskolában is meg fogja állni a helyét, hogy merjen bátran elindulni. Nekünk is bíztatás ez arra, hogy taníttassuk, még ha mélyszegénységben élünk is. Én 6 gyerekkel maradtam egyedül, egy bántalmazó kapcsolatból menekültünk el. Beteg is lettem, átmeneti otthonba kerültek egy időre, az iskolában pedig kiközösítették a traumatizált gyerekeket. A tanárok nem segítették a beilleszkedésüket, hanem inkább adtak még egy nyakast.”

Kafka Márta azt írta, a 8 éves Oláh Kiara rajzán „a fa, ahogy növekszik, mint a gyermek, talán egyszer eléri a ház tetejét”, testvére, a 13 éves Krisztián képén pedig a „kiegyenesedett legény a bogrács mellett büszkén tartja felfelé a fakanalat, mintha azt jelezné, kész a finom étel, gyertek mindnyájan”. Édesapjuk, Oláh Krisztián azt mondta: „Nagyon örültek neki, hogy elismerték őket. Nagyon szegények vagyunk, a munka mellett beteget is ápolunk otthon, de továbbra is fejleszteni fogom őket, mert ha már mi nem tudtuk a célunkat elérni, legalább ők tovább tudjanak lépni. Mi mindig éreztetjük velük, hogy értékesek, szeretetet tudunk adni, de a tárgyi dolgokban szűken vagyunk.”

A két testvér, a 14 éves Bancsók Miklós Rómeó és a 10 éves Bancsók Richárd Benett is együtt pályázott. Rómeó palántát óvó kezeket ábrázoló festményéről Kafka Márta azt írta, „nagyon meghatott a képed, érzem benne a szép, tiszta lelkedet”, Benett képét pedig így értékelte: „mély gondolat- és érzelemvilágodról tanúskodik”. Édesanyjuk, Toldi Mária szintén egyedül neveli 3 fiát egy szoba-konyhás lakásban. „Az apuka 10 éve nincs köztünk, a 21 éves Robi és Rómeó nevelgeti Benettet, aki már 3 éve hegedül. Jót tett az önbecsülésüknek ez a rajzverseny.”

Szöveg: Bányay Géza; Címlapi rajz: Bancsók Miklós Rómeó

A cikk a Józsefváros újság 2020.07.01-i számában jelent meg.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!