Interjú a nemzetközi nőnap alkalmából – Hegyi Dóra

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Interjú a nemzetközi nőnap alkalmából – Hegyi Dóra

A nemzetközi nőnap alkalmából a héten öt olyan nőt vagy közösséget ismerhetünk meg, akik munkájukkal segítik Józsefvárost és a közösséget.

Hegyi Dórával készített interjúnkat olvashatják, aki a Tranzit Hungary Közhasznú Egyesület kortárs művészeti vezetője és egyik megálmodója a Lehetőségek tere projektnek, ami a Práter utcában középiskolások és fiatal felnőttek számára és velük együtt kialakított közösségi tér.

Ki is Hegyi Dóra?

Művészettörténész és kurátor vagyok, idén 50 éves, 18 éves Simon fiam Berlinben él.

Hol dolgozik, mivel foglalkozik a mindennapokban, mi a munkája/munkájuk célja?

A tranzit.hu  (Tranzit Hungary Közhasznú Egyesület) kortárs művészeti program vezetője vagyok 15 éve, ami egy közép-európai hálózat része. A kortárs képzőművészetet a kritikai gondolkodás egyik terepének tekintjük, és különböző formákkal kísérletezünk. A művészetből kiindulva foglalkoztunk már oktatással, aktivizmussal, emlékezetpolitikával; kutatási, kiállítási projekteket valósítunk meg, és könyveket adunk ki.

Néhány konkrét projektet említve: a Pseudo Race művészcsoport akadálypályát készített a  Bánki tó fesztiválra, ahol a közönség játékos formában tesztelhette baloldaliságát és társadalmi érzékenységét (2013). Egy politikai nevelési programban középiskolás tanárok vettek részt és az 1920-as trianoni béketárgyalás különböző döntéshozóinak szerepét játszották el. A nézőpontok sokféleségének megértését segítő módszert a tanárok az iskolai történelemoktatásban is alkalmazhatják (2015). Egy a Kiscelli Múzeummal közös kiállítás témája a szocializmus korszakának művészete volt. Az 1971– Párhuzamos különidők projekt azt mutatta be, hogyan élt és működött egymás mellett ugyanazon korszakban a politikailag támogatott és múzeumokban bemutatott, valamint a klubokban kiállított szabad művészet.

Milyen visszajelzéseket kap a munkájáról?

A most induló Lehetőségek tere projekt fiatalokat szólít meg. A középiskolás és fiatal felnőtt korosztálynak hozunk létre egy közösségi helyet a Práter utcában, ahol a fiatalok kreativitáson és a művészeteken keresztül találhatnak motivációt ahhoz, hogy aktívan alakítsák az életüket, eszközöket és módszereket kaphatnak, hogy beleszóljanak a világ dolgaiba. Kíváncsian várjuk a fiatalokkal való találkozást, most éppen a Ki vagy te? online pályázaton keresztül.

Mit gondol Józsefvárosról, mit szeret Józsefvárosban?

Józsefváros hihetetlenül  sokszínű és izgalmas része a városnak, napról napra változik. Történelméről fantasztikus épületek tanúskodnak, fontos kulturális és szociális kezdeményezések működnek a kerületben. Ugyanakkor még mindig sok ember van nehéz helyzetben, de csodálatos látni, hogy 2018 óta rájuk és a civilekre is figyel az önkormányzat. Számunkra is nagyon fontos, hogy partnerként kezelnek minket, a közvetlen kapcsolat segíti az együttműködést.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!