Interjú a nemzetközi nőnap alkalmából – Novák Julianna

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Interjú a nemzetközi nőnap alkalmából – Novák Julianna

A nemzetközi nőnap alkalmából a héten öt olyan nőt mutatunk be, akik munkájukkal segítik Józsefvárost és a közösséget. Ma Novák Juliannával ismerkedhetünk meg, aki a Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE) egyik alapító tagja és társelnöke.

A nemzetközi nőnap alkalmából a héten öt olyan nőt mutatunk be, akik munkájukkal segítik Józsefvárost és a közösséget. Ma Novák Juliannával ismerkedhetünk meg, aki a MODULE egyik alapító tagja és társelnöke.

Ki is  Novák Julianna?

Tanító az eredeti végzettségem, három és fél tanévet tanítottam két józsefvárosi iskolában az 1980-as évek második felében. Ezt követően 1990-ben részt vettem a Rogers Iskola alapításában tanítóként és szülőként is. Mind a négy – már felnőtt – gyerekem itt kezdte meg a tanulmányait és itt találkozott a tanulás szabadságával. Az ő születésük után fordult a figyelmem a szülés-születés felé, mert tanítóként tehetetlennek és eszköztelennek éreztem magam egy olyan problémával szemben, ami nem az iskolában, hanem jóval korábban keletkezett, de mégis ott kellett volna megoldani. A saját szülésélményeim és a Rogers Iskolában szerzett szakmai és szülői  tapasztalataim arra biztattak, hogy komolyabban foglalkozzam a korai szülő-gyerek kapcsolattal, a várandósságon és a szülésen át a gyakorló szülővé válásig. Éppen huszonöt évvel ezelőtt, 1996 március közepén lehettem jelen egy szülésnél, ami teljesen elvarázsolt, és kijelölte a további utamat.

Azóta több száz várandós pár szülésre, szülői szerepre történő készülődésében vettem részt és sok szülésnél dúlaként is jelen voltam.  Az egy éve tartó járványhelyzet okozta bizonytalanságban és kiszámíthatatlanságban a leendő szülőket főként személyre szabott információkkal és érzelmileg tudjuk támogatni, szüléseknél nem lehetünk jelen.

Most a legtöbb szülészeten legfeljebb csak a leendő apák számára adott ez a lehetőség.

Hol dolgozik, mivel foglalkozik a mindennapokban, mi a munkájuk célja?

A 2001-ben alakult, idén éppen 20 éves Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE) egyik alapító tagja és jelenleg társelnöke vagyok. Egyesületünk célja országos hálózat kiépítésével a dúlai tevékenységről történő tájékoztatás, a tevékenység támogatása és fejlesztése képzések szervezésével és együttműködés mindazon szakmai és civil szervezetekkel, közösségekkel, akikkel hasonló célokért dolgozunk.

Arra törekszünk, hogy érzelmi, fizikai és informatív támaszt nyújtva minél több várandós párt hozzásegítsünk az általuk vágyott pozitív szülésélményhez és megerősítsük őket szülői kompetenciájukban. Eddigi képzéseinken 2004 és 2020 között 34 csoportban 402 fő vett részt az ország különböző pontjairól és néhányan a határon túli magyarlakta területekről.

Itt a kerületben öt fős csapatunk áll az érdeklődők rendelkezésére. Egy helyi pályázat keretében tavaly ősztől hátrányos helyzetű várandósok számára nyújtottunk volna társas támaszt, de sajnos a járványhelyzet alakulása egyelőre felülírta ezt a kezdeményezésünket. Itt jelent meg tájékoztató erről a projektről: https://old.jozsefvaros.hu/hir/75429/ep-testben-ket-lelek

A szomszédos Ferencvárosban, a József Attila lakótelepen hatodik éve működő Anyahajó Anyaközpont megszületését, elindulását is segítettem, mondhatni dúlaként. Az általuk szervezett programok között november óta szerda esténként tartok tájékoztató beszélgetéseket online formában babát váróknak.

Ennek mintájára itt Józsefvárosban is tervezünk hasonló programokat, amihez az önkormányzat alternatív nőnapi ötletpályázata remek lehetőség, mindenképpen indulunk rajta!

Mivel foglalkozom még? 2012 és 2014 között végeztem el az ELTE perinatális (szülés/születés körüli) szaktanácsadó szakirányú posztgraduális képzését és negyedik éve A szülés Janus-arcai címmel tartok kurzust az ELTE bármely szakos hallgatóinak, ebben a félévben sajnos csak online keretek között.

A Rogers Központ Alapítvány munkájában is részt veszek, itt is tervezzük perinatális témájú programok indítását, egyelőre online formában.

A Közösségi Részvételi Iroda által koordinált józsefvárosi “zöld szám” ügyeleti rendszerben önkéntesként hetente néhány órában fogadom a beérkező hívásokat.

 

Milyen visszajelzéseket kap a munkájáról?

Többnyire pozitívat. Az első babájukat váró párok még nem igazán értik, hogy mire lehet jó egy dúla, de a többedszer szülők közül már sokan érzik és pontosan meg is fogalmazzák, hogy mire lett volna szükségük első alkalommal, mennyire elvesztek az egymásnak gyakran ellentmondó információk tengerében. Jól jött volna egy idegenvezető, aki segít eligazodni az egyre kaotikusabbá váló ellátórendszer útvesztőiben és megerősíti őket szülői kompetenciájukban. Az egyetemi hallgatók is örülnek a sok hasznos ismeretnek, aminek birtokában felkészültebben és tudatosabban hozhatnak fontos döntéseket, ha eljön a családalapításuk ideje, és amit nem nekik kell majd apránként összegyűjteniük.

 

Mit gondol Józsefvárosról, mit szeret Józsefvárosban?

Itt születtem a Józsefvárosban, a Vas utcai Balassa Kórházban és mind a négy gyerekem is ott jött a világra. Az intézményt 1996-ban bezárták és egy hosszú felújítási folyamat után ebbe a nagyon széppé varázsolt épületbe költözött a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara. Nemcsak itt születtem, hanem – néhány vidéken töltött év kivételével – azóta itt is élek. Szeretem ezt a sokszínű, igencsak szélsőséges, végletekkel tarkított, dinamikusan változó, intenzív, pörgős multikulti kerületet, ahol szinte minden és mindennek az ellenkezője is megtalálható. Hihetetlen gazdagság és elképesztő szegénység, világosság és sötétség, átvitt értelemben is. Örülök annak az egyre szaporodó önkormányzati és civil kezdeményezésnek, ami élhetőbbé, szerethetőbbé teszi ezt a kerületet.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!