Bemutatkoznak a józsefvárosi civil szervezetek

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Bemutatkoznak a józsefvárosi civil szervezetek

A kerületben dolgozó szervezetek fontos értékeket testesítenek meg, szolgáltatásokat nyújtanak a helyi lakosoknak és segítenek az érdekeik képviseletében. Ismerje meg őket! (Ha be szeretne mutatkozni mint civil szervezet ebben a cikkben, kérjük, írjon emailt a reszvetel@jozsefvaros.hu címre.)

Józsefváros minden lakójának érdeke, hogy a kerületben hosszú távon megerősödjenek és aktívvá váljanak a civil és egyéb társadalmi szervezetek. A 2020 decemberében elfogadott Civil Stratégiában lefektetett célok alapján ebben a folyamatosan frissülő hírben bemutatkozási lehetőséget nyújtunk a kerületben dolgozó civil szervezeteknek és önszerveződő közösségeknek.

Ha szeretne felkerülni civil szervezetével a Józsefvárosi Önkormányzat honlapjára, kérjük, iratkozzon fel a józsefvárosi civil hírlevélre és tájékoztatjuk a további lehetőségekről és lépésekről.

Art’s Harmony Szabad Művészeti Társaság

Miközben a tudományokat és a kultúrát egyre inkább az elkülönülés, az atomizálódás jellemzi, az emberi közösségben egyre nagyobb igény támad a teljesség megélésére, hiszen az egyén is a nagyobb egész része. Ehhez a teljesség megéléséhez „Bábel építése óta”” egyetlen közös eszközünk van, a művészetek világjáró, egyetemes nyelve.” Az emberiség közös „anyanyelve” a zene, a tánc, a képzőművészet a legértékesebb emberi örökség, kultúránk át- és továbbadásának eszköze. Mégis ritkán jelennek meg együttesen. Harmónia a művészetben, harmónia az életben! Ez a tapasztalás indította el az Art’s Harmony Szabad Művészeti Társaság létrehozását, amely produkcióival, az élő előadások változatos színeivel, a művészetek közötti egység kifejezésével, az emberek és nemzetek, a különféle kultúrák közötti egységet és megértést szolgálják.

Honlap: www.artsharmony.hu

Facebook: www.facebook.hu/artsharmony

Tehetséges Ifjúság Műhelye Egyesület

A Tehetséges Ifjúság Műhelye Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy a színház, az alkotás, a művészetek iránt érdeklődő fiataloknak találkozási pontot és fejlődési lehetőséget biztosítson. Az Egyesület egy fiatal filmes–színházi alkotókörből alakult, ma azonban – a produkciók létrehozása mellett – már a fejlődés és a csapatmunka mozgatja jobban a közösséget. A stúdióban elsősorban a fiatal felnőtt korosztály vesz részt, de a gyerekektől a felnőttekig sokan csatlakoznak a nyílt alkalmakra, az alkotótáborokhoz és egyéb közösségi eseményeikhez is. A stúdióban nagy szerepet kap az egyéni fejlődés, az önreflektív hozzáállás, illetve a közösségi, támogató szemlélet kialakítása is. Az Egyesületben elsősorban színházzal, mozgáskultúrával, beszédfejlesztéssel foglalkoznak, de más művészeti ágakkal is szoros kapcsolatban állnak, pl. tánc, ének, írás, fotográfia, képzőművészetek.

Honlap: https://timproduction.hu/

Pázmány Péter Ifjúsági Egyesület

A Pázmány Péter Ifjúsági Egyesület 2013 óta foglalkozik főként józsefvárosi fiatalokkal a 432. Pázmány Péter Cserkészcsapattal együttműködve. Küldetése, hogy a olyan közösséget teremtsen a fiatalok számára, ahol önmagukat fejleszthetik, megtanulhatnak egymással közösen szűkebb és tágabb környezetüket érintő jó ügyekért munkálkodni. Kiemelten fontosnak tartja, hogy ez a közösség értékeket adjon a fiataloknak és megtartó legyen számukra. Arra törekszik, hogy a hozzá csatlakozó fiatalok felelős állampolgárként környezetükért felelősséget vállalva állhassák meg helyüket az életben. Mindezt a természetben megvalósuló nyári táborai és évközi programjai által teszi, teljes mértékben önkéntes alapon. Az egyesület közössége megközelítőleg 80 főből áll, 1. osztálytól kezdve egészen fiatal felnőttekig.

Honlap: http://432.hu/

Budapest Pride

A Budapest Pride egy feminista és antirasszista szemlélettel működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) szervezet. Víziónk szerint olyan világot képzelünk el, ahol az LMBTQ embereket nem éri rendszerszintű és hétköznapi hátrányos megkülönböztetés nemi identitásuk és/vagy szexuális orientációjuk miatt, ahol teljes az LMBTQ emberek társadalmi elfogadottsága; a homofób, transzfób, szexista, rasszista és egyéb elnyomó megnyilvánulások a társadalom ellenszenvével találkoznak. Ahol a társadalom nem kényszerít a tagjaira normákat és szerepeket azok nemi identitása alapján, senki nem lesz zaklatás és erőszak célpontja, ahol félelem nélkül, szabadon élhetünk. Ahol a sokszínűség érték, az emberek elfogadják magukat és egymást, felismerik az önismeret fontosságát és aktívan tesznek közvetlen környezetük és a társadalom jobbá tételéért.

Honlap: https://budapestpride.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/budapestpride,

Hogy Vagy Egyesület

“Hiszünk abban, hogy lelki egészség és önismeret mindenkinek jár!” Ezért jött létre a Hogy Vagy Egyesület és ezért indította el programjait 8. kerületi óvodákban. A pszichológus hallgató szakmai önkéntesek mentalizációs, érzelmi és szociális készségeket fejlesztő MESEcsoportokat tartanak a gyerekeknek, a pedagógusokkal pedig érzelmi fókuszú esetmegbeszélések keretében dolgoznak együtt. Az Egyesület célja, hogy minden résztvevő profitáljon a programokban való részvételből: a gyerekek, a velük dolgozó óvodapedagógusok és a szakmai önkéntesek egyaránt. Az Egyesület küldetése, hogy az olyan gyakran elhangzó “Hogy vagy?” kérdést őszintén merjük feltenni magunknak és másoknak is, a válaszokat pedig értő és együttérző odafordulással fogadjuk.

Honlap: https://www.hogyvagy.hu

Facebook: https://www.facebook.com/hogyvagyegyesulet

Rosa Parks Alapítvány

A Rosa Parks Alapítvány 2016-ban alakult és vette át a már 2013 óta Józsefvárosban működő Láthatatlan Tanoda programot. 2017-ben indult el az oktatási ügyekre fókuszáló jogsegélyszolgálatunk, 2019-ben pedig az együttnevelést támogató programmal bővült szolgáltatási palettánk. A Rosa Parks Alapítvány társadalmilag vagy anyagilag perifériára került, elsősorban roma gyerekek számára biztosít megtartó, fejlesztő közösséget, akik nem egyenlő esélyekkel állnak az iskolarendszer rajtvonalához. A Láthatalan Tanodában a szociális munka, a pedagógia és a jog eszközeivel támogatjuk a családokat, hogy élni tudjanak a szabad iskolaválasztás jogával, hogy gyerekeik jó színvonalú, inkluzív iskolákba járhassanak, önbizalmuk javuljon és képességeik kibontakozhassanak. A gyerekek fejlődéséhez egyéni mentorálással, fejlesztő foglalkozásokkal és tartalmas kulturális és szabadidős programokkal járulunk hozzá.

Honlap: https://www.rosaparks.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/lathatatlantanoda

Osonó Színházműhely

A 2019-ben megalakult budapesti Osonó Színházműhely szakmai múltja 1993-ig nyúlik vissza. A Sepsiszentgyörgyön alakult független színházi társulat kezdetektől tevékenykedett Magyarország számos településén is, majd 2018 végén a csapat létrehozta a budapesti székhelyű Osonó Színházműhelyt. Társulatunk legfőbb célja, hogy színházi alkotások létrehozása mellett, nem-formális színházpedagógiai foglalkozások keretében valósítson meg oktatási és szociális projekteket az ifjúság és a velük foglalkozó szakemberek számára egyaránt. A közeljövőre vonatkozó tervünk, hogy Józsefváros több középiskolájával folytatott eddigi sikeres és örömteli együttműködésünket kibővítve, helyi fókuszú projekteket szervezzünk Budapest 8. kerületében, így aktívan részt vállalva a helyi közösség fejlesztésében. Az iskolákon kívül közösségi terekkel és más ifjúsággal foglalkozó oktatási és szociális szervezetekkel is keressük az együttműködési lehetőségeket.

Honlap: www.osono.eu

Facebook: https://www.facebook.com/osono.szinhazmuhely

Tranzit Hungary Közhasznú Egyesület – Lehetőségek Tere

A Lehetőségek Tere / „Práter 63” egy olyan hely (lesz), ahol művészeti és demokratikus pedagógiai módszereken alapuló foglalkozásokon vehetnek részt 16-23 éves fiatalok. A tanulás, élmény és művészet határterületein megvalósuló programok abban támogatják a fiatalokat, hogy élményalapú művészeti eszközök és módszertanok segítéségével felismerhessék erőforrásaikat, érdeklődési területeiket. Itt megtapasztalhatják a közösség építő erejét, felelős, a társadalmi ügyek iránt érzékeny és elhivatott fiatalokká válhatnak. Nyitott, befogadó, szabad közeg épül: korábban fel nem ismert lehetőségek tere.

A Lehetőségek Tere / „Práter 63” szervezeti háttere a Tranzit Hungary Közhasznú Egyesület.

Facebook: https://www.facebook.com/lehetosegektere

Vasas Központi Könyvtár Alapítvány

A Vasas Központi Könyvtár Alapítvány (1086 Magdolna utca 5-7.) mint közkönyvtár 115 ezer kötetes állományát folyton bővíti újdonságokkal, hangoskönyvekkel, 21 folyóiratot járat, és az Arcanum Digitális Tudománytárra is előfizet. Az utóbbiban való böngészésre külön számítógép áll rendelkezésre, az internetezők számára pedig három, amelyet napi egyórányi ideig ingyen használhatnak, de wifi-vel is csatlakozhatnak a világhálóhoz. Biblioterápiás foglalkozásokat, író-olvasó találkozókat, zenés-verses műsorokat, irodalmi sétákat, gyerekrendezvényeket, kedvezményes könyvvásárokat szervez. Amikor a pandémia miatt zárva kell tartania, a webes térbe helyezi az így is megvalósítható szolágáltatásait, katalógust és honlapján online elérhető kulturális programokat ajánl.

Honlap: www.vasaskonyvtar.hu

Facebook: https://www.facebook.com/vasaskonyvtar/

Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet

A Magyar Vöröskereszt történelmi múlttal és népes önkéntes segítő hálózattal rendelkező nemzeti humanitárius társadalmi szervezet. Nemzetközi szövetség részeként végzi munkáját. Megalakulásának éve 1881., tevékenysége ettől kezdődően folyamatos. A társadalmi szervezetek közül egyedülállóan alaptevékenységéről törvény rendelkezik (a Magyar Vöröskeresztről szóló 1993. évi XL. törvény). A Magyar Vöröskereszt fő célkitűzései: az élet, az egészség védelme; az emberi személyiség tiszteletben tartása; az emberi szenvedés, a szociális gondok enyhítése; a betegségek megelőzése; a fegyveres konfliktusok, katasztrófák áldozatainak megsegítése; a Genfi Egyezményekből adódó feladatokban való közreműködés; a humanitárius jog, a Vöröskereszt alapelveinek terjesztése; a társadalmi szolidaritásra nevelés. A Vöröskereszt tevékenységét a nemzetközi mozgalom alapelveinek – emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség – maradéktalan tiszteletben tartásával, annak megfelelően végzi.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete önálló jogi személy. A Budapest Fővárosi Vöröskereszt többféle szakmai tevékenységet – elsősegélynyújtás, véradásszervezés, felnőttképzés, adománykezelés, szakápolási szolgálat, ifjúsági program – végző, 16 kerületi irodából és 10 szociális intézményből álló komplex hálózat, mely Budapest Főváros VIII. kerületében is önálló kirendeltséggel rendelkezik.

Honlap: www.voroskeresztbp.hu

Járókelő Egyesület

A Járókelő.hu egy közterületi hibabejelentő oldal, amely segít a városlakóknak abban, hogy bejelenthessék a kátyúkat, leszakadt szemeteseket, lekopott zebrákat, összetört megállókat, az elhagyott autókat és sok más problémát, amelyet közterületen tapasztalnak. A felületet a Járókelő Közhasznú Egyesület csapata és önkéntesei üzemeltetik Budapesten és 22 vidéki városban. A bejelentők által jelzett megoldandó ügyeket, javaslatokat önkéntesek kezelik és továbbítják a megfelelő illetékeseknek, a Járókelőn pedig nyomon követhető azok alakulása, így a problémákkal kapcsolatos kommunikáció és a megoldás folyamata is teljesen transzparens. Ezzel nem csak az életveszélyes, balesetveszélyes helyzetek oldhatók meg, de bárki hozzájárulhat ahhoz, hogy a lakóhelye szebb, rendezettebb, egészségesebb és élhetőbb legyen.

Honlap: https://jarokelo.hu/

Nem adom fel kávézó és étterem

A Nem adom fel kávézó és étterem Budapest első fogyatékossággal élő emberek által alapított kávézója!

Itt maguk a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és az italokat, illetve közreműködnek a programok szervezésében és lebonyolításában. Emellett megváltozott munkaképességű kollégákat készítenek fel nyílt munkaerőpiaci munkavállalásra.

A kollégáik nagy szeretettel vállalnák kitelepülést, catering szolgáltatást, a kávézóban családi ünnepeket, esti programokat.

Címük: 1086 Budapest, Magdolna utca 1.

Facebook: https://www.facebook.com/nemadomfelkavezo

Honlap: https://nemadomfelkavezo.hu/

Parallel Művészeti Alapítvány

A 2010. óta működő alapítvány kortárs képzőművészeti, táncművészeti, valamint táncfilmes programokat szervez itthon és külföldön. Józsefvárosban, korábban, a Kesztyűgyár Közösségi Házzal együttműködve gyermekek részére szervezett ismeretterjesztő kirándulásokat, 2021-től pedig a Víg utcai Puccs Galéria (Puccs Contemporary Art) Belátás Projekt címen futó kirakat kiállítás-sorozatát koordinálja. A kirakatüvegen keresztül látható és értelmezhető helyspecifikus installációk a tér adottságaira, a környék és a kerület építészetére, társadalmi beágyazottságára, vagy akár történelmére reflektálnak. A kísérletező, saját határaikat is feszegető művészek a festészet, szobrászat, fotográfia, és más műfajokon keresztül kerülnek párbeszédbe a járókelőkkel és az itt élőkkel.

Honlap: www.parallelalapitvany.hu

Facebook: facebook.com/ParallelArtFoundation

Superar Zeneművészeti Alapítvány

A Superar Zeneművészeti Alapítvány ingyenes kórus- és zenekari foglalkozásokat kínál olyan gyermekeknek, akik szociális környezetük miatt jellemzően nem jutnak jó minőségű (zene)oktatáshoz. A program résztvevői a motivációra és megerősítésre épülő oktatásnak köszönhetően összetartó, magas szinten muzsikáló zenei közösségeket, kórusokat és zenekarokat hoznak létre. Mindez nem csak a zenei készségek fejlődését segíti, hanem a résztvevők teljesítménykészségét, koncentrációját, csapatmunkáját, kreativitását és önbizalmát is fejleszti, ami hozzásegíti őket az élet egyéb területein való sikerességhez is. A szervezet jelenleg 3 partneriskolával működik együtt Budapesten, Józsefvárosban a Losonci Téri Általános Iskola több mint száz tanulója zenél a Superarral.

Honlap: https://superar.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/superarhungary

Napfény Otthon Közhasznú Alapítvány

Az alapítvány az az Illés utca 38. szám alatti idősek otthonát 1997-ben nyitotta meg. Az otthon eredetileg is idősek otthonának épült, ezért már a tervezés során is nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy az idős kor minden igényét kielégítse. Így az otthonban 22, 28, 44 nm-es apartmanok épültek, saját fürdőszobával és kis teakonyhával. Az épület minden emeleten társalgóval, valamint saját belső udvarral, kápolnával, közösségi térrel, konyhával, étteremmel, fodrászattal, tornateremmel rendelkezik.

Az otthonban 250 idős ember számára nyújtunk teljeskörű ellátást, mely nem csupán személyre szabott ápolást, gondozást jelent, hanem nagy figyelmet fordítunk arra is, hogy változatos és igényes programokat biztosítsunk mindenki számára.

Rendszeresek a kirándulások, a kiállítások látogatása, színházi és egyéb programok, a közös beszélgetések, a házi kívánságműsor, a filmklub.

Honlap: www.napfenyotthon.hu/

Facebook: www.facebook.com/otthon.napfeny

Zrínyi Miklós Kick-box Akadémia

2015. évben történő megalakulása óta névadója, Zrínyi Miklós életműdíjas többszörös állami kitüntetett és díjazott, VII. danos mesteredző vezeti, aki több mint 40 éves szakmai pályafutásának köszönhetően valódi ikonja a kick-box sportnak. A 1084 Budapest, Lovassy László utca 5. szám alatt található edzőteremben Zrínyi mester felügyelete mellett az Akadémián végzett edzői munkában immár saját nevelésű tanítványai is részt vállalnak, amelynek köszönhetően minden korosztály részére sporttudományosan felépített, pedagógiailag megalapozott edzésekkel várja az egyesület a sportolni vágyókat.

Honlap: https://zmkba.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/zmkba/

Instagram: https://www.instagram.com/zrinyi_kickboxing_academy

Tik-tok: https://www.tiktok.com/zrinyikickboxing

Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE)

2001-ben alakult országos egyesületünk célja a dúlai tevékenységről történő tájékoztatás, a tevékenység támogatása és fejlesztése képzések szervezésével, s együttműködés mindazon szakmai és civil szervezetekkel, közösségekkel, akikkel hasonló célokért dolgozunk. Egyesületünk tagjai dúlák, olyan szülés körüli, tapasztalt asszonytársi segítők, akik a várandós és szülőnők, valamint családjuk számára érzelmi, fizikai és informatív segítséget nyújtanak a szülés előtti, alatti és a szülést követő időszakban. A 2023 szeptemberétől 2023 december végéig tartó programsorozatunk megvalósításának célja, hogy a Józsefvárosban élők figyelmét ráirányítsuk arra, hogy milyen jogaik és lehetőségeik vannak a várandósság, a szülés és a szülés utáni időszak során. Fontosnak tartjuk folyamatosan és személyre szabottan tájékoztatni az újabb és újabb várandósokat, hogy a lehető legalaposabban felkészüljenek a szülés körüli történésekre saját maguk, születendő gyermekük és egész családjuk hosszútávú testi-lelki egészségének megőrzése érdekében. Mindezt filmvetítésekkel egybekötött interaktív beszélgetéseken, személyes történeteken és saját élményű művészeti foglalkozásokon keresztül. Megvalósuló programjaink jelentős mértékben hozzájárulhatnak a minél szélesebb körű tájékozódáshoz, a tudatosság növeléséhez.

Honlap: https://www.module.hu/

Mira Ház

Az Artemisszió Alapítvány 25 éve dolgozik azon, hogy Magyarországon együttműködő, szolidáris társadalom jöjjön létre. A Mira az Artemisszió interkulturális közössége, ami azért jött létre, hogy segítsen a Magyarországon élő menekülteknek, bevándorlóknak, és egymásnak, hogy közösen egy erősebb, összetartóbb társadalmat hozzunk létre. 8-ik kerületi Lujza utcai közösségi terükben, a Mira Házban közösségi programokat, például interkulturális ünnepségeket és kreatív foglalkozásokat szerveznek, valamint integrációs és oktatási programokat tartanak, például magyar nyelvórákat felnőtteknek és gyerekeknek.

Facebook: https://www.facebook.com/mirabudapest és https://www.facebook.com/ArtemisszioAlapitvany

Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE)

A VGYKE közhasznú civilszervezetként a 2004. évi megalakulása óta végzi érdekvédelmi és segítő tevékenységeit. A látássérült emberek társadalmi befogadását célzó szemléletformáló programjaink korosztályra szabottak, melyekkel a különböző intézményeket, rendezvényeket rendszeresen látogatjuk. Látássérült tagjainkat és családjaikat többek között ilyen módokon segítjük:

  • ügyfélszolgálat munkaidőben,
  • LOUIS BRAILLE TÁMOGATÓ SZOLGÁLAT,
  • BRAILLE OKTATÁS,
  • PSZICHOLÓGIAI TANÁCSADÁS,
  • IT – OKOSESZKÖZ OKTATÁS.

Közösségi programjaink minden érdeklődő számára nyitottak, ilyenkor személyesen is megismerhetjük egymást. Forduljon hozzánk bizalommal a VIII. kerületi közösségi civilszervező kollégánkon keresztül!

Honlap: https://vgyke.com

Facebook: www.facebook.com/kozosseglampasaijozsefvaros

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!