Cigány festő- és grafikusművészek kiállítása

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Cigány festő- és grafikusművészek kiállítása

2021. május 3-tól vasárnap és hétfő kivételével minden nap 14- 18 óra között látogathatò

Április 8-án, a Roma kultúra világnapján nyílt meg a Kőfaragó utca 5-ben Szabadulás címen a Roma Parlament kiállítása, ami 55 cigány festő- és grafikusművész 239 hányatott sorsú alkotásából ad keresztmetszetet.

A 25 év alatt egybegyűjtött reprezentatív anyag a korábbi Roma Parlament épületében, a Tavaszmező utcában volt.

A kényszerű bezárás után a képek méltatlan körülmények között egy pincében, majd fél évig a Wesley János Főiskola vendégei voltak.

Áprilistól – az önkormányzattal kötött kedvezményes megállapodás alapján – hat hónapon át a nagyközönség is láthatja őket.

Ezzel a házban egykor élt híres cigányprímás, Bura Károly (1881-1934) végakarata is teljesülni látszik, aki első emeleti lakását cigány múzeumnak szánta.

A megnyitón Bodgán János képzőművész, a kiállítás rendezője elmondta, hogy rendkívül sokszínű a kiállított anyag, mégis közös bennük a lelki melegség és kedvesség.

Józsefváros önkormányzata komolyan gondolja, hogy a kerület a közösségek közössége legyen, ahol fontos a roma közösség jelenléte.

Szeretnénk, ha a gyűjtemény állandó helyet találna itt.

A kiállítás vasárnap és hétfő kivételével minden nap 14-18 óra között látogatható.

Fotó, szöveg: Józsefváros Újság

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!