Utcák újulnak meg a Corvin negyedben

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Utcák újulnak meg a Corvin negyedben

Belátható közelségbe került a Corvinnegyed nagy építkezéseinek befejezése, elkezdődik a környező utcák rendbetétele is. Rádai Dániel városfejlesztésért felelős alpolgármester most a Szigony, a Tömő és a Práter utcában tervezett megújításokról beszélt lapunknak.

A közeli jövőben három utca fog megújulni a Corvin-projekt befejezéséhez közeledve. Rádai Dániel alpolgármester elmondta, hogy az eredetileg újraaszfaltozásra vonatkozó terveket jelentősen átdolgozták, és új közterek fognak létrejönni. Az önkormányzat megrendelőként koordinálja a köztérfejlesztést, aminek lebonyolítója a Corvin-projekt beruházója, a Futureal. Most három utca megújításának tervein dolgoznak: 1) a Práter utca Futó és Szigony utca közötti szakasza, 2) a Tömő utca bazaltköves része, ahol még építkezések folynak és 3) a Szigony utca Tömő és Apáthy utca közötti szakasza.

A felújításokra a Futureal a Corvin-projekt szerződésében vállalt kötelezettséget az önkormányzat felé, közölte Rádai Dániel. Ez magában foglalja a Tömő és a Práter utca helyreállítását, a Szigony utcai szakasz kiépítését azonban közcélú felajánlásként vállalták.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a Tömő-Balassa-Apáthy-Szigony utcák által határolt területen épülő Corvin Campus irodaház komplexumhoz kapcsolódva, a Tömő és Szigony utca sarkán a Futureal emlékparkot hoz létre, amit az ezen a helyen született Psota Irénről neveznek majd el. Hogy nevet kellene adni ennek az új térnek, ami egyébként magánterületen jön létre, egymástól függetlenül többek ötlete volt, mondta Rádai. A terveket a Futureal készítette, és az önkormányzat is jónak találta őket.

A Szigony utcának a Corvin Campus melletti szakaszán sétányt hoznak létre, aminek kialakítását az önkormányzat az leendő Psota térrel egységes arculat érdekében a Futurealra bízta.  Itt az önkormányzat aktív véleményezőként vesz rész. A sétányt nagyjából úgy kell elképzelni, mondta Rádai, mint a megújult Horánszky utcát, azzal a különbséggel, hogy nagyobb lesz rajta a forgalom. Egy sávon haladhatnak majd át a járművek csökkentett sebességgel, ami lényegében nem tér el a mostani gyakorlattól. A Szigony utca Práter és Tömő utca közötti szakasza marad kétirányú, ott nem lesz változás.

A Szigony utca másik oldalán is van egy üres telek a Futureal építkezésével szemben, a Teréz anya nővérei mellett. Itt lesz majd a Semmelweis 21-es épület, ami a SOTE fejlesztésében épül. Ennek határideje azonban még nem tisztázott. Rádai Dániel szerint ideális esetben a Szigony utca 39. bontása is befejeződik a Szigony sétány létrejöttéig, ami 2021 őszéig megtörténhet.

A Tömő utca felújítása is 2021 őszén várható, amikor befejeződik a Corvin sétány 122/b (Grand Corvin) építkezése. A Práter utcai szakaszra azonban már idén ősszel sor kerülhet.

Most folyik a Tömő utca és Práter utca terveinek készítése, amivel remélhetőleg heteken belül elkészülnek, jelezte Rádai Dániel. Ezután kerül sor a tervek lakossági véleményezésére, ami főleg a Práter utcai szakaszon fontos, mert ott laknak legtöbben.

A Práter utca érintett szakaszán – ami lényegében a hosszú lakótelepi ház vonala – kiemelt csomópontok, térköves, szélesebb járda és nagyon sok fa lesz. Az új épületek mellett szélesebbá váló járda miatt egy forgalmi sáv megszűnik, és ezzel a járdával párhuzamos parkolás is. A másik oldalon azonban megmarad a parkoló, de a halszálkás elrendezés helyett merőlegessé alakul majd. A Práter utca forgalomcsillapítása azonban egy következő, későbbi lépés lesz, ám a mostani, sivár környezetet tisztességes, zöld közterület váltja majd fel, mondta Rádai Dániel alpolgármester.

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Futureal

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!