Utcák újulnak meg a Corvin negyedben

event_available Utolsó frissítés:

Belátható közelségbe került a Corvinnegyed nagy építkezéseinek befejezése, elkezdődik a környező utcák rendbetétele is. Rádai Dániel városfejlesztésért felelős alpolgármester most a Szigony, a Tömő és a Práter utcában tervezett megújításokról beszélt lapunknak.

A közeli jövőben három utca fog megújulni a Corvin-projekt befejezéséhez közeledve. Rádai Dániel alpolgármester elmondta, hogy az eredetileg újraaszfaltozásra vonatkozó terveket jelentősen átdolgozták, és új közterek fognak létrejönni. Az önkormányzat megrendelőként koordinálja a köztérfejlesztést, aminek lebonyolítója a Corvin-projekt beruházója, a Futureal. Most három utca megújításának tervein dolgoznak: 1) a Práter utca Futó és Szigony utca közötti szakasza, 2) a Tömő utca bazaltköves része, ahol még építkezések folynak és 3) a Szigony utca Tömő és Apáthy utca közötti szakasza.

A felújításokra a Futureal a Corvin-projekt szerződésében vállalt kötelezettséget az önkormányzat felé, közölte Rádai Dániel. Ez magában foglalja a Tömő és a Práter utca helyreállítását, a Szigony utcai szakasz kiépítését azonban közcélú felajánlásként vállalták.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a Tömő-Balassa-Apáthy-Szigony utcák által határolt területen épülő Corvin Campus irodaház komplexumhoz kapcsolódva, a Tömő és Szigony utca sarkán a Futureal emlékparkot hoz létre, amit az ezen a helyen született Psota Irénről neveznek majd el. Hogy nevet kellene adni ennek az új térnek, ami egyébként magánterületen jön létre, egymástól függetlenül többek ötlete volt, mondta Rádai. A terveket a Futureal készítette, és az önkormányzat is jónak találta őket.

A Szigony utcának a Corvin Campus melletti szakaszán sétányt hoznak létre, aminek kialakítását az önkormányzat az leendő Psota térrel egységes arculat érdekében a Futurealra bízta.  Itt az önkormányzat aktív véleményezőként vesz rész. A sétányt nagyjából úgy kell elképzelni, mondta Rádai, mint a megújult Horánszky utcát, azzal a különbséggel, hogy nagyobb lesz rajta a forgalom. Egy sávon haladhatnak majd át a járművek csökkentett sebességgel, ami lényegében nem tér el a mostani gyakorlattól. A Szigony utca Práter és Tömő utca közötti szakasza marad kétirányú, ott nem lesz változás.

A Szigony utca másik oldalán is van egy üres telek a Futureal építkezésével szemben, a Teréz anya nővérei mellett. Itt lesz majd a Semmelweis 21-es épület, ami a SOTE fejlesztésében épül. Ennek határideje azonban még nem tisztázott. Rádai Dániel szerint ideális esetben a Szigony utca 39. bontása is befejeződik a Szigony sétány létrejöttéig, ami 2021 őszéig megtörténhet.

A Tömő utca felújítása is 2021 őszén várható, amikor befejeződik a Corvin sétány 122/b (Grand Corvin) építkezése. A Práter utcai szakaszra azonban már idén ősszel sor kerülhet.

Most folyik a Tömő utca és Práter utca terveinek készítése, amivel remélhetőleg heteken belül elkészülnek, jelezte Rádai Dániel. Ezután kerül sor a tervek lakossági véleményezésére, ami főleg a Práter utcai szakaszon fontos, mert ott laknak legtöbben.

A Práter utca érintett szakaszán – ami lényegében a hosszú lakótelepi ház vonala – kiemelt csomópontok, térköves, szélesebb járda és nagyon sok fa lesz. Az új épületek mellett szélesebbá váló járda miatt egy forgalmi sáv megszűnik, és ezzel a járdával párhuzamos parkolás is. A másik oldalon azonban megmarad a parkoló, de a halszálkás elrendezés helyett merőlegessé alakul majd. A Práter utca forgalomcsillapítása azonban egy következő, későbbi lépés lesz, ám a mostani, sivár környezetet tisztességes, zöld közterület váltja majd fel, mondta Rádai Dániel alpolgármester.

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Futureal

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!