Védekezés a parlagfű ellen – jogok és kötelességek

event_available Utolsó frissítés:

Elindult a parlagfű-szezon, ami minden nyáron nagyon sok embernek keseríti meg az életét, hiszen hazánkban minden ötödik ember allergiás erre a növényre. Kérjük, segítsen Ön is, hogy Józsefvárosban a lehető legkevesebb ember legyen kitéve ennek!

Kinek a kötelessége a parlagfű irtása?

A termelők, földtulajdonosok, ingatlantulajdonosok és ingatlanhasználók egész évben kötelesek védekezni földterületükön a parlagfű ellen. Erről a kötelességről a Józsefvárosi Önkormányzat is kiadott felhívást, melyet itt talál: https://old.jozsefvaros.hu/dokumentumok/hirdetmenyek/6324_hirdetmeny_hirdetmeny.pdf

Ha a föld vagy ingatlan tulajdonosa nem tesz eleget ennek a kötelezettségnek, akkor a jegyző köteles közérdekű védekezést elrendelni, aminek a költségeit a tulajdonoson kell behajtani. Ezen kívül a növényvédelmi bírság összege 15 ezer és 5 millió forint között lehet, amit a Pest Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Osztálya szab ki.

Hogyan tudja Ön bejelenteni a parlagfüvet?

A parlagfűről az alábbi felületeken tehet bejelentést:

Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Hatósági Ügyosztály, Igazgatási Iroda

1082 Budapest, Baross u. 63-67. II. em. 210.

Ügyfélfogadás:

Hétfő: 13.30-18.00

Szerda: 8.15-16.30

Péntek: 8.15-11.30

igazgatas@jozsefvaros.hu

A bejelentésnek tartalmaznia kell a parlagfűvel szennyezett ingatlan pontos címét. Amennyiben a bejelentőnek tudomása van az ingatlan tulajdonosának személyéről, erről is nyilatkoznia kell.

A parlagfüvet bejelentheti a NÉBIH által működtetett Parlagfű Bejelentési Rendszerben is, amely applikációként is letölthető: https://pbr.nebih.gov.hu/

További információ

NÉBIH Parlagfű tájékoztatók: https://portal.nebih.gov.hu/parlagfu

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!