Védekezés a parlagfű ellen – jogok és kötelességek

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Védekezés a parlagfű ellen – jogok és kötelességek

Elindult a parlagfű-szezon, ami minden nyáron nagyon sok embernek keseríti meg az életét, hiszen hazánkban minden ötödik ember allergiás erre a növényre. Kérjük, segítsen Ön is, hogy Józsefvárosban a lehető legkevesebb ember legyen kitéve ennek!

Kinek a kötelessége a parlagfű irtása?

A termelők, földtulajdonosok, ingatlantulajdonosok és ingatlanhasználók egész évben kötelesek védekezni földterületükön a parlagfű ellen.

Ha a föld vagy ingatlan tulajdonosa nem tesz eleget ennek a kötelezettségnek, akkor a jegyző köteles közérdekű védekezést elrendelni, aminek a költségeit a tulajdonoson kell behajtani. Ezen kívül a növényvédelmi bírság összege 15 ezer és 5 millió forint között lehet, amit a Pest Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Osztálya szab ki.

Hogyan tudja Ön bejelenteni a parlagfüvet?

A parlagfűről az alábbi felületeken tehet bejelentést:

Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Hatósági Ügyosztály, Igazgatási Iroda

1082 Budapest, Baross u. 63-67. II. em. 210.

Ügyfélfogadás:

Hétfő: 13.30-18.00

Szerda: 8.15-16.30

Péntek: 8.15-11.30

igazgatas@jozsefvaros.hu

A bejelentésnek tartalmaznia kell a parlagfűvel szennyezett ingatlan pontos címét. Amennyiben a bejelentőnek tudomása van az ingatlan tulajdonosának személyéről, erről is nyilatkoznia kell.

A parlagfüvet bejelentheti a NÉBIH által működtetett Parlagfű Bejelentési Rendszerben is, amely applikációként is letölthető: https://pbr.nebih.gov.hu/

További információ

NÉBIH Parlagfű tájékoztatók: https://portal.nebih.gov.hu/parlagfu

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!