Döntse el Ön, ki kapja ebben az évben a “Józsefvárosi Közösségekért” kitüntetést!

event_available Utolsó frissítés:

Hat fantasztikus szervezet, szakmai közösség és magánszemély közül választhatja ki szeptember 5-ig Józsefváros lakossága, hogy ki kapja a Józsefvárosi Közösségekért kitüntetést.

Tavaly Józsefvárosban új díjat alapítottunk, melynek neve "Józsefvárosi Közösségekért". A kitüntetésben a Józsefváros érdekében kifejtett áldozatos tevékenység elismeréseként olyan civil és közösségi munkát végző szervezetek, magánemberek, informális közösségek részesülnek, akik a társadalmi igazságosságért, egyenlőségért, befogadásért, Józsefváros biztonságáért és a környezeti fenntarthatóságért végzett munkájukban értek el kiemelkedő eredményt.

A díjra bárki tehetett jelölést, a díjazottak kiválasztása pedig közönségszavazással történik, amelyben minden józsefvárosi lakos részt vehet.

Kérjük, csak akkor szavazzon, ha Ön józsefvárosi lakos. Mindenkinek egy szavazata van! (Kérjük, segítsen megőrizni a közönségszavazás tisztaságát azzal, hogy csak egyszer adja le a szavazatát.)

SZAVAZATÁT EZEN AZ ŰRLAPON ADHATJA LE >>>

Az online szavazáshoz gmailes címmel kell bejelentkezni, amelyet az Önkormányzat munkatársai nem látnak, ez csupán annak biztosítására szükséges, hogy egy címről csak egy szavazat érkezzen.

A közönségszavazás 2021. szeptember 5-ig vasárnap éjfélig tart.

Ebben az évben a kitüntetést 2 díjazott kaphatja meg, szavazategyenlőség esetén az önkormányzat illetékes bizottsága dönt.

Az online szavazáson kívül személyesen is leadhatja szavazatát a Polgármesteri Hivatal előterében található dobozba: Budapest 1082 Baross u. 63-67.

A díjra összesen 9 jelölés érkezett, akik közül az itt szereplő közösségek és magánszemélyek fogadták el a jelölést.

JELÖLTEK:

A JÓZSEFVÁROSI SZENT KOZMA EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT (JEK) SZAKMAI KÖZÖSSÉGE JEK.HU

A JEK közössége a Covid ellen azonnal védekezni kezdett, amikor a járvány elindult: minden emeleten érintésmentes kézfertőtlenítő van kihelyezve, a betegeknek maszkot hajtogattak és PCR teszttel szűrtek önkormányzati dolgozókat, gyorsteszttel pedig a lakosságot.

Oltottak végig, és oltanak mind a mai napig. Dolgozóiknak ételt-italt szereztek, ezzel is csökkentve a rájuk háruló terheket. Jó kapcsolatot ápolnak a helyi szociális intézményrendszerrel, a rászoruló lakókat tisztasági csomagokkal segítették a dolgozók.

Összesen 900 fő 60 év feletti józsefvárosi lakosnál végeztek ellenanyagszűrést.

Négy orvos és tíz asszisztens vett részt 40 napon át kirendelve fertőző és intenzív osztályokra a Covid betegek közvetlen ellátásában.

Cikkek a Covid alatti munkáról:

https://old.jozsefvaros.hu/hir/76903/ott-voltunk-a-jek-ben-az-ellenanyagszuresen

https://old.jozsefvaros.hu/hir/76711/elindult-az-antitest-vizsgalat-a-jozsefvarosi-szent-kozma-egeszsegugyi-kozpontban

NEM ADOM FEL ALAPÍTVÁNY NEMADOMFEL.HU

A NEM ADOM FEL nem pusztán egy szervezet neve, hanem egy lelkület, újfajta megközelítés a szociális területen, amely áthatja csapatukat. Céljuk, hogy a társadalom hátrányos helyzetű tagjai (fogyatékosággal élő személyek, tanulásban akadályozottak, szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok, időskorúak, stb.) higgyenek abban, hogy szükség van a tehetségükre, és ha nem adják fel, képesek lehetnek a sikerre, az értékteremtésre.

Ahhoz szeretnék hozzásegíteni Őket, hogy a saját erejüket, tehetségüket megélve, felhasználva programjaik aktív közreműködői, sőt létrehozói legyenek, sajátjuknak, saját teljesítményüknek érezve azokat. Abban hisznek, hogy az Ő küzdelmükben rejlő erkölcsi tőke gazdagíthatja, nemesítheti a társadalmat.

Az Alapítvány tulajdonában van a józsefvárosi NEM ADOM FEL KÁVÉZÓ ÉS ÉTTEREM, amely BUDAPEST ELSŐ FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ EMBEREK ÁLTAL ALAPÍTOTT KÁVÉZÓJA, ahol maguk a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és az italokat, illetve közreműködnek a programok szervezésében és lebonyolításában.

Filozófiájuk:”Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen!”

Cikkek:

http://www.joszolgalatdij.hu/?mod=news&cla=news&fun=shownews&cat_id=11&id=3000094&temp=base

https://old.jozsefvaros.hu/hir/75854/oteves-a-nem-adom-fel-kavezo

ROTARY CLUB BUDAPEST-MARGITSZIGET ROTARY-MARGITSZIGET.HU

A szervezet 11 éve van jelen Józsefvárosban, melynek fókusza elsődlegesen a Losonci Téri Általános Iskola. Az iskola sokirányú támogatása mellett a Club  felismerte, hogy tenniük kell a környezeti fenntarthatóságért is, ennek keretében indult el egy erős elmozdulás efelé. Ebben az évben fa ültetési akciók, valamint a Molnár Ferenc Park örökbefogadása valósult meg, valamint fűszerkert és madáretetők kihelyezése a parkban, mely a Losis gyerekek aktív bevonásával valósul meg. Hisznek abban, hogy a jövő nemzedék gondolkodását példamutató magatartással és aktív bevonásukkal tudjuk változtatni.

2021. augusztus 23-án az önkormányzat által szervezett adománygyűjtés keretében józsefvárosi rászoruló gyerekek részére adtak át tanszeradományt több, mint 70.000ft értékben.

2021. június vége: a LÜK Országos Bajnokságon 3. helyen végzős 3 diákot támogattak fejenként 50.000 forint értékű tablettel.

2021. június 10: Molnár Ferenc Park avatása bio piknikkel egybekötve.

2021. június 10: 600 ezer forint nagyságrendben adtak át a Losonci Téri Általános Iskolában tanuló gyerekek számára készségfejlesztő és tanulást/tanítást segítő eszközöket. 2021. 2021. május: a Berlin-Gendarmenmarkt Club támogatásával egymillió forint értékű infokommunikációs eszköz beszerzésével segítették a Losonci Téri Általános Iskola tanulóit, közel 400 ezer forint összegben a tanárok kaptak laptopokat

2021. május 4: faültetés a Losiban a végzős diákok részére

2021. húsvét: 40 józsefvárosi rászoruló családot egyenként 10 000 Ft értékű, kizárólag élelmiszerre fordítható utalvánnyal segítettek.

2021. február: 7 db használt, de kiválóan működő okostelefont adtak gyerekeknek a    jobb kommunikáció végett, akik a távoktatásban leszakadtak

Cikkek:

https://old.jozsefvaros.hu/hir/76495/jobban-megbecsuljuk-ami-a-sajat-kezunk-munkajat-is-dicseri

https://old.jozsefvaros.hu/hir/76348/ultess-egy-fat-az-elmulas-ellen

SETÉT JENŐ POLGÁRJOGI AKTIVISTA

Az ország talán legismertebb és legkövetkezetesebb roma jogvédője, akinek jelentős a tevékenysége szociális munkásként is. Jogvédelem és szociális segítő munka - ez két olyan terület, amelyen Setét Jenő jelentős teljesítményt ért el és amelyek kiemelten fontosak Józsefváros roma közösségei számára. 1995-től folyamatosan szociális munkásként és civil jogvédőként dolgozik. 1995-től, 2010-ig a Roma Polgárjogi Alapítványnál, majd 2010-től, 2011-ig a TASZ-nál és 2012-től a NEKI-nél. Jelenleg az Idetartozunk Egyesület elnöke, amely a 2011-es népszámlálással kapcsolatos kampányból nőtt ki, amikor Setét Jenő azon dolgozott, hogy a romák vállalják saját identitásukat.

2020-ban Wallenberg-díjat kapott, mert „mindig határozottan lépett és lép fel a magyarországi szélsőségek, a szaporodó szélsőséges csoportok és a félkatonai szervezetek ellen”. A pénzjutalmat a gyöngyöspatai roma diákokat oktató tanodának adta. Az utóbbi idők legaktívabb roma közéleti embere szenvedélyesen védi az emberi jogokat, gyújtó hangú beszédmondó, kiváló szónok, de 2021-ben például a Diószegi utcában is szervezett virágültető akciót.

Cikkek:

https://old.jozsefvaros.hu/hir/76709/szinesek-meg-egyszinu-zoldek---setet-jeno-onkentes-viragultetesi-akcioja

https://old.jozsefvaros.hu/hir/75078/hiszek-abban-hogy-ha-szot-emelek-a-ciganyok-jogaiert-akkor-magyarorszagert-emelek-szot

ZAHID MEHMOOD VÁLLALKOZÓ

Zahid Mehmood az indiai Kasmír Pakisztán által elfoglalt részéből érkezett Magyarországra 2010-ben menekültként. Élt Norvégiában is, ahol sofőrként dolgozott, de aztán visszaköltözött Magyarországra. Különféle vállalkozásokat indított és a Népszínház utcában ma már számos üzlet tulajdonosa. Az övé többek között a 2016-ban nyitott Kashmir Bazár és a Kashmir étterem is és van az utcában fodrászata és mosodája is.

2021 nyarán támogatta a Népszínház Kasmír Fesztivál szervezését, amelynek keretében multikulturális gyerekprogramok, táncos programok és koncertek is voltak.

Cikkek:

https://old.jozsefvaros.hu/hir/75346/a-magyarok-nem-eleg-kitartoak-vallalkozni

https://old.jozsefvaros.hu/hir/76935/ilyen-volt-a-kasmiri-de-nem-csak-gasztrofesztival

GRUNDKERT KÖZÖSSÉGI KERT FACEBOOK.COM/GRUNDKERT

A Grundkert közösségi kert 2012-ben alakult a VIII. kerületben, helyi lakosok és civil aktivisták  együttműködésével. Az elmúlt nyolc évben egy sokszínű és erős közösséget hoztunk létre. Célunk a vegyszermentes városi kertészkedés, ami fejleszti a környezettudatos gondolkodást, egyúttal közösséget teremt.

Az elmúlt években sokféle programot szerveztek tagjaik és a helyi lakosság számára. Ezekből néhány példa:

Közösségi Kertek Éjszakája - a Grundkert kezdeményezésére négy évvel ezelőtt  indult esemény. Évről-évre sok fővárosi és vidéki közösségi kert kapcsolódik a  kezdeményezéshez különféle programokkal (pl. koncert, jóga, kézműves  foglalkozások, előadások stb.), egy napra megnyitva a kerteket a nagyközönség  számára. Az eseményt minden alkalommal a csatlakozó kertek tagsága szervezi,  alakítja, a saját anyagi és humán erőforrásainak felhasználásával.

Ismeretterjesztő előadások, foglalkozások - Szakemberek bevonásával előadásokat szerveznek a kert- illetve a tágabb közösség számára, olyan  témakörökben mint például a házi komposztálás, permakultúra, napaszaló készítés.

Magyar Népmese Napja - Több éves hagyomány, melynek keretében tartottak már közös mesemondást a Menedék Egyesülettel, meghívtak hivatásos  mesemondókat, óvodapedagógus tagjuk vezetésével pedig a magyar népmesei  hagyományokra épülő interaktív hétpróbát szerveztek.

Cikkek:

https://old.jozsefvaros.hu/hir/76926/nagyobb-reszben-kozosseg-kisebb-reszben-kert-video

kozossegikertek.hu/garden/grundkert-4/

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!