A Práter és Tömő utca terveinek lakossági véleményezése – eredmények

event_available Utolsó frissítés:

A Józsefvárosi Önkormányzat megbízásából és a Rév8 koordinálásával lakossági egyeztetést követően 2022-ben teljeskörűen megújul a Práter utca a Futó utca és a Szigony utca közötti szakaszon, valamint a Tömő utca a Leonardo da Vinci utca és a Szigony utca közötti szakaszon.

Célunk, hogy a felújítás végén olyan utcák jöjjenek létre, amelyek az ott élők, dolgozók és közlekedők számára sokkal inkább emberközpontú és rendezettebb környezetet kínálnak.

A beruházás keretében jelentősen javul a gyalogos és kerékpáros közlekedés lehetősége:

- akadálymentessé, beláthatóvá és biztonságosabbá válnak a csomópontok,

- szélesebbek lesznek a járdák,

- lehetőség lesz az utcában kétirányban kerékpározni.

A fizikailag kiemelt csomópontok sebességcsökkentő hatással is bírnak.

A beruházásnak köszönhetően

- megújul a közvilágítás,

- fák kerülnek beültetésre ott, ahol azt a közművek lehetővé teszik,

- több koncentrált rakodóhely kerül kijelölésre, amely következtében rendeződik a parkolás és a környéken üzemelő vállalkozások is működőképesek maradnak.

Az érintetteknek 2021. július 14. és 30. között volt lehetőségük arra, hogy a megosztott információk és látványtervek alapján észrevételeikkel, meglátásaikkal és ötleteikkel hozzájáruljanak az érintett utcaszakaszok végleges terveinek megalkotásához. A véleményezésről szóló felhívást itt találja >>>

A kérdőívet összesen 345-en töltötték ki 17 nap alatt. Mivel a Práter és Tömő utcák véleményezése egymástól független volt, voltak akik, csak az egyik vagy másik utca terveiről alkottak véleményt. A Práter utca tervezett kialakítására 247, míg a Tömő utcára 128 javaslat érkezett.A kitöltők többsége

- a 26 és 65 év közötti korosztályt képviseli,

- a felújítás által érintett Corvin negyedben és a szomszédos Losonci negyedben él.

Minden 10 válaszadóból legalább 8 heti szinten többször is megfordul a felújítandó utcákban.

A véleményezés során az alábbi vélemények fogalmazódtak meg leghangsúlyosabban:

- A megkérdezettek döntő többsége elégedett a tervezett átalakításokkal.

- Sokan több fát, bokrot és összességében kevesebb burkolt felületet szeretnének a felújítandó szakaszokon, mások viszont aggodalmukat fejezték ki a csökkenő parkolóhelyek miatt.

- A kitöltők egyértelműen olyan utcákat képzelnek el, ahol közlekedési módtól függetlenül biztonságosabb haladni, és megadják egymásnak az elsőbbséget az emberek.

- Mivel a látványterveken nem szerepeltek, ezért a kitöltők joggal kérték számon, hogy miért nincsenek padok, szemetesek vagy akár ivókutak a képeken.

- Bár a terveknek megfelelően a járdák akadálymentesen elérhetőek lesznek mindenki számára, a kitöltők jelezték, hogy parkolásgátló oszlopok nélkül nem feltétlenül valósul meg az akadálytalan gyalogos közlekedés.

- Az ötletek között szerepelt, hogy a szakképző iskola előtt legyen egy teresedés az intézményből kiáramló diákok számára.

- Érkezett javaslat arra is, hogy a Práter utca északi oldalán található lakótelep és a Bókay János utca között a két parkoló autó közé ékelve legyen kialakítva egy gyalogos járda.

- A korábbi útfelújítási tapasztalatokból kiindulva a lakosok inkább az aszfaltozott úttestet részesítik előnyben, a járda anyag- és színvilágában pedig a Corvin sétányról ismerős arculatot vinnék tovább.

- Igény mutatkozik különböző parkolóhelyekre: elektromos töltőállomás, mozgássérült parkolóhely,  roller és MOL Bubi állomás.

- A közvilágítás fejlesztése, a megfelelő fényerő  és a közbiztonság növelése szintén fontos szempont a lakóknak.

Egyes válaszadók tágabb kontextusban is gondolkodtak a felújításról, így javaslatok érkeztek többek között a környező utcák forgalomtechnikai átszervezéséről, a kerékpározás lehetőségeinek javításáról a Baross utca és az Üllői út között, az érintett utcák komplex, elejétől a végéig tartó felújításáról, és felmerült, hogy a köztereink rendbetételekor gondoljunk a leromlott állapotú lakóépületekre is.

Utcaszakaszonkénti bontásban a következő eredmények születtek abból a szempontból, hogy ki mennyi parkolóhelyet, növényt, szemetest vagy ülőhelyet szeretne. (Az egyes szakaszok véleményezése nem volt kötelező, így a lakók változó számban töltötték ki a kérdőívet.)

Práter utca:

Futó utca - Nagy Templom utca: 245 kitöltésből 41 fő több parkolóhelyet, 44 fő több növényt, 12 fő ülőhelyeket, 17 fő pedig szemeteseket kért.

Nagy Templom utca - Leonardo da Vinci utca: 205 kitöltésből 24 fő több parkolóhelyet, 40 fő több növényt, 8 fő ülőhelyeket, 13 fő pedig szemeteseket kért.

Leonardo da Vinci utca - Kis Szigony utca: 197 kitöltésből 11 fő több parkolóhelyet, 43 fő több növényt, 7 fő ülőhelyeket, 6 fő pedig szemeteseket kért.

Kis Szigony utca - Szigony utca: 123 kitöltésből 4 fő több parkolóhelyet, 43 fő több növényt, 4 fő ülőhelyeket, 4 fő pedig szemeteseket kért.

Tömő utca:

Leonardo da Vinci utca - Bókay János utca: 171 kitöltésből 4 fő több parkolóhelyet, 25 fő több növényt, 5 fő ülőhelyeket, 6 fő pedig szemeteseket kért.

Bókay János utca - Szigony utca: 116 kitöltésből 5 fő több parkolóhelyet, 32 fő több növényt, 6 fő ülőhelyeket, 6 fő pedig szemeteseket kért.

Az érintettektől (lakók, kereskedők, szolgáltatók, intézmények) beérkezett releváns javaslatokat összegyűjtöttük és az azonos ötleteket kiszűrtük, majd egy egységes listát hoztunk létre. Ezt a listát  egy szakmai zsűri megvizsgálta, és egyetértés esetén ezeket át is emelte a tervekbe.

A zsűri tagjai: Rádai Dániel városfejlesztésért felelős alpolgármester, Barta Ferenc főépítész, Sárkány Csilla a Rév8 vezérigazgatója, Csete Zoltán a Rév8 műszaki igazgatója, Nagyunyomi-Sényi Anna településfejlesztési mérnök, Péterffy Márton településfejlesztési mérnök, Lukács Máté projektmenedzser, Győrfi Dániel építész.

A beérkezett vélemények és ötletek listáját, valamint azt, hogy melyik javaslatokat fogadtuk el, ebben a dokumentumban olvashatja el részletesen >>>

A véleményezés alapjául szolgáló látványtervek itt töltheti le >>>

A megújuló Práter utcáról készült bemutató videó itt érhető el >>>

Jelenleg a beérkezett javaslatok alapján a felújítási tervek véglegesítése folyik, amelyeket végső formájukban egy még az idén megtartandó lakossági fórumon mutatunk be az érdeklődők számára.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!