Covid oltás utáni támogatás a józsefvárosiaknak

event_available Utolsó frissítés:

10 ezer forinttal támogatja a Józsefvárosi Önkormányzat azokat a rászorulókat, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

A Józsefvárosi Önkormányzat 2021. szeptember 9-i rendkívüli képviselő-testületén határozott arról, hogy 10.000 forint egészségvédelmi támogatásban részesülnek mindazok a józsefvárosi rászoruló lakosok, akik 2021. december 31-ig beadatták mindkét COVID-oltást (a Janssen oltás esetében egyet), függetlenül attól, hogy ez a rendelet elfogadása után vagy előtt történt. 

Támogatásban részesülhetnek azok, akiknek a családjában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékát, azaz 71 250 Ft-ot. A támogatás feltétele, hogy a kérvényező családjában minden nagykorú személynek kell oltással rendelkeznie (kivéve, ha orvosi igazolása van arról, hogy nem oltható), és az oltásról szóló igazolást/igazolásokat be is kell mutatnia a kérelmezőnek a támogatás igénylésekor.

A támogatási kérelem benyújtásának határideje 2022. január 15.

A kérelemben részesülők körében azok között, akik a rendelet hatályba lépését követően vették fel a védettség eléréséhez szükséges oltásokat, összesen 5 fő számára az Önkormányzat bruttó 150.000 forintot sorsol ki 2022 elején. 

A támogatás igényléséhez szükséges formanyomtatvány felvehető a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Támpont Információs Szolgálatán minden hétköznap munkaidőben (1082 Budapest, Baross u. 63-67.) és Családtámogatási Irodáján (1082 Budapest, Baross u. 69, bejárat a Német utca felől) ügyfélfogadási időben. A kérelem a Családtámogatási Irodán nyújtható be személyesen.

A kérelmezőnek valamennyi nagykorú családtag oltottságát igazoló iratokat egyszerre kell bemutatnia ügyfélfogadási időben.

A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, vagyis a támogatást 2021. szeptember 10-től lehet igényelni.


A támogatás igénylésével kapcsolatos közérthető útmutatót itt találja >>>


Ha segítségre van szüksége az oltásra történő regisztrációhoz, keresse a a Józsefvárosi Önkormányzat ingyenesen hívható zöld számát: 06-80-277-256 (minden hétköznap 8 és 18 óra)


Az oltási támogatás elfogadásán túl a józsefvárosi képviselő-testület felkérte a polgármestert, hogy tegyen javaslatot a kormány felé a kötelező előzetes oltási regisztráció és időpontfoglalás eltörlésére és egy mindenki számára elérhető tömeges oltási program kidolgozására.


További információ: 


A Józsefvárosi Önkormányzat Családtámogatási Irodájának telefonszámai: 06-1-459-2277, 06-20-539-0533 (hétfő: 8 és 18 óra között, kedd és csütörtök 8:00 és 16:00 óra között, szerda 8:00 és 16:30 között, péntek 8:00 és 13:30 között)


A Józsefvárosi Önkormányzat ingyenesen hívható zöld száma: 06-80-277-256 (minden hétköznap 8 és 18 óra)


E-mail: szocialis@jozsefvaros.hu

A formanyomtatvány letölthető (Covid oltás kérelem): https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/ugy/131

Az elfogadott rendelet: https://old.jozsefvaros.hu/tu_dokumentumok/6775_20210909_javaslat_a_koronavirus_elleni.pdf


Háttér:


Közismert, hogy a járvány megfékezésének leghatékonyabb eszköze az oltás.


Miközben területi adatok korlátozottan állnak rendelkezésre, szintén tudott, hogy helyi szinten az oltottság - és annak hiánya - szoros összefüggésben áll a szegénységgel. Míg a józsefvárosi önkormányzat eddig is erőn felül tett a járvány hatásainak enyhítéséért, jelenleg elsődleges célja, hogy az év hátralévő részében az eddig be nem oltott lakosok közül minél többen jelentkezzenek a vakcinára. A támogatási program célja ennek ösztönzése. Annak érdekében, hogy az előny ne járjon hátrányos megkülönböztetéssel, a támogatás attól függetlenül jár, hogy a COVID-oltás felvétele a rendelet elfogadását követően vagy azt megelőzően történik. 

A tapasztalatok arra is rámutatnak, hogy a regisztrációs folyamat gyakran hátráltatja az oltás felvételét. Ezért a józsefvárosi képviselő-testület felkérte a polgármestert, hogy tegyen javaslatot a kormány felé a kötelező előzetes oltási regisztráció és időpontfoglalás eltörlésére és egy mindenki számára elérhető tömeges oltási program kidolgozására.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!