Nyilvános a JGK átvilágítása

event_available Utolsó frissítés:

Az átvilágítás tavaly készült, és kiterjedt a vagyongazdálkodásért felelős gazdasági társaság felépítésére, szakmai felügyeletére és vagyongazdálkodási tevékenységére is

Tisztelt Józsefvárosiak!

Az alábbiakban annak a Józsefvárosi Önkormányzat által megrendelt átvilágításnak az  összefoglalóját és részletes eredményeit tesszük közzé, amelynek tárgya a kerületi vagyongazdálkodás vizsgálata volt.

Mielőtt az átvilágítás előzményeiről és tanulságairól beszámolok, fontos röviden bemutatni, hogyan alakult ki a mai helyzet.

A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt-t (továbbiakban: JGK) a kerület előző, fideszes vezetése 2015-ben hozta létre. Az így kialakuló gazdasági társaságba három fő feladatot telepítettek, ezek: a parkolás, a vagyongazdálkodás és a városüzemeltetés. Bár a kerületi vagyongazdálkodás ezt megelőzően is nehéz örökséggel küzdött, de a politikai szempontok felülkerekedését a szakmaiakon jól jelzi, hogy vagyongazdálkodási igazgatói posztot töltött be itt többek között kormánypárti politikai elemző, későbbi médiaszereplő is.

A kerületi vagyon- és lakásgazdálkodás súlyos problémáinak kezelése évtizedes következetes munkát igényelt volna, azonban a Fidesz éppen ezzel ellentétes utat választott: a józsefvárosi Polgármesteri Hivatalból alapos munkával minden érdemi vagyongazdálkodási és lakásgazdálkodási szakértelmet kipusztított, mellyel a hatékony tulajdonosi kontroll érvényesülhetett volna, az újonnan létrehozott JGK-t pedig kifizetőhellyé tette.

Első feladatunk a 2019-es önkormányzati választást követően ennek a dúlásnak a megállítása volt.

Olyan vezetésre volt szükség, amelyik a korábbi korrupt gyakorlatot megszünteti: ennek érdekében éves szinten száz millió forint értékben bontottunk fel olyan szerződéseket, amelyek a politikai kifizetés alapjául szolgáltak korábban.

A romok eltakarítása és a viszonyok rendezése mellett a JGK aktívan vette ki részét a kerületi járványügyi védekezésből is. Ezzel párhuzamosan megtörtént a lakásrendelet új alapokra helyezése, amely lehetővé teszi az átlátható lakásgazdálkodást a kerületben.

Ezt követően rendelte meg az Önkormányzat az itt olvasható átfogó átvilágítást, melynek központi kérdése: a legakutabb működési problémák kezelése után hogyan modernizálható a kerületi vagyongazdálkodás?

Az átvilágítás megállapításai egyértelműen alátámasztják azt, ami eddig is fontos célkitűzésünk volt: a vagyongazdálkodás szisztematikus újraépítésére és átalakítására van szükség.

A következtetések levonása már most is zajlik, ezek alapján elindítottuk a szükséges változtatásokat: a Polgármesteri Hivatal megkezdte a Gazdálkodási Ügyosztály átalakítását, valódi szakmai kontrollt teremtve a területen. Szintén zajlik az új vagyongazdálkodási terv szakmai munkája, ennek eredményeit hamarosan a kerület lakossága is megismerheti; a vagyongazdálkodási tervet a képviselő-testület fogja elfogadni. Ezzel olyan, évtizedes távlatokat felölelő vagyonterve lesz Józsefvárosnak, amely átláthatóan és felelősen a kerület fejlődése és az itt élők szolgálatába állítja a közvagyont.

Némileg szokatlan a magyar közéletben, hogy olyan megállapításokat tárunk a nyilvánosság elé, amelyek akár tevékenységünk kritikájaként is olvashatók.

Polgármesterként őszintén hiszek abban, hogy egy politikai vezető felelőssége és feladata nem a felelősségébe tartozó területek működésében tapasztalható hibák takargatása, hanem ezen hibák kijavítása.

Ebben a tájékozott polgárok jelentik a legnagyobb segítséget. Kevéssé közismert, hogy az Önkormányzat és a JGK működését illetően egyaránt kritikus, az önkormányzati tulajdonú házaink bérlőit képviselő érdekvédelmi csoport szervezését egy uniós program keretében, szabályos beszerzési eljárást követően az önkormányzatunk finanszírozza. A Bérlői Érdekvéldelmi csoport működését családsegítő szolgálatunk szakmailag támogatja és munkájára, visszajelzéseire a jövőben is számítok. Az átvilágítás, vagy a bérlői vélemények összegyűjtése nem az Önkormányzatunk és cége, a JGK bűnlajstroma, hanem annak a szisztematikus átalakításnak az első lépése, amely elengedhetetlen annak érdekében, hogy Józsefváros a fejlődés útjára lépjen.

Ezt a munkát a kerületi lakosok korrekt, őszinte tájékoztatásával és velük való párbeszédben fogjuk elvégezni.

Pikó András, polgármester

Az átvilágítás összefoglalóját olvashatják itt.

A JGK észrevételeit az átvilágításról itt találják.

Jelentés első rész: A JGK irányításának és felügyeletének értékelése és fejlesztése

Jelentés második rész: A JGK szervezeti, működési és pénzügyi hatékonyságának elemzése

Jelentés harmadik rész: Helyiséggazdálkodási koncepció

Jelentés negyedik rész: Díjhátralékkezelés felülvizsgálata a bérlakások esetében

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!