Társadalmi egyeztetés indul a kerület Vagyongazdálkodási Tervéről

event_available Utolsó frissítés:

A Józsefvárosi Önkormányzat társadalmi vitára bocsátja közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervét, mely 2022. február 8 és március 1. között valósul meg.

A Józsefvárosi Önkormányzat utoljára 2015-ben készített Közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervet, ezért időszerű egy új vagyongazdálkodási terv elfogadás. A terv feladata, hogy kijelölje a vagyongazdálkodásra vonatkozó intézkedések irányvonalát, összhangban a Gazdasági Programmal és az Integrált Területfejlesztési Stratégiával. A vagyongazdálkodási tervet várhatóan 2022. márciusában terjesztjük a Képviselő-Testület elé.

A Terv legfontosabb eleme az Önkormányzat bérházfejlesztési programja. A kerületi bérház- és bérlakásállomány összességében nagyon rossz állapotú. Házaink és lakásaink egy része méltatlan lakhatási körülményeket képes csak biztosítani. Több évtizedes örökségről van szó, és bár komoly erőfeszítések történtek a helyzet javítására, de rengeteg még a tennivaló.

Az önkormányzat vagyona közvagyon. Az, hogy mit kezdünk ezzel a hatalmas értékkel mindannyiunk közös ügye. Ezért döntött úgy a Józsefvárosi Önkormányzat, hogy rendhagyó módon társadalmi vitára bocsátja közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervét. Ezzel a lépéssel hagyományt kívánunk teremteni, hiszen nem történt még ilyen az önkormányzat történetében, és nem tudunk más hazai példáról sem.

A bérházfejlesztésen túl a Terv fontos eleme a hasznosítatlan vagy alulhasznosított helyiségállomány jobb kihasználása is. Várjuk az innovatív fejlesztési ötleteket is! Van olyan bontandó épület is, amelyiknek a helyén közterület létesül, játszótér, park, vagy bármi más. Néhány elképzelést ismertet a koncepció, de a társadalmi vitától izgalmas új ötletek felmerülését várjuk.

A társadalmi egyeztetés céljai:

1)    közérthető tájékoztatás a vagyongazdálkodási terv tartalmáról,

2)    véleményezési lehetőség biztosítása a szakmai és egyéb szervezeteknek,

3)    véleményezési lehetőség biztosítása a szélesebb helyi közvéleménynek, ideértve a helyi lakosokat, szervezeteket és befektetőket.

Az egyeztetés az Európa Tanács társadalmi egyeztetések szintjeit bemutató skáláján a „konzultáció” szintjének felel meg, melynek lényege, hogy a döntéshozók széles körben kikérik az érintettek és szakértők véleményét, majd a végső döntést a vélemények mérlegelése után a döntéshozók maguk hozzák meg.

A vagyongazdálkodási terv társadalmi egyeztetésének lépései a következők 2022. február 7 és március 1. között:

- meghívásos szakmai műhely urbanisztikai, lakhatási, városfejlesztési és ingatlanfejlesztő szervezetek és szakemberek részvételéve február végén

- írásos véleményezési lehetőség a szélesebb nyilvánosság számára: véleményét ezen az űrlapon várjuk legkésőbb március 1-ig: https://forms.gle/VT2BtznHAoP7izZF7 (ha nem tudja/akarja kitölteni az űrlapot, kérjük véleményét a vagyongazdalkodas@jozsefvaros.hu címre küldje legkésőbb március 1-ig)

- lakossági fórum 2022. március 1-jén 18 és 20 óra között a Kesztyűgyárban - a fórum Facebook eseményét itt találja: https://www.facebook.com/events/1648298685512159/

A Vagyongazdálkodási Tervet itt lehet letölteni: https://old.jozsefvaros.hu/dokumentumok/1080_jozsefvarosi_vagyongazdalkodasi_terv_-.pdf

A Gazdasági Program és az Integrált Területfejlesztési Stratégia itt letölthető: https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/strategiak

Ha kérdése vagy hozzászólása van a társadalmi egyeztetéssel kapcsolatban, keresse bizalommal a Közösségi Részvételi Irodát a reszvetel@jozsefvaros.hu címen!

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!