Boldog nőnapot, Józsefváros!

event_available Utolsó frissítés:

A Józsefvárosi Önkormányzat ebben az évben is többféle módon ünnepli a nemzetközi nőnapot: köztéri elnevezések, adománygyűjtés és tiszteletreméltó nők a kerületi utcáin.

Az ukrajnai háború árnyékában különös jelentősége van az idei nőnapnak. Látjuk, hogy a menekülők között nagy számban vannak az egyedül vagy gyermekükkel útnak induló nők és édesanyák. Ahogyan látjuk azt is, hogy az őket segítők közt is kiemelkedő a nők aránya. Ebben a szomorú környezetben különösen fontos, hogy itt Józsefvárosban nem csak nőnapon, hanem folyamatosan tisztában legyünk azokkal a nehézségekkel, amikkel a nők békében és háborúban, segítőként és segítettként megküzdenek.

Ezért az elmúlt két évhez hasonlóan idén is több fontos kezdeményezést hirdettünk meg a kerületben annak érdekében, hogy a nők biztonságáért és megbecsüléséért érdemi lépéseket tegyünk.

Nőnapi adománygyűjtést indítottunk, amihez még március 15-ig van lehetőség csatlakozni: Magyarországon 10-ből 3 nőt érinthet a menstruációs szegénység, azaz 10-ből 3 nő nem engedheti meg magának, hogy a menstruációja idején megvásárolja a szükséges higiéniai termékeket. A kerületben számos ponton, többek között a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatalban is várjuk adományaikat: https://old.jozsefvaros.hu/hir/77349/-nonapi-adomanygyujtes-jozsefvarosi-noknek

Utcai infopontjainkon március közepétől kiemelkedő női személyiségek portréi láthatók majd. Köszönjük a plakátok előkészítésén dolgozó Józsefvárosi Múzeum kollégáinak munkáját!

2020-ban indítottuk el azt a hagyományt Józsefvárosban, hogy a nemzetközi nőnap kapcsán korábban névtelen közterületeket nevezünk el fontos, híres, eredményes, hősies nőkről annak érdekében, hogy erősítsük a nők közterületi reprezentációját. Az első évben Hugonnai Vilmáról és Brunszvik Júliáról, 2021-ben pedig Koltói Annáról és Szeles Erikáról neveztünk el közterületet.

A Közösségi Részvételi Iroda 2022 eleje óta gyűjtötte azokat az állampolgári javaslatokat, amelyek kiemelt női személyiségeket, illetve helyszíneket javasoltak hagyományunk folytatására. Ezek alapján idén három újabb köztér átnevezését fogja a kerületi képviselő-testület tárgyalni, illetve ebben az évben pályázatot, egyes intézmények termeit is el fogunk nevezni tiszteletreméltó, fontos nőkről, valamint emlékfákat is fogunk ültetni. A részletekről folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket online felületeinken!

We only use cookies (data stored in your browser) when necessary to make our sites smarter for you. Please click the Accept button after reading the Privacy Policy!