Boldog nőnapot, Józsefváros!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Boldog nőnapot, Józsefváros!

A Józsefvárosi Önkormányzat ebben az évben is többféle módon ünnepli a nemzetközi nőnapot: köztéri elnevezések, adománygyűjtés és tiszteletreméltó nők a kerület utcáin.

Az ukrajnai háború árnyékában különös jelentősége van az idei nőnapnak. Látjuk, hogy a menekülők között nagy számban vannak az egyedül vagy gyermekükkel útnak induló nők és édesanyák. Ahogyan látjuk azt is, hogy az őket segítők közt is kiemelkedő a nők aránya. Ebben a szomorú környezetben különösen fontos, hogy itt Józsefvárosban nem csak nőnapon, hanem folyamatosan tisztában legyünk azokkal a nehézségekkel, amikkel a nők békében és háborúban, segítőként és segítettként megküzdenek.

Ezért az elmúlt két évhez hasonlóan idén is több fontos kezdeményezést hirdettünk meg a kerületben annak érdekében, hogy a nők biztonságáért és megbecsüléséért érdemi lépéseket tegyünk.

Nőnapi adománygyűjtést indítottunk, amihez még március 15-ig van lehetőség csatlakozni: Magyarországon 10-ből 3 nőt érinthet a menstruációs szegénység, azaz 10-ből 3 nő nem engedheti meg magának, hogy a menstruációja idején megvásárolja a szükséges higiéniai termékeket. A kerületben számos ponton, többek között a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatalban is várjuk adományaikat: https://old.jozsefvaros.hu/hir/77349/-nonapi-adomanygyujtes-jozsefvarosi-noknek

Utcai infopontjainkon március közepétől kiemelkedő női személyiségek portréi láthatók majd. Köszönjük a plakátok előkészítésén dolgozó Józsefvárosi Múzeum kollégáinak munkáját!

2020-ban indítottuk el azt a hagyományt Józsefvárosban, hogy a nemzetközi nőnap kapcsán korábban névtelen közterületeket nevezünk el fontos, híres, eredményes, hősies nőkről annak érdekében, hogy erősítsük a nők közterületi reprezentációját. Az első évben Hugonnai Vilmáról és Brunszvik Júliáról, 2021-ben pedig Koltói Annáról és Szeles Erikáról neveztünk el közterületet.

A Közösségi Részvételi Iroda 2022 eleje óta gyűjtötte azokat az állampolgári javaslatokat, amelyek kiemelt női személyiségeket, illetve helyszíneket javasoltak hagyományunk folytatására. Ezek alapján idén három újabb köztér átnevezését fogja a kerületi képviselő-testület tárgyalni, illetve ebben az évben pályázatot, egyes intézmények termeit is el fogunk nevezni tiszteletreméltó, fontos nőkről, valamint emlékfákat is fogunk ültetni. A részletekről folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket online felületeinken!

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!