Végleg sétálóutca lesz a Bacsó Béla utca eleje

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Végleg sétálóutca lesz a Bacsó Béla utca eleje

A 2021-es tesztidőszak sikere és a lakosság körében végzett kérdőíves kutatás eredménye alapján a Józsefvárosi Önkormányzat úgy döntött, hogy 2022. március 25-től a Bacsó Béla utca Vásár utca – Bérkocsis utca közötti szakasza végleg sétálóutcává alakul.

A tavalyi projekt egyik célja az volt, hogy minél több szabad tér álljon rendelkezésére a városlakóknak a járványhelyzetben. Másrészt az önkormányzat szeretett volna nagyobb teraszt biztosítani a vendéglátóhelyek számára, ezzel is segítve őket, ebben a nehéz helyzetben.

A tesztidőszak után a Közösségi Részvételi Iroda munkatársaival közösen kérdőíves felmérést végeztünk, ahol megkérdeztük az utca lakóinak véleményét a tesztidőszakról. A visszajelzések egyértelműen pozitívak voltak, mind az ott lakók és a vendéglátósok részéről.

A kérdőívet összesen 444-en töltötték ki. A válaszadók 90%-a egyetért a Bacsó Béla utca érintett szakaszának átmeneti megnyitásával a lakók és a vendéglátóhelyek előtt.

A felmérés részletes eredményei itt olvashatók: https://old.jozsefvaros.hu/dokumentumok/1051_bacso_bela_utca_osszefoglalo.pdf

Fotó: Nagy Dániel

Mi változik az utcában?

Az utca eleje gyalogos és kerékpáros zónává alakul, megszűnnek a parkolóhelyek és nem lesz autóforgalom. Az utcába továbbra is behajthatnak a mentők, a tűzoltók, a mozgáskorlátozottakat szállító járművek és költöztetés idejére az engedéllyel rendelkező teherautók.

A zsákutcából ezentúl 2 útvonalon lehet majd visszajutni a Csarnok negyedbe autóval:

– a Bérkocsis utca, József körút, Blaha Lujza tér, Rákóczi út vagy,

– a Bérkocsis utca, Gutenberg tér, Rákóczi tér útvonalon.

2022-től a sétálóutcában a vendéglátóhelyeknek ismét lehet majd terasza, ehhez mindössze egy  közterület-használati engedélyre lesz szükségük. Visszatérnek az önkormányzat sárga székei és aztalai is, és ezeket bárki bármikor használhatja, hogy megpihenjen, sakkozzon vagy csak bámészkodjon. Valamint sárga planténerek kerültek ki a sétálóutcában, amelyben több évelő és egynyári virág is helyet kap.

Mit hoz a jövő?

A Bacsó Béla utca teljeskörű megújításán jelenlegi is dolgozik a Rév8 Zrt. a Józsefvárosi Önkormányzat megbízásából. Amint lezárul a tervezés folyamata, bemutatjuk a terveket a lakóknak és az üzlettulajdonosoknak.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!