Friss tervekkel újul meg a Somogyi Béla utca

event_available Utolsó frissítés:

A Somogyi Béla utca tervei megújultak, több gyalogosfelület, több zöldfelület, több fa és több teraszhely lesz az utcában. A BKK lebonyolításában zajló kivitelezést a Józsefvárosi Önkormányzat finanszírozza.

A közterület a következő hónapokban megújul, a munkálatok már 2022 tavaszán elkezdődnek és elsősorban a nyáron zajlanak majd.

A Somogyi Béla utca teljes Blaha Lujza tér és a Gutenberg tér közötti szakaszának felújításához szükséges pénzügyi fedezetet bruttó 220 millió forint, amit a Józsefvárosi  Önkormányzat biztosít. A korábbi tervek felülvizsgálatra kerültek, az új terv illeszkedik a kerületi stratégiai dokumentumok (Településfejlesztési Koncepció, Integrált Településfejlesztési Stratégia, Klímavédelmi Intézkedési Terv, Klímastratégia) irányelveibe, különös tekintettel a zöldhálózat fejlesztésére, a többszintű zöldsávra és a biológiai sokféleségre.. Így az utca jelentősen zöldebbé, élhetőbbé válik majd.

Az utca jövőjének főbb elemei:

- a Blaha Lujza tér torkolata csak gyalogosok részére nyitott területté válik,

- kiszélesedik és várakozótérré válik a Molnár Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola előtti rész,

- a járdák kiszélesednek, új kitelepülési lehetőségek lesznek az utcai helyiségek előtt,

- 350 m2-nyi növényágyás létesül és várhatóan több, mint 30 új fát ültetünk, természetesen a meglévők védelme mellett.

A forgalmi rend egyirányúvá válik a Stáhly utca felé, az úttest pedig a járda szintjébe kerül. A Stáhly utca kétirányú marad a Márkus Emília és Somogyi Béla utcák között.

A közúti vonalvezetés is a biztonságosabb közlekedést segíti. A parkolóhelyek száma több, mint 50 marad és kb. 30-cal csökken a mostani állapothoz képest beleértve a Blaha Lujza tér torkolatát is.

A szélesebb járdák, több zöld, több terasz, biztonságosabb közlekedés és mikromobilitás egy életteli utcahasználatnak adnak lehetőséget.

A terv erről a linkről érhető el.

Az útépítési kivitelezés várhatóan 2022. májusa és szeptembere között zajlik, ám az előkészítő munkák már áprilisban megkezdődhetnek. A munkálatok nehézséget fognak okozni az itt élőknek, de ezt igyekszünk a lehető legjobban csökkenteni.  A felújítás alatt májustól az utca teljes hosszában le lesz zárva a gépkocsi-forgalom elől, a gyalogos forgalmat természetesen folyamatosan biztosítani fogja a kivitelező. Az építkezés idején az utcaszakasz két végén egy-egy jelentős kiterjedésű rakodóhely kerül kialakításra, hogy az üzletek, szolgáltatók és intézmények működése fenntartható maradjon. A munkák ideje alatt az Europeum bevásárlóközpont és annak parkolószintjei is zavartalanul üzemelnek. A kivitelezéssel járó kényelmetlenségek alatt kérjük türelmüket és megértésüket.

A tervekkel és a kivitelezéssel kapcsolatban a Józsefvárosi Önkormányzat Városépítészeti Irodájának munkatársai folyamatosan keresnek minden érintett kereskedőt, szolgáltatót, intézményt. A terveket és kivitelezés részleteit április 20-án lakossági fórum keretében mutatja be az Önkormányzat a H13-ban (Horánszky utca 13.) 18 órától. Az építkezés folyamatáról folyamatosan tájékoztatni fogjuk a lakosságot.

A kivitelezésről bővebb információt a BKK-tól kérhetnek és az esetleges panaszokkal is a lebonyolító BKK-t kereshetik az info@bkk.hu email címen. Az utca jövőjével és a bútorigényekkel kapcsolatban a Józsefvárosi Önkormányzatnál várjuk észrevételeiket a somogyibelautca@jozsefvaros.hu email címen.

A Somogyi Béla utcával párhuzamosan a tervek szerint halad a Blaha Lujza tér kivitelezése, ami 2022 őszére fejeződik be és magánberuházásban a Corvin Áruház felújítása is, ami várhatóan 2023 tavaszán ér véget.

We only use cookies (data stored in your browser) when necessary to make our sites smarter for you. Please click the Accept button after reading the Privacy Policy!