Somogyi Béla utca: május 2-án kezdődik a felújítás

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Somogyi Béla utca: május 2-án kezdődik a felújítás

Megújul és biztonságosabb lesz a Somogyi Béla utca: a Blaha Lujza tér felújításához kapcsolódó korszerűsítési munkák május 2-án, hétfőn kezdődnek, az utca jelentős részét őszig lezárják a gépjárműforgalom elől.

A Blaha Lujza tér és a csomópont felszíni megújításával együtt – kapcsolódó fejlesztésként – élhetőbbé válik a józsefvárosi Somogyi Béla utca is.

A felújítás opcióként kapcsolódik a tér rekonstrukciójához, a munkák annak köszönhetően kezdődhetnek el, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat biztosítja a szükséges forrást.

Az előzetes közműfeltárások már április 28-án, csütörtökön elkezdődnek, május 2-án, hétfőn pedig lezárják az útszakaszt, ahol az aszfalt felmarásával elindul a tényleges kivitelezés.

Az őszig tartó beruházás során a BKK

 • egyirányúsítja a forgalmat a Stáhly utca felé;
 • biztonságosabbá teszi az iskola előtti útszakaszt;
 • a parkolókat újraosztja és párhuzamos parkolást alakít ki;
 • több, mint 300 négyzetméter új zöldfelületet létesít;
 • újabb fákat ültet;
 • szélesebb járdákat épít;
 • mikromobilitási pontokat alakít ki;
 • megújítja a burkolatot, valamint
 • korszerűsíti a közvilágítást.

A munkák ideje alatt a Somogyi Béla utcát a Gutenberg tér és a Stáhly utca között lezárják a gépjárműforgalom elől, a gyalogos közlekedés és a szemétszállítás ugyanakkor biztosítva marad. Az Europeum bevásárlóközpont továbbra is zavartalanul üzemel, megközelítését a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, a parkolóháza pedig elérhető a Stáhly utcáról balra kanyarodva.

A Somogyi Béla utca felújítása előreláthatólag november végéig tart, de a gépjárműforgalom előtt már korábban, a burkolatépítés szeptemberi befejezésekor megnyitják az útszakaszt.

A kivitelezés a Blaha Lujza tér átépítésével együtt fejeződik be 

A felújítást a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ bonyolítja le. A felek erről 2021. november 24-én kötöttek megállapodást.

A Somogyi Béla utca átépítése opciós tételként szerepelt a Blaha Lujza tér tenderében, vagyis a forrás rendelkezésre állása esetén, városvezetőségi döntés után hívhatta le a BKK. Az elkészült terveket a Józsefvárosi Önkormányzat megosztotta online, az érdeklődők lakossági fórum keretében tehették fel kérdéseiket április 20-án. A kivitelezés várhatóan még az idén, a tér felújításával együtt befejeződik.

Élhetőbbé tesszük Budapestet: folyamatosan dolgoznak a téren 

Eközben a Blaha Lujza téren befejeződött a mesterséges váztalaj kialakítása, amely segíti az ebbe ültetendő fák gyökérzetének növekedését, egyúttal megfelelő alépítményként szolgál a térburkolatnak. Behelyezték a gyökércellák egy részét a felszín alá, folytatódik a burkolatok építése és a térbútorok kihelyezése, illetve a buszmegálló felépítmények befejezése. Mindezek mellett a kivitelező a továbbiakban

 • a tér burkolatából fellövellő vízjátékot épít;
 • cserje- és évelőfelületeket alakít ki a növénykazettákban;
 • a Nemzeti Színház egykori székeire utaló köztéri székeket, valamint asztalokat helyez ki;
 • számos egyedi kerékpártámaszt helyez el;
 • akadálymentes nyilvános illemhelyet épít, valamint
 • új burkolati jeleket fest fel az átépítés után, továbbá új KRESZ-táblákat helyez ki.

A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők. További tudnivalókat és érdekességeket az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni, a felújítás eddigi jelentősebb eseményei pedig egy idővonalon érhetők el.

Budapesti Közlekedési Központ- Józsefváros Önkormányzata

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!