Somogyi Béla utca: május 2-án kezdődik a felújítás

event_available Utolsó frissítés:

Megújul és biztonságosabb lesz a Somogyi Béla utca: a Blaha Lujza tér felújításához kapcsolódó korszerűsítési munkák május 2-án, hétfőn kezdődnek, az utca jelentős részét őszig lezárják a gépjárműforgalom elől.

A Blaha Lujza tér és a csomópont felszíni megújításával együtt – kapcsolódó fejlesztésként – élhetőbbé válik a józsefvárosi Somogyi Béla utca is.

A felújítás opcióként kapcsolódik a tér rekonstrukciójához, a munkák annak köszönhetően kezdődhetnek el, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat biztosítja a szükséges forrást.

Az előzetes közműfeltárások már április 28-án, csütörtökön elkezdődnek, május 2-án, hétfőn pedig lezárják az útszakaszt, ahol az aszfalt felmarásával elindul a tényleges kivitelezés.

Az őszig tartó beruházás során a BKK

 • egyirányúsítja a forgalmat a Stáhly utca felé;
 • biztonságosabbá teszi az iskola előtti útszakaszt;
 • a parkolókat újraosztja és párhuzamos parkolást alakít ki;
 • több, mint 300 négyzetméter új zöldfelületet létesít;
 • újabb fákat ültet;
 • szélesebb járdákat épít;
 • mikromobilitási pontokat alakít ki;
 • megújítja a burkolatot, valamint
 • korszerűsíti a közvilágítást.

A munkák ideje alatt a Somogyi Béla utcát a Gutenberg tér és a Stáhly utca között lezárják a gépjárműforgalom elől, a gyalogos közlekedés és a szemétszállítás ugyanakkor biztosítva marad. Az Europeum bevásárlóközpont továbbra is zavartalanul üzemel, megközelítését a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, a parkolóháza pedig elérhető a Stáhly utcáról balra kanyarodva.

A Somogyi Béla utca felújítása előreláthatólag november végéig tart, de a gépjárműforgalom előtt már korábban, a burkolatépítés szeptemberi befejezésekor megnyitják az útszakaszt.

A kivitelezés a Blaha Lujza tér átépítésével együtt fejeződik be 

A felújítást a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ bonyolítja le. A felek erről 2021. november 24-én kötöttek megállapodást.

A Somogyi Béla utca átépítése opciós tételként szerepelt a Blaha Lujza tér tenderében, vagyis a forrás rendelkezésre állása esetén, városvezetőségi döntés után hívhatta le a BKK. Az elkészült terveket a Józsefvárosi Önkormányzat megosztotta online, az érdeklődők lakossági fórum keretében tehették fel kérdéseiket április 20-án. A kivitelezés várhatóan még az idén, a tér felújításával együtt befejeződik.

Élhetőbbé tesszük Budapestet: folyamatosan dolgoznak a téren 

Eközben a Blaha Lujza téren befejeződött a mesterséges váztalaj kialakítása, amely segíti az ebbe ültetendő fák gyökérzetének növekedését, egyúttal megfelelő alépítményként szolgál a térburkolatnak. Behelyezték a gyökércellák egy részét a felszín alá, folytatódik a burkolatok építése és a térbútorok kihelyezése, illetve a buszmegálló felépítmények befejezése. Mindezek mellett a kivitelező a továbbiakban

 • a tér burkolatából fellövellő vízjátékot épít;
 • cserje- és évelőfelületeket alakít ki a növénykazettákban;
 • a Nemzeti Színház egykori székeire utaló köztéri székeket, valamint asztalokat helyez ki;
 • számos egyedi kerékpártámaszt helyez el;
 • akadálymentes nyilvános illemhelyet épít, valamint
 • új burkolati jeleket fest fel az átépítés után, továbbá új KRESZ-táblákat helyez ki.

A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők. További tudnivalókat és érdekességeket az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni, a felújítás eddigi jelentősebb eseményei pedig egy idővonalon érhetők el.

Budapesti Közlekedési Központ- Józsefváros Önkormányzata

 

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!