Tények és adatok a józsefvárosi Óvodákról

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Tények és adatok a józsefvárosi Óvodákról

Néhány alapvető tény tisztázása a kerületi óvodák működéséről

Miután a helyi nyilvánosság egy részében időnként előfordul, hogy álhírek, illetve valótlanságok jelennek meg a kerületi óvodák működéséről, a Józsefvárosi Önkormányzat fontosnak tartja néhány alapvető tény tisztázását.

  1. Józsefvárosban az óvodák gyermeklétszámának csökkenése négy éves folyamatos csökkenés után 2021-ben megállt, ami jelentős eredmény a kerületben. A célunk az, hogy a természetes demográfiai folyamatok mellett törekedjünk ennek az eredménynek a fenntartására. Ezért jogos reményünk, hogy a tagóvodák létszáma a jövőben nem változik.

    Az előző ciklusban kettő óvodát zárt be a kerület vezetése, a mostani ciklusban egy óvodát bezárt az Önkormányzat, egyet pedig átszervezett.

    Míg az előző ciklusban olyan tagóvoda bezárására is sor került a Koszorú utcában, amelyet előzőleg uniós támogatásból újítottak fel, és úgy zártak be, hogy még nem volt vége a fenntartási időszaknak, ez most alapvetően más helyzet.

    Mindkét most érintett tagóvoda épületéről elmondható, hogy olyan elhanyagolt állapotban vette át őket a mostani vezetés, hogy az óvodásoknak ártott volna ha továbbra is ide kell járniuk.

    A Bláthy Ottó utcában életveszélyes volt az udvar az omló vakolat miatt, a Dankó utcában se tornaterem, se fejlesztőhelyiség nem állt rendelkezésre.

    Pikó András vezetése alatt tehát nem zárt be három óvodát az Önkormányzat.

  2. Az önkormányzatnak minden évben döntenie kell az óvodai körzethatárokról, ez az előző és a mostani ciklusban is így történt.

    A körzethatárok átrajzolása miatt nem volt semmiféle szülői tiltakozás, ebből kifolyólag ilyen okból nem is formáltak külön munkaközösséget a szülők. Természetesen minden óvodában működik Szülői Munkaközösség.

    Minden szülői aggályra válaszoltunk egyenként, pontról pontra, az előterjesztésen még az utolsó pillanatban is változtattunk, a szülők és a pedagógusok kéréseinek megfelelően.

    Éppen ezért nem igazak azok az állítások, amelyek szerint a szülőkkel csak közöltük volna a változásokat, és ne lettünk volna kíváncsiak a véleményükre.

  3. A körzetek összességében a módosítások után most jóval közelebb vannak magukhoz az óvodákhoz.

    Igaz, hogy középső-Józsefvárosban sűrűn vannak az óvodák, egymáshoz közel, így lehet olyan lakóház, amely egyszerre van közel 2 vagy 3 óvodához is, különösen a Baross utcában.

    A körzeteket nem körzővel-vonalzóval, hanem adatokra alapozva, a gyermeklétszám változását, a szülők jellemző közlekedési útvonalait és az EU által támogatott Befogadó óvodák program szempontjait egyszerre mérlegelve határoztuk meg.

    Nem igaz tehát az az állítás, ami szerint olyan utcákat osztottunk egy-egy óvodához, ahol lakóház sincs, ahogyan az sem, hogy valakinek távoli intézménybe kellene járnia a megváltozott körzethatárok miatt.

  4. Fontos tudni ugyanakkor, hogy 2022-ben Gyerekbarát Józsefváros programot indítunk, melynek hosszú távú pillérei a tiszta és zöld; élhető és játékos; biztonságos és megtartó; bevonó és megmozgató; és a gyarapodó és okos kerület.

    A fejlesztések érintik köztereinket, a gyermekek egészségének és biztonságérzetének javítását, a korai gyermekkori fejlesztést és nevelést.

    Zászlóshajó programunk a Befogadó Óvodák Projekt, melynek célja a kerület óvodáinak vonzóbbá tétele mindenki számára. Ehhez kapcsolódva több feladatot is vállaltunk:

• Ovis angol nyelvi foglalkozásra 9 millió forint, német nyelvi pótlékra további 2 millió forint

• Oviúszásra 15 millió forint

• Kirándulásokra, belépőkre, programokra 3 millió forint

• Gyerekek színházjegy-támogatására 2,5 millió forint

• Füvészkerti kirándulásokra bölcsődéseknek és óvodásoknak 1,5 millió forint

• Délutáni szakkörökrre további 1,5 millió forint

Idén 194 millió forintot szánunk az óvodák felújítására és beruházásokra. Megújul a Gyerekvirág és a Várunk Rád tagóvoda, kisebb felújítások várhatók a Tündérkert, Virágkoszorú, Százszorszép és Napraforgó tagóvodákban; további két ovi-foci pálya pályázatának önrészét is biztosítjuk. A bölcsődék fejlesztésére – beruházásokra és felújításokra idén 53 millió forintot költünk.

A kötelező feladatokon felül több száz milliót költünk önként vállalt feladatként a kerületi óvodákra:  óvodapszichológust és fejlesztőpedagógust alkalmazunk, 40 ezer forintos kerületi bérpótlékot, német és angol nyelvi pótlékot vezettünk be.

127 milliót szánunk játszótereink felújítására.

Idén is lesz balatoni nyári tábor, erre 15 millió forintot biztosítunk a költségvetésben. Kerületi civil szervezetek részére 10 millió forintos pályázati keretet biztosítunk gyermekprogramokra.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!