Ukrajna: Segítő tevékenységeink összefoglalója

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Ukrajna: Segítő tevékenységeink összefoglalója

Két hónapja robbant ki Ukrajnában az a háború, amelynek következtében mára millióknak kellett elhagyniuk otthonukat. Az alábbi cikkben összefoglaljuk a Józsefvárosi Önkormányzat menekülteket segítő tevékenységét ebben az időszakban.

Két hónapja robbant ki Ukrajnában az a háború, amelynek következtében mára millióknak kellett elhagyniuk otthonukat, és menedéket kérniük más országokban, így Magyarországon is. A Józsefvárosi Önkormányzat igyekezett már a kezdetektől  megfelelni a kihívásnak annak érdekében, hogy a lehető legátfogóbb, leggyorsabb és leghasznosabb segítséget tudjuk nyújtani helyben. Az alábbi cikkben összefoglaljuk a Józsefvárosi Önkormányzat menekülteket segítő tevékenységét a válság első két hónapjában. Fontos tudni, hogy az önkormányzat mindezt a tevékenységet nem tudta volna elvégezni mindazok nélkül az adományokat, szállást, önkéntes munkát és szakértelmet felajánló egyének és közösségek nélkül, akik újra megmutatták Józsefváros közösségeinek erejét.

Tájékoztatás

Fontosnak tartottuk, hogy a hozzánk eljutó menekültek a lehető legszélesebb körű, aktuálisabb és pontosabb információkhoz hozzájussanak. Ennek érdekében saját tájékoztatót készítettünk négy nyelven, amelyet folyamatosan frissítünk is, illetve elérhetővé tettük az ideérkezők számára a Magyar Helsinki Bizottság szintén négynyelvű jogi tájékoztató anyagát. Zöld számunkon lehetővé tettük az információkérést menekülteknek is, és átmenetileg elérhetővé tettük a szolgáltatást hétvégén is. A kerületieket saját felületeinken hívtuk fel adományozásra, és ezt a felhívást is folyamatosan frissítettük.

Adományok gyűjtése

Adománygyűjtő pontunkat már az első héten berendeztük a Koszorú utcában található Lélek-házban, ahova folyamatosan nagy mennyiségben érkeztek a felajánlások. Az sok-sok adományozó közül külön is szeretnénk köszönetet mondani az MKKP-nek, az Age of Hope-nak, a Rossmann Drogériának, Mittelsteiner Ágnesnek, Francz Zsoltnak és Horváth Andreának. Józsefvárosban az önkormányzat mellett számos civil, egyházi és egyéb közösség gyűjtött és gyűjt adományokat, ezúton szeretnénk megköszönni az ő tevékenységüket is.

Szálláslehetőség

A menekültválság első heteiben különösen égető problémaként jelent meg az ideérkezőknek való szálláslehetőség nyújtása. A Józsefvárosi Önkormányzat saját kapacitásban körülbelül 100 fő elszállásolását tudta megoldani teljes ellátással egy erre a célra átmenetileg megnyitott intézményében. Ezek kiegészültek még azokkal a szálláslehetőségekkel, amelyeket a Fővárosi Önkormányzattal és a Menhely Alapítvánnyal való koordinációban, illetve munkatársaink és önkénteseink magánszállásain tudtunk nyújtani. Köszönjük a Józsefvárosi Önkormányzat, a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt és a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ munkatársainak és az őket segítő tucatnyi önkéntes rugalmasságát, valamint minden résztvevő elkötelezett és igen megfeszített munkáját ebben az időszakban. A nálunk átmenetileg otthont talált menekülőknek a menedékstátusz megszerzésében és a továbbutazás megszervezésében is segítséget nyújtottunk.

Menekült gyermekek táboroztatása

A Józsefvárosi Önkormányzat magyarkúti táborában két turnusban 70 ukrajnai menekült gyermek(és esetenként felnőtt) táboroztatását szerveztük meg  Kisvárda Város Ruszin Nemzetiségi Önkormányzatával, valamint a Fővárosi Ukrán Önkormányzattal, a Fővárosi RuszinNemzetiségi Önkormányzattal és a Józsefvárosi Ukrán Önkormányzattal együttműködésben.

Egészségügyi ellátás

A magyar törvényeknek megfelelően a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ útlevél felmutatása mellett egészségügyi ellátást biztosít az Ukrajnából érkező menekültek részére. Az Ukrajnából menekülő ukrán állampolgárok sürgősségi ellátásra jogosultak.

Ingyenes parkolás

Az autóval érkező menekültek számára korlátozott számban rendelkezésre álltak és állnak ingyenes parkolóhelyek az önkormányzat közvetítésével a kerületben található egyik parkolóházban. Köszönjük partnerünknek, aki ezt lehetővé tette!

Gyermekétkeztetés

A Józsefvárosi Önkormányzat az országos jogszabály megszületéséig ingyenes étkezést biztosított a kerületi iskolákba járó Ukrajnából érkező gyerekeknek.

Önkéntesek szervezése

Ahhoz, hogy a fenti munkát hatékonyan el tudjuk látni, a Közösségi Részvételi Iroda önkénteseket toborzott és koordinált, munkatársaink mellett így 10 fő segítette az Ukrajnából menekülők támogatását. Mint már korábban annyiszor, nélkülük nem tudtunk volna ilyen sokat segíteni – köszönjük részvételüket!

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!