Helyzetjelentés a Práter és a Tömő utcáról

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Helyzetjelentés a Práter és a Tömő utcáról

A Práter utca tervei elkészültek, jelenleg ezek engedélyezése folyik. Amint megvannak az engedélyek, a terv véglegessé válik, és bemutatjuk ezeket a lakóknak. A Práter utca megújítását továbbra is idén tervezzük, várhatóan az év második felében.

A Tömő utca tervei is elkészültek, az engedélyezés során sajnos akadályok merültek fel. Ahhoz, hogy a tervezett fákat el lehessen ültetni, a Fővárosi Vízművek előírta, hogy a teljes utcaszakaszon ki kell váltani a vízvezetéket. A vezeték kiváltás tervezése és engedélyeztetése időt vesz igénybe, emiatt a Tömő utca kivitelezése előreláthatóan késni fog.

Egy közterületi engedélyezési eljárása alapvetően a Kormányhivatal által kiadott hatósági építési engedély kiadásával zárul. A Práter utca és a Tömő utca ez alól kivétel, mert nem hatósági engedély köteles. Ezzel együtt a megépítéshez be kell szerezni a különböző közműszolgáltatók (pl. Fővárosi Vízművek, Fővárosi Gázművek stb.), a szakhatóságok (pl. Katasztrófavédelem), illetve a tulajdonos (Józsefvárosi Önkormányzat), a közútkezelő (szintén a Józsefvárosi Önkormányzat) és a forgalomtechnikai kezelő (Budapest Közút) hozzájárulását. A Práter és a Tömő utcákban megújul a közvilágítás is, ennek tervét külön kell engedélyeztetni a Budapesti Dísz- és Közvilágítás Kift-vel, aki a fővárosban üzemelteti a közvilágítás hálózatot.

A Práter utcában az engedélyezés során a forgalomtechnikai kezelő előírta több gyalogátkelőhely kialakítását, ezeket külön meg kellett tervezni, illetve, mivel a gyalogátkelőhely kialakítás hatósági engedély köteles, külön eljárásban engedélyeztetni is szükséges.

A közterületen létesítendő növénytelepítésnél az előírásoknak megfelelő védőtávolságot kell biztosítani az egyes közművektől (1-2 méter). Mivel a belvárosi utcák sűrűn ellátottak közművekkel, a védőtávolság biztosítása sokszor nehézségbe ütközik. A Tömő utca esetében másként nem lehet fákat ültetni (az előírt védőtávolságot biztosítani) csak ha valamelyik közművet áthelyezzük, erre a legmegfelelőbb megoldás jelen esetben a meglévő vízvezeték új nyomvonalra helyezése. Ehhez terv, illetve a terv külön eljárásban történő engedélyezése szükséges. Természetesen, ha már át kell helyezni a régi vízvezetéket, nem csak a nyomvonal változik, hanem megújul a csővezeték is, így a vízszolgáltatás zavartalansága hosszú időre biztosítható.

Ha bármilyen kérdésük van a felújítással kapcsolatban, írják meg az info@rev8.hu email címre.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!