Helyzetjelentés a Práter és a Tömő utcáról

event_available Utolsó frissítés:

A Práter utca tervei elkészültek, jelenleg ezek engedélyezése folyik. Amint megvannak az engedélyek, a terv véglegessé válik, és bemutatjuk ezeket a lakóknak. A Práter utca megújítását továbbra is idén tervezzük, várhatóan az év második felében.

A Tömő utca tervei is elkészültek, az engedélyezés során sajnos akadályok merültek fel. Ahhoz, hogy a tervezett fákat el lehessen ültetni, a Fővárosi Vízművek előírta, hogy a teljes utcaszakaszon ki kell váltani a vízvezetéket. A vezeték kiváltás tervezése és engedélyeztetése időt vesz igénybe, emiatt a Tömő utca kivitelezése előreláthatóan késni fog.

Egy közterületi engedélyezési eljárása alapvetően a Kormányhivatal által kiadott hatósági építési engedély kiadásával zárul. A Práter utca és a Tömő utca ez alól kivétel, mert nem hatósági engedély köteles. Ezzel együtt a megépítéshez be kell szerezni a különböző közműszolgáltatók (pl. Fővárosi Vízművek, Fővárosi Gázművek stb.), a szakhatóságok (pl. Katasztrófavédelem), illetve a tulajdonos (Józsefvárosi Önkormányzat), a közútkezelő (szintén a Józsefvárosi Önkormányzat) és a forgalomtechnikai kezelő (Budapest Közút) hozzájárulását. A Práter és a Tömő utcákban megújul a közvilágítás is, ennek tervét külön kell engedélyeztetni a Budapesti Dísz- és Közvilágítás Kift-vel, aki a fővárosban üzemelteti a közvilágítás hálózatot.

A Práter utcában az engedélyezés során a forgalomtechnikai kezelő előírta több gyalogátkelőhely kialakítását, ezeket külön meg kellett tervezni, illetve, mivel a gyalogátkelőhely kialakítás hatósági engedély köteles, külön eljárásban engedélyeztetni is szükséges.

A közterületen létesítendő növénytelepítésnél az előírásoknak megfelelő védőtávolságot kell biztosítani az egyes közművektől (1-2 méter). Mivel a belvárosi utcák sűrűn ellátottak közművekkel, a védőtávolság biztosítása sokszor nehézségbe ütközik. A Tömő utca esetében másként nem lehet fákat ültetni (az előírt védőtávolságot biztosítani) csak ha valamelyik közművet áthelyezzük, erre a legmegfelelőbb megoldás jelen esetben a meglévő vízvezeték új nyomvonalra helyezése. Ehhez terv, illetve a terv külön eljárásban történő engedélyezése szükséges. Természetesen, ha már át kell helyezni a régi vízvezetéket, nem csak a nyomvonal változik, hanem megújul a csővezeték is, így a vízszolgáltatás zavartalansága hosszú időre biztosítható.

Ha bármilyen kérdésük van a felújítással kapcsolatban, írják meg az info@rev8.hu email címre.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!