Új emléktáblák és Kolodko-szobor a kerületben

event_available Utolsó frissítés:

Új emléktáblákról és egy szoborról döntött a képviselő-testület május 5-én

A Tömő utca 56-ban született és töltötte gyermekkorának nagy részét Kertész Imre Nobel-díjas magyar író. Kertész Imre holokausztról és önkényuralomról szóló művei által nyerte el a legnagyobb elismeréseket.

Legismertebb művei közé sorolható például a Sorstalanság, a Kaddis a meg nem született gyermekért, A nyomkereső és a Kudarc.

Herczeg Ágnes adományként felajánlotta az emléktábla elkészítését józsefvárosi születésűként és Kertész Imre munkásságát nagyra tartó irodalomkedvelőként.

Az emléktábla állítását Dr. Erőss Gábor alpolgármester kezdeményezte.

A Múzeum u. 9-ben élt Cs. Szabó László, Kossuth-díjas író, kritikus, a Nyugat esszéíró nemzedékének tagja, közvetítő népiesek és urbánusok között. Részt vett az antifasiszta szellemi ellenállásban.

Emléktáblájának elhelyezését Bordács Gábor kezdeményezte.

A Múzeum u. 9. homlokzatán további emléktáblákat kívánnak állítani a tulajdonosok Herczeg Ferenc író, Bókay János orvos és Lotz Károly festőművész számára.

A Népszínház u. 16-ban élt Latabár Kálmán magyar színművész. Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, valamint a 20. század egyik legnépszerűbb komikusa volt. Idén novemberben lesz születésének 100. évfordulója.

Az emléktábla állítását Stettner István önkormányzati képviselő kezdeményezte.

A Baross u. 112-ben élt Amrita Sher-Gil magyar-indiai festőművész.

Édesanyja magyar, édesapja indiai. A 20. század 100 legjelentősebb indiai személyisége közé választották 2000-ben. Művészetére nagy hatással volt az ázsiai miniatúrafestészet és a gyermekkori évei Magyarországon.

A posztimpressionizmust követő művész férjével élt egy ideig Józsefvárosban.

Amrita a legfiatalabb és az egyetlen ázsiai festő, akit a párizsi Szalon tagjává választottak és 1933-ban Fiatal lányok című festményével elnyerte a Szalon aranyérmét.

Az emléktábla állítását Besenyei Adrián kezdeményezte.

Az Üllői út 66/C. alatt álló házban élt Thék Endre asztalosmester, iparművész, a magyar zongoragyártás megteremtője.

A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény képviselőjeként az emléktábla állítását dr. Gönczi Ambrus kezdeményezte, a korábbi emléktábla pótlására.

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyerekekért mini Szurikáta szobrot kíván elhelyezni a Bókay János utca 53. szám alatti kerítésen.

A szobor Kolodko Mihály terve alapján készül el.

A szobor állításának apropója az inzulin felfedezésének 100 éves évfordulója, a mű az 1-es típusú diabéteszes gyerekeknek kabala-állatává válhat és – a gyermekkórház és a kórházi szakrendelő közelében elhelyezve – a gyerekkori diabétesz korai felismerésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!