Új emléktáblák és Kolodko-szobor a kerületben

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Új emléktáblák és Kolodko-szobor a kerületben

Új emléktáblákról és egy szoborról döntött a képviselő-testület 2022. május 5-én

A Tömő utca 56-ban született és töltötte gyermekkorának nagy részét Kertész Imre Nobel-díjas magyar író. Kertész Imre holokausztról és önkényuralomról szóló művei által nyerte el a legnagyobb elismeréseket.

Legismertebb művei közé sorolható például a Sorstalanság, a Kaddis a meg nem született gyermekért, A nyomkereső és a Kudarc.

Herczeg Ágnes adományként felajánlotta az emléktábla elkészítését józsefvárosi születésűként és Kertész Imre munkásságát nagyra tartó irodalomkedvelőként.

Az emléktábla állítását Dr. Erőss Gábor alpolgármester kezdeményezte.

A Múzeum u. 9-ben élt Cs. Szabó László, Kossuth-díjas író, kritikus, a Nyugat esszéíró nemzedékének tagja, közvetítő népiesek és urbánusok között. Részt vett az antifasiszta szellemi ellenállásban.

Emléktáblájának elhelyezését Bordács Gábor kezdeményezte.

A Múzeum u. 9. homlokzatán további emléktáblákat kívánnak állítani a tulajdonosok Herczeg Ferenc író, Bókay János orvos és Lotz Károly festőművész számára.

A Népszínház u. 16-ban élt Latabár Kálmán magyar színművész. Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, valamint a 20. század egyik legnépszerűbb komikusa volt. Idén novemberben lesz születésének 100. évfordulója.

Az emléktábla állítását Stettner István önkormányzati képviselő kezdeményezte.

A Baross u. 112-ben élt Amrita Sher-Gil magyar-indiai festőművész.

Édesanyja magyar, édesapja indiai. A 20. század 100 legjelentősebb indiai személyisége közé választották 2000-ben. Művészetére nagy hatással volt az ázsiai miniatúrafestészet és a gyermekkori évei Magyarországon.

A posztimpressionizmust követő művész férjével élt egy ideig Józsefvárosban.

Amrita a legfiatalabb és az egyetlen ázsiai festő, akit a párizsi Szalon tagjává választottak és 1933-ban Fiatal lányok című festményével elnyerte a Szalon aranyérmét.

Az emléktábla állítását Besenyei Adrián kezdeményezte.

Az Üllői út 66/C. alatt álló házban élt Thék Endre asztalosmester, iparművész, a magyar zongoragyártás megteremtője.

A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény képviselőjeként az emléktábla állítását dr. Gönczi Ambrus kezdeményezte, a korábbi emléktábla pótlására.

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyerekekért mini Szurikáta szobrot kíván elhelyezni a Bókay János utca 53. szám alatti kerítésen.

A szobor Kolodko Mihály terve alapján készül el.

A szobor állításának apropója az inzulin felfedezésének 100 éves évfordulója, a mű az 1-es típusú diabéteszes gyerekeknek kabala-állatává válhat és – a gyermekkórház és a kórházi szakrendelő közelében elhelyezve – a gyerekkori diabétesz korai felismerésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!