Döntse el Ön, ki kapja 2022-ben a “Józsefvárosi Közösségekért” kitüntetést!

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Döntse el Ön, ki kapja 2022-ben a “Józsefvárosi Közösségekért” kitüntetést!

2020-ban Józsefvárosban új díjat alapítottunk, melynek neve “Józsefvárosi Közösségekért”. A kitüntetésben a Józsefváros érdekében kifejtett áldozatos tevékenység elismeréseként olyan civil és közösségi munkát végző szervezetek, magánemberek, informális közösségek részesülnek, akik a társadalmi igazságosságért, egyenlőségért, befogadásért, Józsefváros biztonságáért és a környezeti fenntarthatóságért végzett munkájukban értek el kiemelkedő eredményt.

A díjra bárki tehetett jelölést, a díjazottak kiválasztása pedig közönségszavazással történik, amelyben minden józsefvárosi lakos részt vehet.

Kérjük, csak akkor szavazzon, ha Ön józsefvárosi lakos.

Mindenkinek egy szavazata van! (Kérjük, segítsen megőrizni a közönségszavazás tisztaságát azzal, hogy csak egyszer adja le a szavazatát.)

A közönségszavazás 2022. június 30-ig tart.

Ebben az évben a kitüntetést 2 díjazott kaphatja meg, szavazategyenlőség esetén az önkormányzat illetékes bizottsága dönt.

Az online szavazáson kívül személyesen is leadhatja szavazatát a Polgármesteri Hivatal előterében található dobozba: Budapest 1082 Baross u. 63-67.

Az online szavazáshoz gmailes címmel be kell jelentkezni, amelyet az Önkormányzat munkatársai nem látnak, ez csupán annak biztosítására szükséges, hogy egy címről csak egy szavazat érkezzen.

SZAVAZATÁT EZEN AZ ŰRLAPON ADHATJA LE >>>

A díjra összesen 8 jelölés érkezett, akik közül az itt szereplő közösségek és magánszemélyek fogadták el a jelölést.

Azok a gazdik, akik felszedik kutyájuk után a kutyapiszkot

A kutyatartás színvonalas feltételeinek megteremtésében nélkülözhetetlenek a felelős kutyatartók. Csakis velük közösen, az ő véleményük felhasználásával fejleszthetők a kerületi kutyafuttatók, szabályozhatók kutyák parkokban, utcán sétáltatásának körülményei. Nagyon fontos a szerepük a kulturált kutyatartás népszerűsítésében, abban, hogy a kutyatartás a nem kutyásoknak se legyen zavaró, békésen élhessenek együtt Józsefvárosban.

Tudjuk, hogy a jó példa ragadós. 30-40 évvel ezelőtt még fura látvány lehetett, ha valaki felszedte kutyája után a piszkot, és hiába terjed egyre inkább ez a jó szokás, a kutyatartók egy jó része még mindig nem fordít erre elég energiát. Ezért nagyon fontos, hogy már sokan vannak azok, akik tudják, a saját jó közérzetük felelősséggel, azzal is jár, hogy odafigyelnek a környezetükre. Kis túlzással, de az a néhány perc amit a kutyapiszok összeszedésére fordítanak, hosszútávon egy békésebb, toleránsabb társadalom megteremtéséhez is hozzájárul. A napi többezer kilogrammnyi kutyapiszok, csak az ő aktív közreműködésükkel, egyéni, vagy csoportos akcióikkal kezelhető.

A díjra jelölés erősítheti bennük az érzést, hogy odafigyelésük nem hiábavaló, még akkor sem ha a haladás lassúnak tűnik, vagy néha egyáltalán nem is látszik- a közösségük egyre nő és törődésüket megbecsülés illeti.

Józsefvárosi Óvodák Közössége

2021-ben cserélték nevüket a korábban Napraforgó Egyesített Óvoda (NEO) névről a jelenlegire, amelyről úgy vélik, hogy már nevükben hordozzák elkötelezettségüket a kerületben élő családok gyermekei iránt. A közös értékek megfogalmazása egységet teremt pedagógiai szemléletükben. A 12 telephelyen működő ágazatuk közül mindegyiknek van egy rá jellemző egyéni arculata, melynek megjelenítése a mindennapok nevelő-oktató munkáján túl színesebbé, változatosabbá teszi intézményük egészét. Fontos feladatuknak érzik, hogy mint egy szociális anyaölben, érzelmi biztonságot nyújtó derűs, szeretetteljes légkörben történjen minden egyes gyermek sokoldalú fejlődésének elősegítése. Kitartóan keresik a lehetőségét, hogy a ma gyermekét a jövőre minél hatékonyabban és életrevalóbban tudják felkészíteni.

Vannak 30-40 éve itt dolgozó és fiatal pályakezdő elhivatott pedagógusok náluk, akiknek mindegyike a társadalomban zajló változások ellenére is lelkiismeretesen, kitartóan végzi munkáját nap mint nap. Változatos és korszerű nevelési módszereket alkalmaznak, nyitottak az új dolgok bevezetésére, így a családi házban megkezdett nevelést kiegészítve új képességekkel és készségekkel gazdagodik a gyermekek személyisége.

Hitvallásuk: Minden gyermek egyszeri és megismételhetetlen csoda, önálló személyiség, akinek megvannak a saját igényei, a saját törekvései. Ennek kibontakoztatását segítik elő tudatosan összeállított ismeretekkel, választható projektekkel, a gyermeki tevékenységek gazdag kínálatával.

A befogadó környezet és szemléletet hangsúlyosan van jelen minden egyes óvodai közösségében. A Befogadó óvodák projekt indulása óta számos új programmal gazdagodtak az óvodák. Büszkék a Goethe Intézet által támogatott Hans Hase Programra, a Bűvészovira, ami szintén bekerült a Józsefvárosi Közösségekért díj jelöltjei közé, de az új IT programjuk is sikeresen működik, és évről évre gyarapodik a Zöld óvodák és Boldog óvodák száma.

Kelle Botond és a bűvészovisok

A józsefvárosi bűvészovi program fejlesztése és megvalósítása 2021-ben indult a kerületben. Az óvodák célja a Befogadó Óvodák program keretei között olyan szolgáltatások és programok megvalósítása volt, amelyek vonzóvá és különlegessé teszik a kerületi óvodákat, és a gyerekek számára is hasznos pedagógiai élményt és szolgáltatást nyújtanak. A program inspirációjául szolgált, hogy 2021-ben volt 110 éve, hogy megszületett a kerület híres szülötte Gács Rezső, azaz Rodolfo, a világhírű bűvész, akinek ugyanebben az évben emléktáblát is állított a kerület. Evidens volt, hogy Rodolfo egyik legjelentősebb hazai ismerőjét és számtalan szakmai díj és elismerés tulajdonosát, Kelle Botond bűvészt keressék meg az óvodák a bűvészovi ötletével.

A bűvészovi keretei között a gyerekek egyszerűbb bűvésztrükköket sajátítanak el, az ezekhez szükséges eszközök megalkotásában is aktív részt vállalnak. Mindezek olyan készségeiket fejlesztik, amik szükségesek a sikeres iskolai induláshoz (kézügyesség, kreatív gondolkodás, problémamegoldás), de ami legalább ennyire fontos: olyan sikerélmények, különleges tapasztalatok birtokosai lesznek, amik életre szóló élményeket jelentenek a gyerekeknek. A jelölés célja annak kifejezése, hogy az az országban – és talán a világon – egyedülálló program olyan újítás, amely egyszerre járul hozzá a kerületi gyerekek életének színesítéséhez, és példát mutat akár más kerületek, települések számára is, hogy milyen módszertani fejlesztésekkel lehetséges akár nehéz környezetből érkező gyerekek számára is olyan szolgáltatásokat adni, amelyek egyszerre különlegesek és hasznosak.

Beszámoló a bűvészoviról: https://jozsefvarosujsag.hu/buveszkedes-minecraft-nyelvek-fejlesztes-es-moka-az-ovikban/

Lehetőségek tere

A Práter utcai közösségi tér csapata közösségi oktatási programja új színt hozott a kerület életébe. Odaadó munkájuknak hála egy olyan módszerrel ötvözik a művészet élményét a tanulással, ami minden olyan középiskolás számára nyitott, akik az oktatási rendszerben nem találnak sikerélményt. Az élményalapú módszertan kinyitja számukra a lehetőséget, hogy a követelményrendszerű oktatásból kilépve felfedezhessék magukban a tehetséget és a képességet a tanulásra. Az iskolai előítéletek, szociális hátrányok, a kirekesztés ebben a nyitott és megértő közegben nem hátráltatják a tanulást és a befogadást.

A programokban, tanulásban résztvevők, azok lehetnek akik, maguknak fedezhetik fel, hogy mi az, ami valójában érdekli őket, megtanulhatják, hogy hogyan mélyedhetnek el abban úgy, hogy csak a saját elvárásaik, és tempójuk az, ami meghatározza a tanulás folyamatát. A felnőtté váláshoz, és a teljes élethez szükséges társadalmi tőke hiányát pótolhatja ez a nyitott, minden délután nyitva lévő tér, ahová rendszeresen de alkalmanként is betérhetnek nem lexikális tudásért (bár könyvtár is van). Az elsősorban a saját képességekre épített programokból hiányzik a versenyszellem, a közös munka eredménye az, amiben erőt és megbecsülést találnak az abban résztvevők.

Beszámoló a szervezet munkájáról: https://jozsefvarosujsag.hu/az-elet-faiskolaja-novenykolonia-letesult-a-prater-utcaban/

Mozgó Protkó Vidám Csoport

A Ciklámen Idősek Klubjában működő Mozgó Protkó Vidám Csoport Józsefvároson kívül is ismert, elsősorban, de nem kizárólag az idősebb korosztály körében. A csoport vezetője Hauer Judit, aki nemrég Radnóti Antirasszista Díjat kapott. Működésük kezdetén már részt vettek nyugdíjas Ki mit tud?-on, amiben mindjárt díjat is nyertek. A Vidám Csoport jelszava: „Az életöröm nem tabu, hanem ráadás”. Most 17-en vannak, és együtt „1211 évesek vagyunk”.

Mozgó Protkó néven 2015 óta működnek, de valójában 17 éve alakultak, ők voltak a Ciklámen Táncika Women Tánccsoport, azonban 2012-ben felfüggesztették a tevékenységüket.

A Mozgó Protkó működése, azon kívül, hogy örömet jelent a kortársaiknak, azt is jelzi, milyen hatalmas alkotó erő, aktivitás szorul vissza idősebb korban a korosztályi belső körbe, vagy éppen ki sem fejeződik. A Mozgó Protkó tagjai például első körben reagáltak a háborúra is, kevés pénzükből küldték adományt egy bajba jutott ukrajnai kórháznak.

Beszámolók a szervezet munkájáról:

https://www.facebook.com/mozgoprotko/posts/5242159049207192

https://www.facebook.com/dunaworld/posts/4167800969946464

https://www.facebook.com/szukovics/videos/10216055041234861/

https://www.facebook.com/jozsefvarosujsag/posts/553351919540928

Pólyán József és a JGK kertészeti munkatársai

A JGK Zrt. Városüzemeltetési Igazgatóságának kertészeti irodája elsődleges feladata a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületi zöld felületek és fák teljes körű fenntartása, karbantartása, állagmegóvása, kisebb fejlesztések elvégzése. Ezen közterületek a parkok, játszóterek, kutyafuttatók, illetve az önkormányzat tulajdonában lévő fasorok. 2021 augusztusától ők kezelik a 100%-ban önkormányzati tulajdonú házak zöld felületeit is.

Összesen 72 ezer m2 gyepfelület, több mint 24 ezer m2 évelő, sövény és cserjefelületet, 1000 m2 virágágyás és 70 virágoszlop, valamint 5 200 fa és 160 kertészeti planténer fenntartásáról gondoskodnak saját erőből, vagy alvállalkozó által. A fenntartás mellett, forrásaik erejéig, kisebb fejlesztésekre is vállalkoznak.

Az első eredményük, hogy 2020 november-decemberében létrehoztak egy új pihenőparkot a Kálvária tér északi felén (kis-Kálvária): https://jozsefvarosujsag.hu/megujul-a-novenyzet-a-lorinc-pap-teren/

A második a Lőrinc Pap tér megújítása volt: https://jozsefvarosujsag.hu/kozossegi-viragultetes-a-lorinc-pap-teren/

Mint a Lőrinc Pap téri ültetés is jó példázza, nagy hangsúlyt fektetnek a lakók bevonására és a civilekkel való együttműködésre. Több közösségi ültetést is szerveztek az elmúlt években. Ennek legjobb példája a Múzeum körüli virágládák ültetése, ahol még a fenntartást is közösen végzik a civilekkel: https://www.facebook.com/watch/?v=501666287816045

A Kálvária tér déli része (nagy-Kálvária) tavaly újult meg: https://jozsefvarosujsag.hu/talajcsere-felfrissitett-novenyallomany-felujitott-ontozorendszer-a-kalvaria-teren/

Tavaly ősszel a Corvin sétány első ütemének emelt ágyásai is megújultak: https://jozsefvarosujsag.hu/apro-lepesek-zolditesi-taktikaja-a-corvin-setanyon/

Idén megújult a Brunszvik Júlia tér is.

A legnagyobb idei eredményük pedig a Mikszáth tér újragondolása volt. Itt szintén nagy volt a hangsúly a lakók bevonásán. A koncepció kialakításánál át a növények kiválasztásán keresztül az ültetésig, minden a lakók bevonásával történt. Talán a közösségi együttműködés területén érték el a legnagyobb előrelépést az elmúlt években: https://jozsefvarosujsag.hu/itt-a-vege-a-mikszath-teri-reszben-kozvecekent-szolgalo-oserdonek/

A legtöbb pozitív visszhangot keltő munkájuk a józsefvárosi tulipánok. Idén már harmadik éve díszítették tulipánok a Józsefvárosi közterületeket – minden eddiginél több és változatosabb. Ősszel a 25 ezer árvácska mellett, több mint 15 ezer db tulipánhagymát ültettek el.

Utcajogász

A 2010 óta működő Utcajogász Egyesület nagyrészt önkéntes jogászokkal nyújt ingyenes jogi segítséget a szegénységben élő, főleg hajléktalan és rossz vagy bizonytalan lakhatásban lévő embereknek a szociális jogok és a lakhatás terén.

Egy igazságos és befogadó társadalomért küzdenek, amelyben érvényesülnek az emberi jogok, különösen a szociális jogok, és biztosított mindenki társadalmi-politikai részvétele, valamint törvényileg és gyakorlatban is minden ember számára garantált a méltó lakhatáshoz való hozzáférés.

Jelenleg 17 jogász és 3 más foglalkozású önkéntes munkájával tesznek azért, hogy mindenkinek esélye legyen a méltó lakhatásra, senki ne legyen hátrányosan megkülönböztetve vagy büntetve, azért mert hajléktalan vagy szegény, senki ne essen el a megfelelő jogi védelemtől azért, mert nincs pénze ügyvédre, és az állam és az önkormányzatok az emberi méltóságot és alapjogokat tiszteletben tartva teljesítsék kötelezettségeiket állampolgáraik, lakóik felé.

Az önkéntes munkát két ügyvezető irányítja, három szakmai koordinátorral, két projektvezetővel és egy projektasszisztenssel, valamint egy sajtós és egy forrásszervező munkatárs segítségével. A két félállású ügyvezetőn és egy projektvezetőn kívül minden munkatárs heti tíz órában dolgozik.

Céljuk…

…a lakhatás és a szociális jogok/ellátás igazságos szabályozásának és alkalmazásának elérése. Ezen belül foglalkoznak lakhatással, szociális jogokkal, önkormányzatok lakhatáshoz és szociális ellátáshoz és a lakcím bejelentéshez kapcsolódó szabályozásával és gyakorlatával.

… a valós jogegyenlőség elérése, különösen a hajléktalanságban és a rossz/bizonytalan lakhatási körülmények között élő emberek számára, fellépve az őket érő hátrányos megkülönböztetéssel, kriminalizációval szemben, illetve az igazságosabb szabálysértési, járvány-helyzettel összefüggő, végrehajtási szabályokért, és azok korrekt és jogszerű alkalmazásáért.

…hajléktalan és rossz vagy bizonytalan lakhatási helyzetben élő emberek jogi tájékozottságának, jogtudatosságának és érdekérvényesítő képességének növelése. A jogszabályokat megismertető és könnyen érthetővé tevő kisokosokat és videókat készítenek és terjesztenek, valamint képzéseket, képesség-fejlesztő alkalmakat tartanak.

Beszámolók a szervezet munkájáról:

https://upcast.hu/utcajogaszok-skypeofon19/

https://merce.hu/2022/01/11/szolidarisabb-jogrendszert-kivanunk-mindenkinek/

https://nlc.hu/ezvan/20171128/ezt-nem-lehet-abbahagyni-en-mar-orokre-utcajogasz-maradok/

https://www.jogiforum.hu/interju/2019/07/02/ujfalusi-bettina-az-utca-jogasza/

https://dearsociety.hu/cikk/31/segitseg-a-jog-utvesztoiben

https://www.szabadeuropa.hu/a/elet-havi-huszezerbol-hajlektalan-emberek-kalvariai/31186217.html

ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület

A felelős kutyatulajdonosoknak valamelyest természetes érzés, hogy valamilyen nem hivatalos kapocs mindig összefűzi őket: figyelnek a másikra, és segítenek egymáson, ha kell. Önkéntelenül összetartanak, hiszen egy nagyon erős, közös élmény tartja őket egyben: egy kutya iránti szeretet és a vele való együttélés. Azonban ahogy minden közösségben, a kutyások között is erős a széthúzás, a világra jellemző ridegség pedig őket is egyre zárkózottabbá teszi.

Ezt igyekszik évek óta ellensúlyozni a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület, rendszeres akcióival, rendezvényeivel, közösségi kezdeményezéseivel.

Józsefvárosban, ahogy Budapest más kerületeiben is, egyre több kutyát tartanak, sok kis kutyás közösség alakult ki a kerületben egy-egy kutyafuttató vagy park környékén. A városi kutyatartás miatt sok konfliktus tapasztalható kutyások és nem kutyások között, de a kutyás közösségeken belül is. Ezt ismerte fel a kerület vezetése, hogy a nehézségek megoldásához a kutyás közösségen keresztül vezet az út.

Ezen együttműködés keretein belül az egyesület feladata többek között a különböző helyi kutyás programok és rendezvények szervezése, workshopok tartása, kutyás piknik és kiállítás megtartása, egyszóval minden, ami a helyi közösséget kovácsolja egybe.

Beszámolók a szervezet munkájáról:

https://azonnali.hu/index.php/cikk/20200503_mi-lesz-a-kutyakkal-ha-karantenba-kenyszerul-a-gazdajuk

https://24.hu/elet-stilus/2020/04/26/koronavirus-kutya-zoldeb/

https://nepszava.hu/3053561_ilyen-volt-az-elso-kutyas-critical-mass-video

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!