Közönségszavazás a Józsefvárosi Közösségekért kitüntetésről – eredmények

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Közönségszavazás a Józsefvárosi Közösségekért kitüntetésről – eredmények

 

Gratulálunk a Józsefvárosi Óvodák Közösségének és Pólyán Józsefnek és a JGK kertészeti munkatársainak!

Immáron harmadik alkalommal adjuk át idén a “Józsefvárosi Közösségekért” díjat a kerületben. A kitüntetésben a Józsefváros érdekében kifejtett áldozatos tevékenység elismeréseként olyan civil és közösségi munkát végző szervezetek, magánemberek, informális közösségek részesülnek, akik a társadalmi igazságosságért, egyenlőségért, befogadásért, Józsefváros biztonságáért és a környezeti fenntarthatóságért végzett munkájukban értek el kiemelkedő eredményt.

A díjra bárki tehetett jelölést, a díjazottak kiválasztása pedig közönségszavazással történt, amelyben minden józsefvárosi lakos részt vehet.

A díjra összesen 8 jelölés érkezett, mindenki elfogadta a jelölést. A közönségszavazás során összesen 732 érvényes szavazat érkezett (ebből 251 papír alapon és 481 online).

Az előre meghirdetett szabályok alapján a két legtöbb szavazatot kapott jelölt kapja meg a kitüntetést. A Józsefvárosi Óvodák Közössége 222, Pólyán József és a JGK kertészeti munkatársai 316 szavazatot kaptak, így 2022. november 7-én ők kapják majd meg a kitüntetést az átadó ünnepségen.

A díjazottakról:

Józsefvárosi Óvodák Közössége

2021-ben cserélték nevüket a korábban Napraforgó Egyesített Óvoda (NEO) névről a jelenlegire, amelyről úgy vélik, hogy már nevükben hordozzák elkötelezettségüket a kerületben élő családok gyermekei iránt. A közös értékek megfogalmazása egységet teremt pedagógiai szemléletükben. A 12 telephelyen működő ágazatukról elmondható, hogy mindegyiknek van  egy rájuk jellemző egyéni arculata, melynek megjelenítése a mindennapok nevelő-oktató munkáján túl színesebbé, változatosabbá teszi intézményük egészét. Fontos feladatuknak érzik, hogy mint egy szociális anyaölben, érzelmi biztonságot nyújtó derűs, szeretetteljes légkörben történjen minden egyes gyermek sokoldalú fejlődésének elősegítése. Kitartóan keresik a lehetőségét, hogy felgyorsult világunkban a ma gyermekét a jövőre minél hatékonyabban és életrevalóbban tudják felkészíteni. Vannak 30-40 éve itt dolgozó és fiatal pályakezdő elhivatott pedagógusok náluk, akiknek mindegyike a társadalomban zajló változások ellenére is lelkiismeretesen, kitartóan végzi munkáját nap mint nap. Változatos és korszerű nevelési módszereket alkalmaznak, nyitottak az új dolgok bevezetésére, így a családi házban megkezdett nevelést kiegészítve új képességekkel és készségekkel gazdagodik a gyermekek személyisége.

Hitvallásuk: Minden gyermek egyszeri és megismételhetetlen csoda, önálló személyiség, akinek megvannak a saját igényei, a saját törekvései. Ennek kibontakoztatását segítik elő tudatosan összeállított ismeretekkel, választható projektekkel, a gyermeki tevékenységek gazdag kínálatával.

A befogadó környezet és szemléletet hangsúlyosan van jelen minden egyes óvodai közösségében. A Befogadó óvodák projekt indulása óta számos új programmal gazdagodtak az óvodák. Büszkék a Goethe Intézet által támogatott Hans Hase Programra, a Bűvészovira, ami szintén bekerült a Józsefvárosi Közösségekért díj jelöltjei közé, de az új IT programjuk is sikeresen működik, és évről évre gyarapodik a Zöld óvodák és Boldog óvodáik száma.

Pólyán József és a JGK kertészeti munkatársai

A Városüzemeltetés kertészeti irodájának elsődleges feladata a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületi zöld felületek és fák teljes körű fenntartása, karbantartása, állagmegóvása, kisebb fejlesztések elvégzése. Ezen közterületek a parkok, játszóterek, kutyafuttatók, illetve az önkormányzat tulajdonában lévő fasorok. 2021 augusztusától ők kezelik a 100%-ban önkormányzati tulajdonú házak zöld felületeit is.

Összesen 72 ezer m2 gyepfelület, több mint 24 ezer m2 évelő, sövény és cserjefelületet, 1000 m2 virágágyás és 70 virágoszlop, valamint 5 200 fa és 160 kertészeti planténer fenntartásáról gondoskodnak saját erőből, vagy alvállalkozó által. A fenntartás mellett, forrásaik erejéig, kisebb fejlesztésekre is vállalkoznak.

Az első eredményük, hogy 2020 november-decemberében létrehoztak egy új pihenőparkot a Kálvária tér északi felén (kis-Kálvária).  A második a Lőrinc Pap tér megújítása volt.

Mint a Lőrinc Pap téri ültetés is jó példázza, nagy hangsúlyt fektetnek a lakók bevonására és a civilekkel való együttműködésre. Több közösségi ültetést is szerveztek az elmúlt években.  Ennek legjobb példája a Múzeum körüli virágládák ültetése, ahol még a fenntartást is közösen végzik a civilekkel. A Kálvária tér déli része (nagy-Kálvária) tavaly újult meg. Tavaly ősszel a Corvin sétány első ütemének emelt ágyásai is megújultak.

Idén megújult a Brunszvik Júlia tér is. A legnagyobb idei eredményük pedig a Mikszáth tér újragondolása volt. Itt szintén nagy volt a hangsúly a lakók bevonásán. A koncepció kialakításánál át a növények kiválasztásán keresztül az ültetésig, minden a lakók bevonásával történt. Talán a közösségi együttműködés területén érték el a legnagyobb előrelépést az elmúlt években.

Továbbá a legtöbb pozitív visszhangot keltő munkájuk a tulipánok Józsefvárosban. Idén már harmadik éve díszítették tulipánok a Józsefvárosi közterületeket. De idén minden eddiginél több és változatosabb. Ősszel a 25 ezer árvácska mellett, több mint 15 ezer db. tulipánhagymát ültettek el.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!