Lezárult a Szeszgyár közösségi tervezése

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Lezárult a Szeszgyár közösségi tervezése

Milyen legyen a Szeszgyár köz?

A Józsefvárosi Önkormányzat 2022-ben megnyitotta a Szeszgyár utca folytatását a Szeszgyár közt, a Kőris utca és a Visi Imre utca között. A fal lebontásával egy új köztér született, amit akár nevezhetünk Szeszgyár köznek is. Az önkormányzat úgy döntött, hogy a Rév8 és az UfLab segítségével egy több lépcsős folyamatban a lakókkal közösen találja ki, hogy milyen legyen ez az új köztér.

Az Orczy negyedben volt egy üzem, amelynek nyomát mostanra már csak a róla elnevezett közterület, a Szeszgyár utca neve őrzi. Az új Szeszgyár köz – amellett, hogy rövid és gyors összeköttetést teremt a Visi Imre utca és az Illés utca között – remek lehetőségeket rejt magában, mivel a negyedben kevés olyan hely van, ahol szabadtéren lehet sportolni és kikapcsolódni.

Leginkább azoknak a véleményére voltunk kíváncsiak, akik a jövőben használói lesznek majd a Szeszgyár köznek. Így, a szomszédságában lakókat, a terület közelében lévő szakiskola diákjait, a jelenleg Szeszgyár kert néven ismert közösségi kert használóit, és a józsefvárosi lakosokat vontuk be a folyamatba. A diákok a célzottan számukra tartott foglalkozáson mondhatták el ötleteiket az új köztérről a Szeszgyár kertben. A terület tágabb környezetében élőket pedig meghívtuk egy ötletbörzére és egy közösségi tervezési alkalomra.

A Kálvária téren tartott gyereknapon az ötletbörzén, különböző játékokon keresztül mondhatták el a résztvevők, hogy milyen elképzeléseik vannak a területről. A második alkalommal pedig, a Szeszgyár kertben öt állomás várta a lakókat. Mindenki kapott egy-egy feladatot, ahol kiderült milyen útvonalon, és merre közlekedik a környéken,  milyen stílust és anyagokat szeretnének viszontlátni a téren és az is, hogyan rendeznék be a területet.

A bejött javaslatokat a tervező is megkapja majd, és várhatóan még idén elkészülnek a végleges tervei az új Szeszgyár köznek.

Ha kíváncsi a részvételi folyamat részletes leírására és, hogy milyen javaslatok jöttek be a tervezési alkalmakon, nézze meg pdf-ben: szeszgyar_koz-issuu-toweb-pdf

vagy lapozza végig az alábbi kiadványt: https://issuu.com/uflab/docs/szeszgyar_koz

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!