Milyen legyen a Losonci tér a városlakók szerint?

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Milyen legyen a Losonci tér a városlakók szerint?

A Józsefvárosi Önkormányzat szeretné szeretné lépésről-lépésre megújítani a panelházak által körbezárt területet, és szeretné a lakók elképzeléseit is beépíteni a tervekbe. Ezért májusban két közösségi tervezési eseményen kérdeztük meg az embereket, hogy kinek mit jelent a Losonci tér, milyen hiányosságai vannak a térnek, és mit lenne érdemes fejleszteni.

A közösségi tervezési alkalmakat a Losonci téri játszótéren tartottuk, egy facilitátor segítségével. A beszélgetésen részt vett a tájépítész is, aki jelenleg a koncepcióterv elkészítésén dolgozik. Az ő mostani munkáját segítették leginkább a résztvevők javaslatai és tapasztalatai.

Az első alkalommal a leggyakrabban felmerülő probléma az volt, hogy rossz és túl sok a burkolat, nincs elég szemetes, kevés az ülőhely, sok a funkció nélküli tér és nincs minden korosztály számára használható része a térnek, illetve többen említették, hogy rossz a parkolási rend is.

Több fejlesztési irány is felmerült a kiscsoportos beszélgetéseken. A többség még több fát és zöldfelületet szeretne a téren. Ezen kívül felmerült az igény a szabadtéri sportolási eszközök telepítésére ( ping-pong, kosárpalánk, sakktábla, futókör, gördeszkapálya). Olyan ülőfelületeket kialakításáról is esett szó, ahol a székek vagy padok egymással szembenéznek, így lehet könnyebben lehet beszélgetni. Elhangzott, hogy lehetne a lakótelepen egy zárható közösségi kert, illetve egy fedett közösségi tér, ahol akár eső esetén is lehet találkozni. A közbiztonság javítása érdekében sokan kérték, hogy az közvilágítás javításán dolgozzunk, illetve a tér átláthatóságán.

A második alkalom célja az volt, hogy a fent említett funkciókat hol helyezzük el a Losonci téren. Négy fontos helyszín merült fel: az iskola bejárata, a lakótelep Szigony utcai bejárata, a játszótérrel szemben lévő burkolt felület és Szigony utca Losonci tér felőli parkoló melletti kihasználatlan burkolt felület.

A Szigony utcai bejárathoz több zöldfelületet, fákat, virágokat és magaságyásokat kért a közösség, a parkoló melletti térre mezitlábas sétányt, több ülőfelületet és szemetest szerettek volna a résztvevők. Felmerült még a fal- és kerítészöldítés is. A játszótérrel szembeni területen merült fel a leginkább a játékos közterület sporteszközökkel, és a burkolat feltörése. Az iskola bejáratához is több zöldet és ülőfelületet kértek a résztvevők.

Azok akik nem tudtak eljönni ezekre az alkalmakra, kérdőív kitöltésével szólhattak bele abba, milyen legyen a Losonci tér. Kiderült, hogy a kitöltők jelentős része csupán áthalad a területen, de sokan intézik itt a bevásárlást, és a játszóteret is sokan látogatják. Pihenőhelyként viszont nem igazán használják a területet. A válaszadók itt is a zöldfelületek növelését, és jobb utcabútorokat szerettek volna. Ez is jelzi, hogy jelenleg nem igazán tudják közösségi térként használni a teret.

A Józsefvárosi Önkormányzat és a Rév8 a Losonci téri lakókkal való beszélgetések alapján úgy látja, hogy érdemes újragondolni a magas épületek közötti területeket, hogy a városlakók ne csak áthaladásra, hanem közösségi helyként is használhassák a teret. Jelenleg ezen dolgozik a tájépítész tervező, és amint elkészült, bemutatjuk a terveket.

Ha kiváncsi a közösségi tervezések és a kérdőív részletes eredményeire, olvassa el az összefoglalót: Losonci tér közösségi részvétel eredményei

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!