Milyen legyen a Losonci tér a városlakók szerint?

event_available Utolsó frissítés:

A Józsefvárosi Önkormányzat szeretné szeretné lépésről-lépésre megújítani a panelházak által körbezárt területet, és szeretné a lakók elképzeléseit is beépíteni a tervekbe. Ezért májusban két közösségi tervezési eseményen kérdeztük meg az embereket, hogy kinek mit jelent a Losonci tér, milyen hiányosságai vannak a térnek, és mit lenne érdemes fejleszteni.

A közösségi tervezési alkalmakat a Losonci téri játszótéren tartottuk, egy facilitátor segítségével. A beszélgetésen részt vett a tájépítész is, aki jelenleg a koncepcióterv elkészítésén dolgozik. Az ő mostani munkáját segítették leginkább a résztvevők javaslatai és tapasztalatai.

Az első alkalommal a leggyakrabban felmerülő probléma az volt, hogy rossz és túl sok a burkolat, nincs elég szemetes, kevés az ülőhely, sok a funkció nélküli tér és nincs minden korosztály számára használható része a térnek, illetve többen említették, hogy rossz a parkolási rend is.

Több fejlesztési irány is felmerült a kiscsoportos beszélgetéseken. A többség még több fát és zöldfelületet szeretne a téren. Ezen kívül felmerült az igény a szabadtéri sportolási eszközök telepítésére ( ping-pong, kosárpalánk, sakktábla, futókör, gördeszkapálya). Olyan ülőfelületeket kialakításáról is esett szó, ahol a székek vagy padok egymással szembenéznek, így lehet könnyebben lehet beszélgetni. Elhangzott, hogy lehetne a lakótelepen egy zárható közösségi kert, illetve egy fedett közösségi tér, ahol akár eső esetén is lehet találkozni. A közbiztonság javítása érdekében sokan kérték, hogy az közvilágítás javításán dolgozzunk, illetve a tér átláthatóságán.

A második alkalom célja az volt, hogy a fent említett funkciókat hol helyezzük el a Losonci téren. Négy fontos helyszín merült fel: az iskola bejárata, a lakótelep Szigony utcai bejárata, a játszótérrel szemben lévő burkolt felület és Szigony utca Losonci tér felőli parkoló melletti kihasználatlan burkolt felület.

A Szigony utcai bejárathoz több zöldfelületet, fákat, virágokat és magaságyásokat kért a közösség, a parkoló melletti térre mezitlábas sétányt, több ülőfelületet és szemetest szerettek volna a résztvevők. Felmerült még a fal- és kerítészöldítés is. A játszótérrel szembeni területen merült fel a leginkább a játékos közterület sporteszközökkel, és a burkolat feltörése. Az iskola bejáratához is több zöldet és ülőfelületet kértek a résztvevők.

Azok akik nem tudtak eljönni ezekre az alkalmakra, kérdőív kitöltésével szólhattak bele abba, milyen legyen a Losonci tér. Kiderült, hogy a kitöltők jelentős része csupán áthalad a

területen, de sokan intézik itt a bevásárlást, és a játszóteret is sokan látogatják. Pihenőhelyként viszont nem igazán használják a területet. A válaszadók itt is a zöldfelületek növelését, és jobb utcabútorokat szerettek volna. Ez is jelzi, hogy jelenleg nem igazán tudják közösségi térként használni a teret.

A Józsefvárosi Önkormányzat és a Rév8 a Losonci téri lakókkal való beszélgetések alapján úgy látja, hogy érdemes újragondolni a magas épületek közötti területeket, hogy a városlakók ne csak áthaladásra, hanem közösségi helyként is használhassák a teret. Jelenleg ezen dolgozik a tájépítész tervező, és amint elkészült, bemutatjuk a terveket.

Ha kiváncsi a közösségi tervezések és a kérdőív részletes eredményeire, olvassa el az összefoglalót: losonci-ter_kozossegi-reszvetel-eredmenyei-pdf.

 

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!