Antikorrupciós beszámoló és tervek

event_available Utolsó frissítés:

Józsefváros képviselő-testülete 2019-ben döntött úgy, hogy csatlakozik az atlatszo.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország „Ez a Minimum!" korrupció elleni és átláthatósági programjához. Kiemelt célunknak tekintjük a korrupció elleni küzdelmet, mert a korrupció széleskörűen rombolja a társadalmat, aláássa a demokráciát és a jogállamiságot, az emberi jogok megsértéséhez vezet, torzítja a piacokat és erodálja az életminőséget.

Az önkormányzati ciklus feléhez érkezve a kezdeményezők 2022 tavaszán átvizsgálták, mi teljesült ebből a gyakorlatban: elérhetőek-e az önkormányzat legfontosabb dokumentumai (jegyzőkönyvek, szerződések, közbeszerzési adatok, költségvetések, vagyonnyilatkozatok stb.) a helyi honlapokon kereshető, feldolgozható formában? Az Ez a Minimum! program vállalásainak számszerű értékeléséhez a K-Monitor több mint 40 szempontból álló audit szempontrendszert dolgozott. Az audit során a Józsefvárosi Önkormányzat a régi önkormányzati honlappal megosztott 4. helyen végzett, a maximális 80 pontból 59 pontot értünk el. Célunk, hogy jövőre az Ez a Minimum! felmérésen a dobogó elejére kerüljünk.

A K-Monitor által kidolgozott szempontrendszer alkalmas arra is, hogy a fejlesztési irányokat, a teendőket kijelölje. Ennek figyelembevételével alakítottuk ki a 2023. évi intézkedési tervet.

Az általános antikorrupciós stratégiai célkitűzések megvalósulása az alábbi kiemelt beavatkozási területeken tervezhető és követhető nyomon:

 • Az információszabadság hatókörének bővítése
 • Az informatikai lehetőségek kiaknázása
 • A tulajdonosi szemlélet erősítése a vagyongazdálkodásban
 • A beszerzések és beruházások átláthatóságának növelése
 • Az integritás fejlesztése a közösségi részvétel és a tudásmegosztás erősítésén keresztül

2022 szeptemberében a képviselő-testület elfogadta az elmúlt két év beszámolóját, illetve 2023-as célkitűzéseit.

A beszámoló leírta, hogy megújult, és átláhatóbbá vált a honlapunk, ehhez pedig nem vontunk be külső forrást, mindezt belső fejlesztéssel értük el.

Új alapokra helyeztük a vagyongazdálkodás működését: egy szakértői átvilágítást követve létrejött a Hivatalban a kerületgazdálkodási iroda, elkészült a vagyongazdálkodási stratégiánk és lakásgazdálkodási tervet készítettünk. Minden józsefvárosi számára átlátható, hogy mit miért csinálunk közös vagyonunkkal, hogyan lehet lakáshoz jutni, mely lakások fejlesztése, felújítása vagy éppen lebontása várható.  Szemben a korábbi gyakorlattal a gazdasági társaságok vezérigazgatójával, ügyvezető igazgatójával kapcsolatos döntések a polgármester kezéből  testületi hatáskörbe kerültek, nyilvános kontrollt teremtve ezeknek a döntéseknek. A 150 millió forint feletti ingatlanértékesítésekről szintén a testület dönt, hasonló okokból.

Teljesen új alapokra helyeztük a beszerzések és a közbeszerzések rendszerét. Az intézmények és gazdasági társaságok közbeszerzéseiről is bizottság dönt. Emellett célunk volt csökkenteni az egyajánlatos közbeszerzések számát, növelve a versenyt, csökkentve az árat.

Józsefvárosban 2022-ben eddig 8 db eljárást indított az Önkormányzat, melyből az egyajánlatos közbeszerzések száma 0 db volt. Az ajánlattevők átlagos száma 5 ajánlattevő/eljárási rész.

Megszüntettük a három ajánlatos, zárt beszerzéseket: a beszerzési eljárások nyílt pályázattal történnek. Köszönöm munkatársaim rugalmasságát az erre való átállásban.

2023-as terveink:

 • Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal szerződéseinek feltöltése a honlapra
 • Az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok átláthatóságának fejlesztése
 • Közérdekű adatigénylésekre adott válaszok anonimizált feltöltése a honlapra
 • Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal által használt hálózati és szerver-eszközök fejlesztése
 • Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal által használt számítógéppark fejlesztése (laptopok, asztali számítógépek)
 • Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal által használt szoftverek és rendszerek fejlesztése
 • A vagyon- és lakásgazdálkodási tervek végrehajtása
 • Vagyongazdálkodással kapcsolatos informatikai fejlesztések
 • A közbeszerzések, beszerzések a szabályzatnak megfelelő bonyolítása, a beruházások honlapon történő megjelenítése
 • Részvételi folyamatok szabályozása
 • Ügyfélszolgálati iroda megnyitása
 • Részvételi honlap fejlesztése

A részletes beszámoló és intézkedési terv itt olvasható. 

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!