Antikorrupciós beszámoló és tervek

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Antikorrupciós beszámoló és tervek

Józsefváros képviselő-testülete 2019-ben döntött úgy, hogy csatlakozik az atlatszo.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország „Ez a Minimum!” korrupció elleni és átláthatósági programjához. Kiemelt célunknak tekintjük a korrupció elleni küzdelmet, mert a korrupció széleskörűen rombolja a társadalmat, aláássa a demokráciát és a jogállamiságot, az emberi jogok megsértéséhez vezet, torzítja a piacokat és erodálja az életminőséget.

Az önkormányzati ciklus feléhez érkezve a kezdeményezők 2022 tavaszán átvizsgálták, mi teljesült ebből a gyakorlatban: elérhetőek-e az önkormányzat legfontosabb dokumentumai (jegyzőkönyvek, szerződések, közbeszerzési adatok, költségvetések, vagyonnyilatkozatok stb.) a helyi honlapokon kereshető, feldolgozható formában? Az Ez a Minimum! program vállalásainak számszerű értékeléséhez a K-Monitor több mint 40 szempontból álló audit szempontrendszert dolgozott. Az audit során a Józsefvárosi Önkormányzat a régi önkormányzati honlappal megosztott 4. helyen végzett, a maximális 80 pontból 59 pontot értünk el. Célunk, hogy jövőre az Ez a Minimum! felmérésen a dobogó elejére kerüljünk.

A K-Monitor által kidolgozott szempontrendszer alkalmas arra is, hogy a fejlesztési irányokat, a teendőket kijelölje. Ennek figyelembevételével alakítottuk ki a 2023. évi intézkedési tervet.

Az általános antikorrupciós stratégiai célkitűzések megvalósulása az alábbi kiemelt beavatkozási területeken tervezhető és követhető nyomon:

  • Az információszabadság hatókörének bővítése
  • Az informatikai lehetőségek kiaknázása
  • A tulajdonosi szemlélet erősítése a vagyongazdálkodásban
  • A beszerzések és beruházások átláthatóságának növelése
  • Az integritás fejlesztése a közösségi részvétel és a tudásmegosztás erősítésén keresztül

2022 szeptemberében a képviselő-testület elfogadta az elmúlt két év beszámolóját, illetve 2023-as célkitűzéseit.

A beszámoló leírta, hogy megújult, és átláhatóbbá vált a honlapunk, ehhez pedig nem vontunk be külső forrást, mindezt belső fejlesztéssel értük el.

Új alapokra helyeztük a vagyongazdálkodás működését: egy szakértői átvilágítást követve létrejött a Hivatalban a kerületgazdálkodási iroda, elkészült a vagyongazdálkodási stratégiánk és lakásgazdálkodási tervet készítettünk. Minden józsefvárosi számára átlátható, hogy mit miért csinálunk közös vagyonunkkal, hogyan lehet lakáshoz jutni, mely lakások fejlesztése, felújítása vagy éppen lebontása várható.  Szemben a korábbi gyakorlattal a gazdasági társaságok vezérigazgatójával, ügyvezető igazgatójával kapcsolatos döntések a polgármester kezéből  testületi hatáskörbe kerültek, nyilvános kontrollt teremtve ezeknek a döntéseknek. A 150 millió forint feletti ingatlanértékesítésekről szintén a testület dönt, hasonló okokból.

Teljesen új alapokra helyeztük a beszerzések és a közbeszerzések rendszerét. Az intézmények és gazdasági társaságok közbeszerzéseiről is bizottság dönt. Emellett célunk volt csökkenteni az egyajánlatos közbeszerzések számát, növelve a versenyt, csökkentve az árat.

Józsefvárosban 2022-ben eddig 8 db eljárást indított az Önkormányzat, melyből az egyajánlatos közbeszerzések száma 0 db volt. Az ajánlattevők átlagos száma 5 ajánlattevő/eljárási rész.

Megszüntettük a három ajánlatos, zárt beszerzéseket: a beszerzési eljárások nyílt pályázattal történnek. Köszönöm munkatársaim rugalmasságát az erre való átállásban.

2023-as terveink:

  • Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal szerződéseinek feltöltése a honlapra
  • Az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok átláthatóságának fejlesztése
  • Közérdekű adatigénylésekre adott válaszok anonimizált feltöltése a honlapra
  • Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal által használt hálózati és szerver-eszközök fejlesztése
  • Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal által használt számítógéppark fejlesztése (laptopok, asztali számítógépek)
  • Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal által használt szoftverek és rendszerek fejlesztése
  • A vagyon- és lakásgazdálkodási tervek végrehajtása
  • Vagyongazdálkodással kapcsolatos informatikai fejlesztések
  • A közbeszerzések, beszerzések a szabályzatnak megfelelő bonyolítása, a beruházások honlapon történő megjelenítése
  • Részvételi folyamatok szabályozása
  • Ügyfélszolgálati iroda megnyitása
  • Részvételi honlap fejlesztése

A részletes beszámoló és intézkedési terv itt olvasható. 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!