Elkészült a Józsefváros Újság újabb médiaelemzése

event_available Utolsó frissítés:

A Mérték Médiaelemző Műhely tartalomelemzése a Józsefváros Újság 2022. február és április között megjelent hat lapszámáról a Budapest VIII. kerületi önkormányzat megbízásából készült.

Előzménye a két évvel ezelőtti hasonló médiafigyelés volt, amely az akkori kerületi újságban 2019. december és 2020. február között megjelent cikkek politikai kiegyensúlyozottságát is vizsgálta, és megállapította, hogy a lap nem volt teljes mértékben kiegyensúlyozott a politikai szereplők megjelenéseit illetően.

A Mérték Médiaelemző Műhely jelen elemzésének célja egyrészt, hogy kiderítse, az időközben megújult lap mennyit változott a két évvel ezelőttihez képest, sikerült-e az elmúlt időszakban megvalósítani a lap tartalmával kapcsolatos korábbi célokat.  Másrészt, hogy a 2022-es választási kampány alatt megfigyeljék a lap objektivitását, azaz milyen mértékben és hogyan jeleníti meg a kampány során a választáson résztvevő politikusokat, pártokat.

Az alábbi elemzés alapján a Mérték megállapította, hogy a lap szerkezetileg és tematikusan is megváltozott, a rovatok struktúrája egyszerűbb és letisztultabb lett, s ezzel együtt a politikai témák aránya csökkent a Józsefváros Újságban. Új rovatok jelentek meg, mint a kritika- a tárca és programajánló, amely arra mutat rá, hogy a lap jóval többet foglalkozik kulturális kérdésekkel – s ezt a tematikus elemzés eredményei is visszaigazolják. Mindez műfaji átalakulással is járt, a lapban a korábbiakhoz képest (szinte) egyáltalán nem szerepelnek publicisztikák és szerkesztőségi anyagok, köszöntők.

Az újság újonnan létrejött „Helyi érték” nevű rovata viszont megőrizte a korábbi lap erényét: a „Közélet” rovattal együtt a szerkesztőség itt biztosít nagy teret tematikus szempontból a helyi, kerületi ügyek, közösségek, kezdeményezések bemutatásának, a sajtóműfajok felől nézve riportok, tudósítások közlésének. A lap tematikus megújulásának másik aspektusa, hogy bátran foglalkozik olyan közéleti, de nem pártpolitikai problémákkal, amelyek nemcsak az olvasók mindennapi életét befolyásolják, hanem segíthetik a társadalmi csoportok párbeszédét, elfogadását, társadalmi jelenségek megértését. Ennek kiváló példája a „Cigányok ideje” rovat vagy a lapban a civil szervezetekkel, közösségekkel foglalkozó írások. Az elemzés során az is látható vált, hogy a lap érzékenyen reagált az ukrajnai háborúra és a menekültek iránti szolidaritásra. Azt is megállapították, hogy a hasonló kulturális és társadalmi témák előtérbe kerülése nem járt a kerülettől való elszakadással, a lap cikkeinek nagy része most is lokális kötődésű.

A lapban a pártpolitikai témák visszaszorulása azt is eredményezte, hogy a politikai szereplők megjelenésének terjedelme nagyot csökkent a vizsgált időszakban – a cikkek szövegét és a politikusok képi megjelenítését vizsgálva egyaránt. Például a kerület polgármesterének szöveges említésének terjedelme a töredékére zuhant, s képi megjelenítésének mértéke sem kiugró. A választási kampány időszakában a szerkesztőség mindegyik képviselőjelölt számára biztosította a bemutatkozás lehetőséget. Ennek köszönhetően egyik párt vagy jelölt megjelenítése sem volt kiegyensúlyozatlan a Józsefváros Újságban, amit az is segített, hogy a választás előtt megjelent három lapszámban a képviselőjelöltek – a bemutatkozó cikkeiken túl – és más nem helyi, országos politikusok, pártok alig jelentek meg. A választás eredményeiről a lap részletesen tájékoztatott a 7. lapszámában, több cikkben, interjúkat is közölve, amely segítette az olvasókat, hogy több nézőpontból is értelmezhessék azt.

A lap hat lapszámát vizsgálva ugyanakkor az is feltűnő, hogy a korábbi elemzés eredményéhez hasonlóan a helyi politikai térfélen a kerületet vezető és a helyi baloldali politikusok megjelenítése felülmúlja a helyi fideszes politikusokét – igaz, kisebb mértékben. Valamint a lapban továbbra is jellemző, hogy a politikusokkal szembeni negatív közlések nagyobb eséllyel jobboldali politikusokhoz kapcsolódnak, a baloldali politikai térfélen csak a polgármesterrel szembeni kritika megjelenése volt számottevő. Néhány esetben és kis terjedelemben nem publicisztikai jellegű cikkek szövegében találtunk olyan újságírói véleményeket, amelyek jobboldali politikusokat bíráltak.

Az elemzés letölthető:

Józsefváros Újság újabb médiaelemzése

event_available Utolsó frissítés: 2022. szeptember 9.

1 MB PDF dokumentum

 

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!