Elkészült a Józsefváros Újság újabb médiaelemzése

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Elkészült a Józsefváros Újság újabb médiaelemzése

A Mérték Médiaelemző Műhely tartalomelemzése a Józsefváros Újság 2022. február és április között megjelent hat lapszámáról a Budapest VIII. kerületi önkormányzat megbízásából készült.

Előzménye a két évvel ezelőtti hasonló médiafigyelés volt, amely az akkori kerületi újságban 2019. december és 2020. február között megjelent cikkek politikai kiegyensúlyozottságát is vizsgálta, és megállapította, hogy a lap nem volt teljes mértékben kiegyensúlyozott a politikai szereplők megjelenéseit illetően.

A Mérték Médiaelemző Műhely jelen elemzésének célja egyrészt, hogy kiderítse, az időközben megújult lap mennyit változott a két évvel ezelőttihez képest, sikerült-e az elmúlt időszakban megvalósítani a lap tartalmával kapcsolatos korábbi célokat.  Másrészt, hogy a 2022-es választási kampány alatt megfigyeljék a lap objektivitását, azaz milyen mértékben és hogyan jeleníti meg a kampány során a választáson résztvevő politikusokat, pártokat.

Az alábbi elemzés alapján a Mérték megállapította, hogy a lap szerkezetileg és tematikusan is megváltozott, a rovatok struktúrája egyszerűbb és letisztultabb lett, s ezzel együtt a politikai témák aránya csökkent a Józsefváros Újságban. Új rovatok jelentek meg, mint a kritika- a tárca és programajánló, amely arra mutat rá, hogy a lap jóval többet foglalkozik kulturális kérdésekkel – s ezt a tematikus elemzés eredményei is visszaigazolják. Mindez műfaji átalakulással is járt, a lapban a korábbiakhoz képest (szinte) egyáltalán nem szerepelnek publicisztikák és szerkesztőségi anyagok, köszöntők.

Az újság újonnan létrejött „Helyi érték” nevű rovata viszont megőrizte a korábbi lap erényét: a „Közélet” rovattal együtt a szerkesztőség itt biztosít nagy teret tematikus szempontból a helyi, kerületi ügyek, közösségek, kezdeményezések bemutatásának, a sajtóműfajok felől nézve riportok, tudósítások közlésének. A lap tematikus megújulásának másik aspektusa, hogy bátran foglalkozik olyan közéleti, de nem pártpolitikai problémákkal, amelyek nemcsak az olvasók mindennapi életét befolyásolják, hanem segíthetik a társadalmi csoportok párbeszédét, elfogadását, társadalmi jelenségek megértését. Ennek kiváló példája a „Cigányok ideje” rovat vagy a lapban a civil szervezetekkel, közösségekkel foglalkozó írások. Az elemzés során az is látható vált, hogy a lap érzékenyen reagált az ukrajnai háborúra és a menekültek iránti szolidaritásra. Azt is megállapították, hogy a hasonló kulturális és társadalmi témák előtérbe kerülése nem járt a kerülettől való elszakadással, a lap cikkeinek nagy része most is lokális kötődésű.

A lapban a pártpolitikai témák visszaszorulása azt is eredményezte, hogy a politikai szereplők megjelenésének terjedelme nagyot csökkent a vizsgált időszakban – a cikkek szövegét és a politikusok képi megjelenítését vizsgálva egyaránt. Például a kerület polgármesterének szöveges említésének terjedelme a töredékére zuhant, s képi megjelenítésének mértéke sem kiugró. A választási kampány időszakában a szerkesztőség mindegyik képviselőjelölt számára biztosította a bemutatkozás lehetőséget. Ennek köszönhetően egyik párt vagy jelölt megjelenítése sem volt kiegyensúlyozatlan a Józsefváros Újságban, amit az is segített, hogy a választás előtt megjelent három lapszámban a képviselőjelöltek – a bemutatkozó cikkeiken túl – és más nem helyi, országos politikusok, pártok alig jelentek meg. A választás eredményeiről a lap részletesen tájékoztatott a 7. lapszámában, több cikkben, interjúkat is közölve, amely segítette az olvasókat, hogy több nézőpontból is értelmezhessék azt.

A lap hat lapszámát vizsgálva ugyanakkor az is feltűnő, hogy a korábbi elemzés eredményéhez hasonlóan a helyi politikai térfélen a kerületet vezető és a helyi baloldali politikusok megjelenítése felülmúlja a helyi fideszes politikusokét – igaz, kisebb mértékben. Valamint a lapban továbbra is jellemző, hogy a politikusokkal szembeni negatív közlések nagyobb eséllyel jobboldali politikusokhoz kapcsolódnak, a baloldali politikai térfélen csak a polgármesterrel szembeni kritika megjelenése volt számottevő. Néhány esetben és kis terjedelemben nem publicisztikai jellegű cikkek szövegében találtunk olyan újságírói véleményeket, amelyek jobboldali politikusokat bíráltak.

Az elemzés letölthető:

Józsefváros Újság újabb médiaelemzése Utolsó frissítés: 2022. szeptember 9.
1 MB PDF dokumentum

 

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!