A Csarnok negyed rejtett kiskertjei

event_available Utolsó frissítés:

Szemerkélő esővel indult az október, de ez nem mindenkit tántorított el attól, hogy részt vegyen a Kiskertek nyomában elnevezésű sétán. A séta során arról láthattunk pár példát, hogyan lehet közösségi összefogással alakítani a környezetünket.

A gyülekező a József utca 37. szám alatti Martsa kertben volt. A kert Martsa Piroska családjának nevét viseli. Eredetileg az ő édesapjáé volt az egykori kőfaragó műhely, egészen 1949 óta. A műhely 1898-ban épült és a Seenger család tulajdonában volt az egész tömböt magába foglaló komplexum. A Seenger Béla műhelyében készített alkotásokat az Operaház, és a Parlament építésekor is felhasználták, és számos híres művész megfordult a műhelyben. Az épület egyik termében Ferenczy Béni falrajza látható, ami eredeti formájában fennmaradt. A műhelynek van egy belső udvara, ahová még Piroska édesanyja ültette el a fákat, amelyek mára már hatalmasra nőttek. A kertben többek között van fügefa, selyemfenyő, eperfa és japánakác is.

A Martsa kertből a Tavaszmező utca 2. felé vettük az irányt, ahol a lakóközösség a Fővárosi Önkormányzat által kiírt Égig érő fű pályázaton elnyert támogatásból megújította az egész belső udvart. Az itt lakók megmutatták, hogy 5 szomszéd összefogásával, 8 köbméter földdel, magaságyások építésével és beültetésével milyen sokat változott a korábban kopár társasházi udvar. A magaságyások alatt ráadásul felszedték a burkolatot, hogy a növények gyökere mélyebbre tudjon hatolni, ezáltal nagyobbra tudjanak nőni, és ellenállóbbak legyenek szárazság idején. A lenti magaságyásokba árnyéktűrő növényeket választottak, az emeletre pedig leandereket tettek, kihasználva az udvar adottságait. Ezenkívül még 60 darab balkonláda teszik még szebbé az emeleteket. Elmondásuk szerint a közös kertészkedés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egy igazi lakóközösség alakult ki a házban, ahol ki-ki a maga módján részt vesz a közös ügyekben.

A séta következő állomása a Nap utcai panelházak közötti kiskert volt. Kerner Alíz lakó elmesélte, hogy hogyan alakult ki ez a kert. A nyolcvanas évek végén a két panelház között az építkezés után visszamaradt törmeléket a lakók saját maguk hordták el, hogy helyette növényeket ültessenek. A kezdeményezők az itteni házakban lakó idősebb urak voltak, akik sok energiát fektettek abba, hogy kialakuljon a kert. Hozzájuk csatlakozott később Alíz és szomszédai. A kert a Nap utca 35-39. között húzódik, több részre van osztva, és mindegyiket az adott lépcsőházban lakók gondozzák. Alízék kertjéhez három embernek van kulcsa, akik rendszeresen gondozzák a kertet. Bár nem mindenki veszt részt a kertészkedésben, a lakók hozzá szoktak járulni a nagyobb költségekhez. A résztvevők végül átsétáltak a Dankó utca 7-be, ahol az otthani lakók belső udvarát nézhették meg.

A Kiskertek nyomában sétát Mező Ágnes szervezte, aki az Ötletcsarok pályázat egyik nyertese volt.

A három állomásos zöld séta ezzel véget ért, aki kíváncsi milyen volt a többi itt és itt elolvashatja.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!