Megnyílt a Megmentendő értékeink fotókiállítás

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Megnyílt a Megmentendő értékeink fotókiállítás

Október 14-én megnyílt a Tűzfalon túl civil összefogás által szervezett Megmentedő értékeink fotókiállítás a Nagy Fuvaros utcában. A Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ (JEK) kerítésén a legjobb Csarnok negyedi fotókat és történeteket lehet megnézni és elolvasni.

A kiállítást Oláh Norbert festőművész nyitotta meg. Kiemelte, hogy a minket körülvevő épületeket mind az emberek hozták létre, és azok maradnak fent, amelyekről emlékeket őrzünk. A házakon megelevenedik a történelem, a tűzfalakon pedig összeér Józsefváros múltja és jelene.

Oláh Norbert beszéde után Kutas Ágnes hegedült és énekelt, akik mindketten a józsefvárosi lakosok. Norbinak egy ponton eszébe jutott, hogy megkéri barátját Szegedi Tamást, aki szintén a közelben lakik, hogy nincs-e kedve csatlakozni a megnyitóhoz. Szerencsére ráért és leugrott, hogy felolvassa Tégla vers című írását, amit Norbi Tűzfalak című kiállításához írt. Ettől valahogy még családiasabbá vált az esemény, és akik ott voltak, kicsit beleláttak egy helyi közösség életébe.

A beküldött pályaműveket négytagú zsűri értékelte: Bőczén Árpád építészmérnök és kulturális örökség szakértő, Déri Miklós fotográfus, György Eszter várostörténész és szociológus, és Fejér Martin sajtófotós. Az alkotásokat pedig három kategóriában díjazták: homlokzat, építészeti elemek és ifjúsági kategória. Ezen felül a Tűzfalon túl facebook oldalon közönségszavazás is volt. A nyertes alkotók egy könyvet kaptak ajándékba a Könyvmentők és a Mátyás téri antikvárium jóvoltából. További nyereményük egy külön nekik szervezett séta, ahol a Csarnok negyed titkos zugaiba látogathatnak majd el.

Akiket pedig érdekel az 1956-os golyónyomok története, azoknak ajánljuk a Tűzfalon túl csoport következő sétáját 2022. október 23-án, ahol ezekről lesz majd szó.

A Tűzfalon túl közösségi örökségvédelmi fotópályázat szervezésében részt vett a Harmónium Egyesület, A C8 Civilek Józsefvárosért, a Könyvmentők és a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesület. A projekt pedig az Ötletcsarnok pályázat részeként, a Fővárosi Önkormányzat és a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával valósult meg.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!