Madárfiókák nyomában a Csarnok negyedben

event_available Utolsó frissítés:

Május 21-én madárlest tartottunk a Csarnok negyedben, a program az Ötletcsarnok pályázat részeként valósult meg.

Reggel ugyan még esett az eső, de a program elejére már kisütött a nap, így ideális volt az időjárás egy városi madárleshez. A gyülekező a Tolnai kertben volt, ahol a szemfülesek már kiszúrhatták a földön ugráló rigókat, vagy a levegőben cikázó rozsdafarkúakat. A sétát Lendvai Csaba, a Magyar Madártani Egyesület szakértője tartotta, aki sok-sok néznivalóval és történettel érkezett a programra, a sétát pedig egy kárókatona kísérte a magasból. 

Madárlesen Józsefvárosban

Az ötletgazda, Mező Ágnes köszöntője után Csaba először röviden mesélt arról, hogy főként milyen madarakkal találkozhatunk városi környezetben, és megtudhattuk, hogy miért is van szükség madárodúkra. A sűrűn lakott városokban baleset megelőzési célból nincsen annyi odvas fa, ahova az odúlakó madarak be tudnának húzódni. Így ezeket a fajokat madárodúk kihelyezésével tudjuk segíteni. A bejárat mérete szerint különböző típusokat különítünk el, például a B típusú a cinege méretű madarak számára, míg a D típusú a nagyobb, seregélyhez hasonló madaraknak ad kényelmes otthont. A madárodú kihelyezés munkával is jár: a tavaszi költési időszakot követően ősszel vagy télen ki kell őket takarítani, hogy tiszta otthon várja a következő évi költő madarakat. Etetni pedig csak az első és az utolsó fagy közötti időpontban szabad őket. Vannak olyan madarak is, akik az odúk helyett a fákat, bokrokat szeretik, ilyen például a feketerigó és a szürke légykapó.

Madárlesen Józsefvárosban

A Tolnai kertből elindulva a Bérkocsis utcában sarlós fecskékkel találkoztunk, majd a II. János Pál Pápa tér lévő odúk közül nyolc fészekbe is benézhettek a résztvevők. Volt olyan, amely üresen maradt ebben a szezonban, és volt ahonnan már kirepültek a kismadarak, és egy esetben tojásokat is találtunk! Átlagosan 10-14 nap, mire kikelnek a fiókák, majd újabb 15-20 nap telik el, míg kirepülnek. Azt is megtudhattuk, hogy az élelmet kérő fióka a szárnyának rebegtetésével jelzik, hogy enni kér. A MME a Főkerttel együttműködve már 20 odút tett ki a parkban, amelyek a BP Fatár applikációban is (https://www.fokert.hu/bpfatar/)  megkereshetők. 

Madárlesen Józsefvárosban

A tapasztalt madarászok még mielőtt megpillantották volna, hangról felismerték, hogy milyen madarak dalolnak éppen. Főként a cinegék nyitnikék dallamát, és a rigók énekét lehetett hallani a séta alatt. A II. János Pál pápa tér bejárása után, a Nagy Fuvaros utca – Mátyás tér – József utca útvonalon tértek vissza a résztvevők a Tolnai kertbe. Itt egy kis szörppel és rétessel megpihentek az árnyékban a résztvevők. A program a Zöld lakossági séta sorozat első alkalma volt, amit még két esemény követ majd idén.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!