Madárfiókák nyomában a Csarnok negyedben

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Madárfiókák nyomában a Csarnok negyedben

Május 21-én madárlest tartottunk a Csarnok negyedben, a program az Ötletcsarnok pályázat részeként valósult meg.

Reggel ugyan még esett az eső, de a program elejére már kisütött a nap, így ideális volt az időjárás egy városi madárleshez. A gyülekező a Tolnai kertben volt, ahol a szemfülesek már kiszúrhatták a földön ugráló rigókat, vagy a levegőben cikázó rozsdafarkúakat. A sétát Lendvai Csaba, a Magyar Madártani Egyesület szakértője tartotta, aki sok-sok néznivalóval és történettel érkezett a programra, a sétát pedig egy kárókatona kísérte a magasból. 

Madárlesen Józsefvárosban

Az ötletgazda, Mező Ágnes köszöntője után Csaba először röviden mesélt arról, hogy főként milyen madarakkal találkozhatunk városi környezetben, és megtudhattuk, hogy miért is van szükség madárodúkra. A sűrűn lakott városokban baleset megelőzési célból nincsen annyi odvas fa, ahova az odúlakó madarak be tudnának húzódni. Így ezeket a fajokat madárodúk kihelyezésével tudjuk segíteni. A bejárat mérete szerint különböző típusokat különítünk el, például a B típusú a cinege méretű madarak számára, míg a D típusú a nagyobb, seregélyhez hasonló madaraknak ad kényelmes otthont. A madárodú kihelyezés munkával is jár: a tavaszi költési időszakot követően ősszel vagy télen ki kell őket takarítani, hogy tiszta otthon várja a következő évi költő madarakat. Etetni pedig csak az első és az utolsó fagy közötti időpontban szabad őket. Vannak olyan madarak is, akik az odúk helyett a fákat, bokrokat szeretik, ilyen például a feketerigó és a szürke légykapó.

Madárlesen Józsefvárosban

A Tolnai kertből elindulva a Bérkocsis utcában sarlós fecskékkel találkoztunk, majd a II. János Pál Pápa tér lévő odúk közül nyolc fészekbe is benézhettek a résztvevők. Volt olyan, amely üresen maradt ebben a szezonban, és volt ahonnan már kirepültek a kismadarak, és egy esetben tojásokat is találtunk! Átlagosan 10-14 nap, mire kikelnek a fiókák, majd újabb 15-20 nap telik el, míg kirepülnek. Azt is megtudhattuk, hogy az élelmet kérő fióka a szárnyának rebegtetésével jelzik, hogy enni kér. A MME a Főkerttel együttműködve már 20 odút tett ki a parkban, amelyek a BP Fatár applikációban is (https://www.fokert.hu/bpfatar/)  megkereshetők. 

Madárlesen Józsefvárosban

A tapasztalt madarászok még mielőtt megpillantották volna, hangról felismerték, hogy milyen madarak dalolnak éppen. Főként a cinegék nyitnikék dallamát, és a rigók énekét lehetett hallani a séta alatt. A II. János Pál pápa tér bejárása után, a Nagy Fuvaros utca – Mátyás tér – József utca útvonalon tértek vissza a résztvevők a Tolnai kertbe. Itt egy kis szörppel és rétessel megpihentek az árnyékban a résztvevők. A program a Zöld lakossági séta sorozat első alkalma volt, amit még két esemény követ majd idén.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!