Adórendeletek módosításáról döntött a józsefvárosi képviselő-testület

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Adórendeletek módosításáról döntött a józsefvárosi képviselő-testület

Adórendeletek módosításáról döntött a józsefvárosi képviselő-testület az  októberi ülésén. Ezek értelmében nő az építményadó, a telekadó, és a magánszemélyek kommunális adójának mértéke.

A módosítások összesen 5471 adózót érintenek, akik közül 1918-an józsefvárosiak – azaz a kerületiek 2,5%-a érintett. 

A tavaly és tavalyelőtt elmaradt, adókarbantartást is magába foglaló emelés annak érdekében szükséges, hogy a költségvetés stabilitása fenntartható legyen. Ugyanakkor fontos szempont volt, hogy a különösen nehéz gazdasági környezetben mérlegeljük az adózók teherbíró képességét, melyet a járvány és háború okozta gazdasági válság és a felszökő infláció szintén jelentősen megterhel. Ezért az önkormányzat 2023-ban nem él a jogszabály által biztosított adó maximummal:  átlagosan 2%-os mértékű potenciális adómérték emelést nem érvényesítünk az adózók felé.

Mint ismeretes, egy 2020-as kormányrendeletben előírt kormányzati intézkedés értelmében az építményadó, a telekadó és a magánszemély kommunális adójának mértéke  2021-ben és 2022-ben sem változhatott. Az adókarbantartás elmaradása 2021-ben 170 millió Ft, 2022-ben 360 millió Ft, összességében tehát több, mint fél milliárd Ft bevételkiesést jelentett. Ez nagyságrendileg két utca teljeskörű felújítására és fásítására elegendő összeg.

Miközben tehát az önkormányzat fontos bevételektől esett el, amiket a kerületre költhetett volna, működési kiadásai jelentősen nőttek. Így például nagyságrendileg 1 milliárdot költ idén az önkormányzat közüzemi (gáz és villamosenergia) díjakra.  Eközben az önkormányzatok kötelező feladatainak ellátásához biztosított, normatív központi költségvetési támogatás 2023. évi várható összege, becsülten 40 millió Ft-tal csökken az idei előirányzathoz képest, így messze az inflációs növekedés miatt indokolt központi költségvetési támogatás alatti összegre számíthatunk. Emellett az önkormányzat által jövőre kötelezően megfizetendő szolidaritási hozzájárulás összege több, mint fél milliárd forinttal emelkedik, becsülten 1,5 milliárd forintot fog kitenni.

A kialakult két számjegyű infláció, az energiaárak növekedése, a normatív támogatások összegszerűen várható csökkenése, a fizetendő szolidaritási hozzájárulás várható növekedése súlyos bevételkiesést okoztak Józsefvárosban (a teljesség igénye nélkül az elmúlt évek mindezt súlyosbító tényezői: kormányzati fejlesztési források elvétele, gépjárműadó-részesedés kormányzati elvétele, a reklámhordozókra kivetett építményadó eltörlése, a közterületi parkolás veszélyhelyzeti ingyenessé tétele, az idegenforgalmi adó szinte teljes kiesése, a közterület-használati díjbevételek, valamint az iparűzési adó mértékének 1%-ra történő mérsékléséből adódó bevételek csökkentése) . Ezért is indokolt az építményadó, a telekadó, valamint a magánszemély kommunális adója vonatkozásában az adómérték emelése. Ezek az adók többségükben nem a kerületben élő ingatlantulajdonosokat érintik.  Ugyanakkor a rezsiválságra tekintettel az önkormányzat nem emeli az önkormányzati lakások lakbérét.

A mostani emelés  építményadóban átlagosan 13,45 százalékos:

– az adóalap 100 m2-t meg nem haladó része után 66 forint/ m2/ év emelkedés; az adóalap 100 m2-nél nagyobb, de 500 m2-t meg nem haladó része után 212 forint/ m2/ év; az adóalap 500 m2-t meghaladó része után 254 forint/ m2/ év a növelés összege.

A jelenlegi intézkedés fenntartja az adószerkezetet, így a kedvezményesen adózó sávokat is az építményadó esetében, ami a kis és közepes méretű vállalkozásoknak kedvez a kerületben. A 8. kerületi kisebb méretű üzlethelyiségek továbbra is az egyik legalacsonyabb építményadót fizetik Budapesten.

A szálláshely-szolgáltatás folytatását szolgáló lakás, lakrész után fizetendő építményadó esetén a növelés összege 254 forint/ m2/év, ez 13,38 %-os emelést jelent.

A telekadó mértéke az évi 330 forint/m2 összegről évi 390 forint/m2 összegre nő.

A kommunális adó mértéke 28.140 forintról 33.278 forintra nő.

Szintén fontos változás a kommunális adó tekintetében, hogy a továbbiakban önmagában a VIII. kerületi lakóhely megléte nem elegendő az adómentesség megállapításához. Az elfogadott módosítás szerint az a lakás mentes továbbra is az adó alól, amelyben a tulajdonos lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen tartózkodik és azt nem adja részben vagy egészben bérbe, továbbá egyéb módon nem hasznosítja.

Megközelítőleg 6000 olyan lakás van a kerületben, amelynek tulajdonosa egynél több ingatlannal rendelkezik, azonban az eddigi rendelet értelmében ők csak egy lakóingatlan után fizettek kommunális adót.

A kommunális adó, az építményadó és a telekadó változása a 76 000 lakosú Józsefvárosban hozzávetőleg 5471 adózót érint, ebből a VIII. kerületi adóalanyok száma: 1918 a három adónemben.

Az érintett adózóknak tehát mindössze alig több, mint harmada józsefvárosi, és a kerületiek 2,5%-át érintik az emelések, 97,5%-ukat nem.

A helyi adók emelése egy szokásos intézkedés az önkormányzatok életében, itt Józsefvárosban is sor került rá a korábbi években is. Az emelés mértéke megfelel a törvényi előírásoknak. A helyi közteherviselésből eredő bevételek reálértékének megőrzése érdekében ugyanis időről időre indokolt legalább az infláció mértékével egyező korrekció. Az építményadó-mértékek a kerületben korábban az 500 négyzetméter feletti ingatlanok esetében változtak 2019. január 1-jétől. Továbbra is kedvezményes adómérték vonatkozik az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés célját szolgáló épület, épületrészek után.

A Józsefváros Jövőjéért frakció kezdeményezésére a képviselő-testület szintén döntött arról, hogy az adóemelkedések hatásainak enyhítése céljából olyan javaslatcsomag kidolgozását és elfogadását vállalja, amely lehetővé teszi, hogy a nehéz helyzetben lévő józsefvárosi lakosok és vállalkozások lehetőséget kapjanak arra, hogy a rendeletben meghatározott a jelenlegi szinthez mért többlet adófizetési kötelezettségüket, támogatás formájában visszaigényelhessék az Önkormányzattól.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!