Három új emléktábláról döntött a Képviselő- testület

event_available Utolsó frissítés:

A józsefvárosi Képviselő- testület október 20-i ülésén három új emléktábla állításáról döntött.

Horváth László kezdeményezésére a Práter utca 9. szám alatt élt Mednyánszky László, festőművész, a kritikai realizmus magyar képviselője kap emléktáblát.

Tájképein, csavargó­képein és katona ábrázolásain mélységes humanizmussal ábrázolta az emberi esendőséget és kiszolgáltatottságot. Képein túladva, pénzét a rászorulók közt szétosztva, a létminimum határán élt, 1919-ben nagybetegen, magányosan hunyt el bécsi műtermében.

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyerekekért a Bókay János és Apáthy István utcák sarkán, a Bókay János u. 56. szám alatt álló épület homlokzatán helyez el emléktáblát Sir Frederick Banting professzorra, az inzulin felfedezőjére emlékezve.  A professzor felfedezéséért -máig legfiatalabbként- orvosi Nobel- díjat kapott.

Kádár Béla festőművész emléktáblájának helyreállítását és újbóli kihelyezését a Bródy Sándor utca 17. szám alatti épület homlokzatára Dr. Erőss Gábor alpolgármester kezdeményezte.

Az eredeti, megrongálódott tábla a ház udvarán hevert. A táblát díszítő dombormű elveszettnek hitt öntőformáját a művész leszármazottjai megtalálták. Így az öntőforma segítségével az eredeti tábla replikájának elkészítése a cél.

Kádár Béla (1877-1956) a XX. századi magyar művészet kiemelkedő alakja. Életműve azért számít kiemelkedőnek Magyarországon, mert erős szálakkal kapcsolódik mind a magyar, mind a német avantgárdhoz.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!