Három új emléktábláról döntött a Képviselő- testület

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Három új emléktábláról döntött a Képviselő- testület

A józsefvárosi Képviselő- testület október 20-i ülésén három új emléktábla állításáról döntött.

Horváth László kezdeményezésére a Práter utca 9. szám alatt élt Mednyánszky László, festőművész, a kritikai realizmus magyar képviselője kap emléktáblát.

Tájképein, csavargó­képein és katona ábrázolásain mélységes humanizmussal ábrázolta az emberi esendőséget és kiszolgáltatottságot. Képein túladva, pénzét a rászorulók közt szétosztva, a létminimum határán élt, 1919-ben nagybetegen, magányosan hunyt el bécsi műtermében.

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyerekekért a Bókay János és Apáthy István utcák sarkán, a Bókay János u. 56. szám alatt álló épület homlokzatán helyez el emléktáblát Sir Frederick Banting professzorra, az inzulin felfedezőjére emlékezve.  A professzor felfedezéséért -máig legfiatalabbként- orvosi Nobel- díjat kapott.

Kádár Béla festőművész emléktáblájának helyreállítását és újbóli kihelyezését a Bródy Sándor utca 17. szám alatti épület homlokzatára Dr. Erőss Gábor alpolgármester kezdeményezte.

Az eredeti, megrongálódott tábla a ház udvarán hevert. A táblát díszítő dombormű elveszettnek hitt öntőformáját a művész leszármazottjai megtalálták. Így az öntőforma segítségével az eredeti tábla replikájának elkészítése a cél.

Kádár Béla (1877-1956) a XX. századi magyar művészet kiemelkedő alakja. Életműve azért számít kiemelkedőnek Magyarországon, mert erős szálakkal kapcsolódik mind a magyar, mind a német avantgárdhoz.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!