Menstruációs szabadság Józsefvárosban is

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Menstruációs szabadság Józsefvárosban is

A Terézvárosi és a Zuglói Önkormányzat példájára a Józsefvárosi Önkormányzat is bevezetheti a menstruációs szabadság intézményét a kizárólagos vagy többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságainál.

Október 20-án tárgyalja a képviselő-testület a menstruációs szabadság bevezetéséről szóló javaslatot.

Tekintettel arra, hogy a fájdalmas menstruáció akadálya lehet a női munkavállalók hatékony, napi munkavégzésének, az önkormányzat a kizárólagos vagy többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságainál a menstruációs szabadság lehetőségét vezetné be

A menstruációs szabadság egyes külföldi jogrendekben (pl. Spanyolország, Japán) ismert és szabályozott intézmény, azonban a magyar jogalkotásban eddig nem jelent meg önálló pótszabadságként. Ezért jelen kezdeményezés szerint a szabadság nem alanyi jogon járna, hanem megállapítása és kiadásának feltétele egy orvosi igazolás lenne.

Az ez alapján megszerzett jogosultság határozott időre szólna, annak okát kétévente felül kellene vizsgáltatni orvossal.

Mivel az Önkormányzat költségvetési szerveinek foglalkoztatottjaira nem kizárólag a Munka törvénykönyve vonatkozik, így a munkavégzésükre vonatkozó jogszabályok jelenleg nem teszik lehetővé részükre a javaslat kiterjesztését.

Ezen indokból – a Terézvárosi Önkormányzathoz hasonlóan – az önkormányzat a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező minisztériumhoz, azaz a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz fordulna, hogy az indítson el egy jogalkotási folyamatot, melynek végén az országgyűlés törvénybe iktatja a menstruációs szabadságot, megteremti annak feltételrendszerét és garanciáit, azt jogszabályi szinten rendezi.

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!