Menstruációs szabadság Józsefvárosban is

event_available Utolsó frissítés:

A Terézvárosi és a Zuglói Önkormányzat példájára a Józsefvárosi Önkormányzat is bevezetheti a menstruációs szabadság intézményét a kizárólagos vagy többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságainál.

Október 20-án tárgyalja a képviselő-testület a menstruációs szabadság bevezetéséről szóló javaslatot.

Tekintettel arra, hogy a fájdalmas menstruáció akadálya lehet a női munkavállalók hatékony, napi munkavégzésének, az önkormányzat a kizárólagos vagy többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságainál a menstruációs szabadság lehetőségét vezetné be

A menstruációs szabadság egyes külföldi jogrendekben (pl. Spanyolország, Japán) ismert és szabályozott intézmény, azonban a magyar jogalkotásban eddig nem jelent meg önálló pótszabadságként. Ezért jelen kezdeményezés szerint a szabadság nem alanyi jogon járna, hanem megállapítása és kiadásának feltétele egy orvosi igazolás lenne.

Az ez alapján megszerzett jogosultság határozott időre szólna, annak okát kétévente felül kellene vizsgáltatni orvossal.

Mivel az Önkormányzat költségvetési szerveinek foglalkoztatottjaira nem kizárólag a Munka törvénykönyve vonatkozik, így a munkavégzésükre vonatkozó jogszabályok jelenleg nem teszik lehetővé részükre a javaslat kiterjesztését.

Ezen indokból – a Terézvárosi Önkormányzathoz hasonlóan – az önkormányzat a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező minisztériumhoz, azaz a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz fordulna, hogy az indítson el egy jogalkotási folyamatot, melynek végén az országgyűlés törvénybe iktatja a menstruációs szabadságot, megteremti annak feltételrendszerét és garanciáit, azt jogszabályi szinten rendezi.

Oldalaink használatához csak a legszükségesebb esetben használunk sütiket (az Ön böngészőjében tárolt adatokat). Ezzel okossabbá tehetjük az oldalt az Ön számára. Kérjük, hogy az oldal használatának megkezdése előtt tekintse át és fogadja el  Adatvédelmi tájékoztatónkat!