Lezárult Józsefváros gyerekbarát koncepciójának véleményezése

Utolsó frissítés: (Létrehozva: )

Lezárult Józsefváros gyerekbarát koncepciójának véleményezése

A Józsefvárosi Önkormányzat célja, hogy a kerületet gyerekbaráttá tegye – ennek érdekében fogtunk bele olyan átfogó koncepcióalkotásba, amelynek eredményét: a Gyerekbarát Józsefváros Koncepciót a gyerekjogok világnapjához időzítve november végén tárgyalja a kerületi képviselő-testület. A koncepció első vázlata az idei év első felében belső intézményi egyeztetés során véglegesítődött. Az így elkészült vitairatot számos módon lehetett véleményezni:

  • iskolákhoz, és gyerekekkel foglalkozó intézményekhez juttattuk el;
  • kérdőívet készítettünk kifejezetten gyerekeknek;
  • szakmai fórumot szerveztünk.

A beérkezett vélemények között óvodások szülei, összesen kilenc szülő, kerületi lakosok, szakértők és civil szervezetek is elmondták véleményüket, de ami talán a legfontosabb: a fiatalok is bekapcsolódtak az őket érintő Gyerekbarát Józsefváros Koncepció megalkotásába.

Online vélemények

A következő témákban érkeztek visszajelzések: óvoda, fogyatékossággal élő gyerekek, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, Belső-Pesti Tankerületi központtal való együttműködés, bűnmegelőzés, iskolapszichológus, logopédus szerepe a gyermekek oktatásában, JSZSZGYK, gyermek-példaképek megválasztásának szerepe, gyermekvédelmi irányelv, születéstámogatási csomag, infrastrukturális-fejlesztési jellegű javaslatok, hajléktalan embertársaink méltó támogatása, környezetbarát kerület és szemlélet megteremtése, játszóterek, Helyi Esélyegyenlőségi Program és szoptatás támogatás.

A Gyerekbarát Józsefváros Koncepció megalkotását valamennyi együttműködő és véleményező üdvözölte, és olyan kérdésekre hívták fel a figyelmünket a koncepció vonatkozásában, amelyek a saját csoportjukra – így például óvodáskorú gyermekeket nevelő szülőkre – vonatkozóan kiemelten fontosak.

Az, hogy több véleményben is szerepel a fogyatékossággal élő gyerekek szerepe a koncepcióban, megerősítette számunkra, hogy az egyes önkormányzati programok rendszerben történő kezelése – ebben az példában a Gyerekbarát Józsefváros Koncepció és a Helyi Esélyegyenlőségi Program – elengedhetetlen.

Az óvodáink vonatkozásában a gyerekek szülei hangsúlyozták, hogy a megvalósuló programjaink tekintetében az azokról történő tájékoztatás és hozzáférés biztosítása az információkhoz elengedhetetlen. Az ellátás kiemelten fontos területei vonatkozásában kérték az Önkormányzat támogatását azon feladatok ellátása tekintetében is, amelyek nem tartoznak az önkormányzati feladatok közé, például az iskolapszichológus biztosítása.

18 éven aluliak véleménye

18 éven aluli válaszadóink többsége a 14-15 éves korosztályba tartozik, a válaszadók 70 %-a lány. Az online kérdőívben összesen 7 fiatal mondta el a véleményét, mindegyikük 16 év alatti volt.

A fiatalok fej-fej mellett „díjazták aranyéremmel” a gyerek részvételi lehetőségeit és a kerület közlekedését, a biztonság vonatkozásában azonban a válaszadók, több, mint 70%-a lát előttünk álló feladatokat. Fiatal józsefvárosiak szerint a kerület legmenőbb helyei a Füvészkert, a Múzeumkert és az Orczy kert, valamint a Corvin-negyed.

A kerületi programok közül, amiből többet szeretnének a gyerekek: a kirándulás a Füvészkertbe. A gyerekek számára az élhető Józsefvárost pedig a Dankó utcai sportudvar újranyitása, több párakapu a játszótereken és végül vizes játszótér jelentené a Mátyás téren. A biztonságérzetet pedig a gyerekeknek – saját elmondásuk szerint – a bűnmegelőzési programok jelentenék.  Annak érdekében, hogy a Józsefváros bevonó és megmozgató legyen, a legmagasabb pontszámot a kerületi fiatalok tanácsa kapta.  A gyerekek önmaguk is megfogalmazták annak a fontosságát, hogy az óvodáinkat fel kell újítani.  Az egészséges és aktív Józsefváros a gyerekeknek az ovis fogkefe programot, allergiás gyermekek támogatását, játékosok egészségprogramokat jelent.

A 18 éven aluliak további kívánságai: több kutyás park, több mezítlábas park, mentális egészséget támogató környezet és foglalkozások.

Szakmai kerekasztal

A szakmai kerekasztal során a szakmai előkészítettség, a koncepció komplexitása nyerte el leginkább a résztvevők tetszését. Javaslatként fogalmazódott meg az aktívabb együttműködés az egyes gyerekbarát-résztvevők között azzal, hogy az egyes önkormányzati zászlóshajó projektek átfedéseit ki kell használni a lehető leghatékonyabb megvalósítás érdekében. Ilyen javaslat például, hogy a Gyerekbarát Józsefváros Koncepció és a véleményeztetés alatt álló Helyi Esélyegyenlőségi Program egymás komplementereként kell szolgáljon.

A szakmai kerekasztalra az alábbi civil szervezetek fogadták el a meghívásunkat és vettek részt a beszélgetésen az önkormányzat és intézményei munkatársai mellett:

–         Partners Hungary alapítvány vezetője

–         Rosa Parks alapítvány

–         Hintalovon Alapítvány

–         Ediktum Alapítvány a Magyarországon Élő Külföldiek Megsegítéséért

Köszönjük mindazoknak a szakembereknek, civileknek, szülőknek, nagyszülőknek és gyerekeknek, akik szakítottak időt a gyerekbarát Józsefváros koncepció véleményezésére.

A beérkezett lakossági észrevételeket és javaslatokat megtalálják ebben a dokumentumban >>>

A véleményezést követően a képviselő-testület elé terjesztett koncepció itt olvasható >>>

Weboldalainkon sütiket és egyéb internetes technológiákat használunk azért, hogy jobbá tegyük a böngészési élményt. Kérjük, hogy olvassa és fogadja el adatvédelmi tájékoztatónkat.!